HU | EN | DE | FR

Megye

Közgyűlés

Hivatal

Közérdekű adatok

Kattintásra átvált az akadálymentes verzióra!

Kezdőoldal Hírarchívum


A megye települései

Képgaléria


09.08.
2017.
KIEMELT TURISZTIKAI TÉRSÉG RÉSZE A TISZA-TÓ
Legalább tíz milliárd forint hazai forrás érkezik - Forrás: jnszm.hu 
Magyarország Kormánya 1522/2017 (VIII. 14.) határozatával létrehozta a Debrecen, Hajdúszoboszló, Hortobágy, Tisza-tó kiemelt turisztikai fejlesztési térséget. A döntéssel a Balatoni, a Sopron - Fertő-tói, valamint a Tokaj, Felső-Tisza, Nyírségi után ez lett az ország negyedik kiemelt turisztikai régiója.A témában Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés, egyben a Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács elnöke és Farkas Zoltán Tibor, a tanács alelnöke, Poroszló alpolgármestere tartott sajtótájékoztatót tegnap. A Tisza-tó TFT a kiemelt turisztikai térséggé válás előkészítésében központi szerepet vállalt.

A döntést a régió turisztikai eredményei alapozták meg. A vendégek és vendégéjszakák számában 8-9%-os bővülés tapasztalható a térségben. A vendégéjszakák száma a teljes kiemelt térség vonatkozásában megközelíti az 1,7 milliót, melyből a Tisza-tavi térségé 300 ezer, a Debrecen és Hajdúszoboszló térségé pedig meghaladja az 1,3 millió vendégéjszaka számot a tavalyi évi statisztika alapján. A térség turisztikai részesedése az országos vendégéjszakák számából 2016-ban 5% volt. Ennél nagyobb részesedést csak Budapest és a Balaton ért el.


