HU | EN | DE | FR

Megye

Közgyűlés

Hivatal

Közérdekű adatok

Kattintásra átvált az akadálymentes verzióra!

Közérdekü adatok Kiadványok


A megye települései

Képgaléria


A megye képeskönyve | Kastély lexikon | Szálláshelyek Jász-Nagykun-Szolnok megyében 2013

Kastély lexikon
Sajtótájékoztató keretében mutatta be ma Szolnokon a megyeházán Tokár István az önkormányzat elnöke és Virág Zsolt a Magyar Kastély Kht. vezetője a Magyar kastélylexikon-sorozat 6-7. , Csongrád, illetve Jász-Nagykun-Szolnok megye kastélyait és kúriáit bemutató összevont kötetet.

A kastélylexikon Jász-Nagykun-Szolnok megyei kötete rácáfol arra a közvélekedésre, hogy az Alföldön kevés régi épület található. A megyebeli nemesi rezidenciák száma megegyezik a Fejér megyei kastélyok, kúriák számával, sőt Vas megyében is csak 40 - nel több nemesi lak áll - mondta a kötet szerzője, dr. Virág Zsolt, aki néhány statisztikai adattal is szolgált. Jász-Nagykun-Szolnokban hajdan 257 nemesi rezidencia volt, ebből 234 volt kúria. 109 épület ma is áll, közülük 18 élvez műemléki védettséget.
Érdekesség, hogy a legtöbb kúria, szám szerint 23 Tiszaigaron állt. A legtöbb épülettel az Almásy grófok rendelkeztek a megyében, de rajtuk kívül számos ismert történelmi családnak, a herceg Rákóczi, a báró Orczy, a Horthy, a gróf Szapáry famíliának volt itt építménye.Az adatok mögött hatalmas kutató-gyűjtő munka áll, amely az egyes épületeket műemléki, történeti, művészet -, építészet -, és családtörténeti szempontból írja le. A kastélylexikon azonban nem csupán adatok száraz gyűjteménye, hiszen egy-egy érdekes korabeli történet a híres tulajdonosokról, vagy nem kevéssé híres vendégeikről csakúgy helyet kapott a kötetben, mint több száz archív felvétel, színes földi és légi fotó, térkép.
A kötet megjelenését a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat is támogatta. Mint Tokár István, a közgyűlés elnöke fogalmazott, ezzel is szeretnének hozzájárulni a Jászkunság történelmének, jobb megismeréséhez, az idegenforgalom növeléséhez.A Magyar kastélylexikon Jász-Nagykun-Szolnok megyei kötete már kapható a nagyobb könyvesboltokban.


Vállalkozás-ösztönzés

Kattintson a térképre a vállalkozások megtekintéséhez.

Hírlevél

A hírlevél feliratkozáshoz kérjük adja meg az email-címét:

Eseménynaptár
KeSzCsSzVa
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
2019. Május
Közadatkereső

A közadatkereső használatával bárki hozzáférhet a közzétételre kötelezett szervek közzétett adataihoz.

Közösség
Partnereink
GFX + DEV + SEO + APP Arculattervezés, Portál fejlesztés, Webáruház készítés, Arculati kézikönyv, Grafikai tervezés, Logó tervezés, Weboldal tervezés, Egyedi fejlesztések, Keresőmarketing, SEO
Köszöntő | Megye | Közgyülés | Hivatal | Közérdekű | Aktuális | HONLAPTÉRKÉP

Jász-Nagykun-Szolnok Megye Önkormányzati Hivatal

5000, Szolnok Kossuth L. u 2. 56/505-200* info@jnszm.hu

Készítette és üzemeltetiEP választás INTERREG IIIC