A Tisza-tó és térsége – beleértve a jelentős „felhordó erővel” bíró, nem közvetlen tóparti településeket is, pl. Berekfürdő, Karcag, - , mint hazánk legkisebb és legfiatalabb turisztikai térsége – mindig rá volt kényszerítve egy előremutató, innovatív gondolkodásra, ha érvényesülni akart a turizmus piacán. Ennek az eredménye, hogy létrejöttek és sikeresen működnek az újszerű ökoturisztikai létesítmények, folyamatosan fejlődnek a vízi turisztikai szolgáltatások, robbanásszerűen nő a kerékpárosok száma, emellett a tó a horgászok közkedvelt állomáshelyévé vált - mondta el Kovács Sándor, majd hozzátette, hogy a Tisza-tó térsége mára elérte, hogy a vendégkör folyamatosan fejlődik, egyre jobban sikerül a magasabb költésű vendégeket is ide csábítani, s ez elsősorban az ökoturisztikai kínálatnak, a vízi sportoknak és a kerékpáros infrastruktúra fejlesztésének köszönhető. Emellett több új program vetette itt meg a lábát, illetve a meglévő, bejáratott rendezvények színvonala és látogatottsága is folyamatosan nő - mondta el az elnök.
Első osztályú ligába került a Tisza-tó. Olyan előnyökkel rendelkezik ez a térség, amelyek máshol nem találhatók. Gondoljunk elsősorban az egyedülálló élővilágra. Stratégiai partnerséget, és olyan együttműködő rendszert építünk a most létrejött turisztikai térségben, amely más-más turisztikai élményt tud adni a vendégeknek - mondta el Farkas Zoltán Tibor alelnök, majd ismertette a kormányhatározat részleteit.
Az elfogadott Kormányhatározatnak köszönhetően 35,81 milliárd forint összegű forrás érkezik a Debrecen- Hajdúszoboszló-Hortobágy-Tisza-tó kiemelt turisztikai térségbe, ahol összesen 30 fejlesztési program valósulhat meg. Két kivétellel (egy debreceni+egy hajdúszoboszlói) valamennyi projekt hazai forrásból kerül finanszírozásra.
A Tisza-tó és vele földrajzilag szorosan egybefonódó Hortobágy térsége mintegy 10 milliárd ( 9,38 Ft) forint összegben valósít meg beruházást a térség turizmusfejlesztése érdekében. Emellett további 2,83 milliárd forint áll rendelkezésre integrált térségi szintű termék- és szolgáltatásfejlesztésre, melyből a Tisza-tó horgászturisztikai fejlesztésére 330 millió forintot már nevesített a Kormányhatározat. Az alábbi 10 fejlesztési projekt valósul meg a Tisza-tó-Hortobágy térségben:
Világörökségünk a puszta (3,0 mrd Ft) : világörökségi helyszín fejlesztése.
Tisza-tavi síkvidéki kerékpározás infrastrukturális és szolgáltatásfejlesztése ( 1,5 mrd Ft): Az átfogó cél az eddig hiányzó szakaszok kiépítése, ezzel a tó teljes területének bevonása a kerékpáros turizmusba. További cél a komfortot növelő esőbeállók, fedett pihenőhelyek telepítése és a térségi látnivalók elérését segítő információs tábla- és jelzésrendszer telepítése. A projekt 21 települést érint: Abádszalók, Ároktő, Egyek, Kisköre, Négyes, Pély, Poroszló, Pusztataskony, Sarud, Tiszabábolna, Tiszabő, Tiszacsege, Tiszaderzs, Tiszadorogma, Tiszafüred, Tiszagyenda, Tiszanána, Tiszaroff, Tiszaszőlős, Tiszavalk, Újlőrincfalva.
• Tematikus szigetek fejlesztése a Tisza-tónál ( 0,5 mrd Ft): a projekt célja Tisza-tavi tematikus szigetek kialakítása, a vízi sétányok, tanösvények továbbfejlesztése. A projekt Poroszló, Tiszafüred és Sarud településeket érinti.
Hortobágy-Tisza-tó élmény kerékpárút kialakítása ( 0,98 mrd Ft): A beruházás célja a Tisza-tó és a Hortobágy összekötése, 28 km hosszú kerékpárút kialakítása 5 tematikus pihenőhellyel.
a Tisza-tavi szabadvízi strandok egységes, komfortérzetet növelő, élményígéretet fokozó és a környezettudatosságot erősítő fejlesztése (0,7 mrd Ft): A Tisza-tó egységes desztináció képének kialakításához szükséges a strandok komfortosabbá tétele. A projekt kiemelt tevékenységei: fövenymegújítás, felületnövelés, egységes arculat, árnyékolók, kiszolgáló helyiségek, vizesblokk, családbarát fejlesztések, kerékpárosok számára történő fejlesztések, településenként egyedi fejlesztésekkel. A fejlesztés 7 települést érint: Abádszalók, Kisköre, Poroszló, Sarud, Tiszabábolna, Tiszafüred, Tiszanána.
Berek Világ – Vízi Világ, Berekfürdő komplex turisztikai fejlesztése ( 1, 5 mrd Ft): A település komplex turisztikai fejlesztése elsősorban a meglévő gyógyászati szolgáltatásokhoz kapcsolódó élményelemeket és rekreációs szolgáltatások körét bővíti ( szórakoztató centrum, rekreációs és wellness szolgáltatások) - ezt már Molnár János, a település polgármestere ismertette, hozzátéve, hogy nagyon nagy dolog ez a fejlesztés egy ezer fős település életében. Nem elhallgatva ugyanakkor azt sem, hogy Berekfürdő gyógyfürdője várhatóan ez év végére meghaladja a 330 ezer fős vendégszámot, a település vendégéjszaka száma pedig a 130 ezret.
Karcag Kincse turisztikai keresletélénkítő fejlesztés (1,0 mrd Ft): A "Karcag Kincse" Élmény és Gasztronómiai Park projekt fontos célja egy olyan komplex turisztikai beruházás megvalósítása, amely a Nagykunság és a Tisza-tavi térség gazdag és egyedülálló kulturális és gasztronómia örökségét versenyképes, minőségi vonzerővé kovácsolva jeleníti meg a turizmus piacán. A projekt a strandfürdővel szemben található 6 hektáros területen valósul meg - mondta el Dobos László, Karcag polgármestere,
Varsa – Mint a Vakond (0,2 mrd Ft): Cél a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum bővítése, új akváriumok és állatbemutatók (dísz-tó és madárröpde) létrehozása, a föld alatti élővilág bemutatása. A beruházás 3 forrásból valósul meg, egyike a kiemelt turisztikai térség keretében biztosított hazai forrás, másik lába az állatkertek szövetsége pályázati forrása, a harmadik pedig saját erő - ismertette Bornemissza János, Poroszló polgármestere.

A kiemelt turisztikai térség cím nemcsak azt jelenti, hogy célzott forrásokból lehet fejleszteni a szolgáltatásokat, hanem egyben óriási lehetőséget nyújt a térségben működő turisztikai vállalkozások számára is. A régióban működő szálláshelyek ugyanis pályázhatnak a 300 milliárd forint keretösszegű Kisfaludy-program forrásaira is, amelyből a meglévő szálláshelyek minőségi fejlesztéséhez lehet kormányzati segítséget kapni. Jelenleg a panziók szálláshelyfejlesztésére vonatkozó felhívás-tervezet áll társadalmi egyeztetés alatt - hangzott el Kovács Sándortól.

  

Vállalkozás-ösztönzés

Kattintson a térképre a vállalkozások megtekintéséhez.

Hírlevél

A hírlevél feliratkozáshoz kérjük adja meg az email-címét:

Eseménynaptár
KeSzCsSzVa
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
2019. Február
Közadatkereső

A közadatkereső használatával bárki hozzáférhet a közzétételre kötelezett szervek közzétett adataihoz.

Közösség
Partnereink
GFX + DEV + SEO + APP Arculattervezés, Portál fejlesztés, Webáruház készítés, Arculati kézikönyv, Grafikai tervezés, Logó tervezés, Weboldal tervezés, Egyedi fejlesztések, Keresőmarketing, SEO
Köszöntő | Megye | Közgyülés | Hivatal | Közérdekű | Aktuális | HONLAPTÉRKÉP

Jász-Nagykun-Szolnok Megye Önkormányzati Hivatal

5000, Szolnok Kossuth L. u 2. 56/505-200* info@jnszm.hu

Készítette és üzemeltetiEP választás INTERREG IIIC