HU | EN | DE | FR

Megye

Közgyűlés

Hivatal

Közérdekű adatok

Kattintásra átvált az akadálymentes verzióra!

Kezdőoldal Hírarchívum


A megye települései

Képgaléria


08.09.
2017.
MEGYÉNK ÉRTÉKEI KAZAHSZTÁNBAN MUTATKOZNAK BE
60 fős kulturális delegáció lép fel a kinti Magyar Napon - Forrás: jnszm.hu 

A 2017-es világkiállítás Kazahsztán fővárosában, Asztanában zajlik június 10. és szeptember 10. között 115 ország részvételével, melyen a szervezők 2-3 millió látogatóra számítanak. Az idei esemény fő témája a fenntartható fejlődés jegyében a Jövő Energiája (Future of Energy). A kiállítók sorában Magyarország is megtalálható. Jász-Nagykun-Szolnok megye népes kulturális delegációja is színesíti a Magyar Pavilon programját. A részletekről Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnöke sajtótájékoztató keretében számolt be Karcagon, a Györffi István Nagykun Múzeumban Kovács Szilvia alpolgármester társaságában. 

A Magyar Pavilon koncepciója „Az élet fája” nevet viseli, mely a növényi energiát, mint a legtisztább energiát, az élet forrását szimbolizálja.Kazahsztánt és Magyarországot hagyományosan jó és egyre erősödő kulturális és gazdasági kapcsolat köti össze, amely a közös történelmi kapcsolódási pontokra, etnográfiai és rokoni szálakra vezethető vissza. A kazah és magyar nép közös ősei a nomád népek és törzsek révén kapcsolódik össze, amelyeknek Magyarországon a mai napig élnek leszármazottaik. Ilyen leszármazottak például a megyénk területén is szép számban élő kunok.


A két ország közötti jó kapcsolat az évek során tovább mélyült, bízom benne hogy a kulturális kapcsolatok mellett hamarosan a gazdasági együttműködések előnyeit is élvezheti a két ország - mondta el Kovács Sándor.

A Magyar Pavilon az expó ideje alatt ezen hagyományok előtt is tisztelegni kíván, ezért kulturális, tudományos, és turisztikai programokban is visszatérnek a kazah-magyar motívumok, illetve kapcsolódási pontok. És itt jelenik meg Jász-Nagykun-Szolnok megye, a Nagykunság, ugyanis térségünkből augusztus 10- augusztus 20. között mintegy 60 fő utazik ki a kinti magyar kulturális programokat színesítendő. Az Astana Expon augusztus 18-án Magyar Napot tartanak, a nagyszabású eseményt a helyszínen tekinti meg Fazekas Sándor földművelésügyi és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter úr. A Magyar Napon és az Astana Expo-n közreműködnek Jász-Nagykun-Szolnok megyéből:

  • a Jászság Népi Együttes és a kisújszállási Nagykun Táncegyüttes táncosai a Magyar Lélek c. táncprodukcióval: Nemzetünk kultúráját szívükben hordozó táncosok, muzsikusok, énekesek lépnek színpadra. A műsor testközelbe hozza a tánc, ének, zene bensőséges, érzelmekkel teli létét, szépségeit. Megkongatja lelkünk harangját, annak minden lírájával, szenvedélyével, és mutatja meg a mozdulatokon keresztül ezt az Európában egyedülálló néptánc művészetet. A műsor kis magyarországról Rábaközi, Somogyi, Jászsági, Hajdúsági, Szatmári, Erdélyből, Szilágysági, Kalotaszegi, Mezőségi, Küküllővidéki, Székelyföldi és a Moldvai csángóság tánc – és zenekultúrájából, hagyományaiból ad ízelítőt.
  • Nagykun kapitányok – Bene Sándor, Horváth György és Smuta Zsolt -, valamint a karcagi Kováts Mihály Huszár Bandérium huszárai – Orvos-Tóth Endre, Mészáros László, Szentesi László figyelemfelhívó vonulása: emelkedett hangulatot varázsoló programindító, és a Magyar Napot beharangozó esemény a nagykun kapitányok és huszárok vonulása a történelmi Nagykun zászlóval.
  • a Szolnoki Légierő Zenekar zenei közreműködése: A Jászkun induló élőzenei előadása mellett magyar verbunkos zene szerepel a zenekar programjában az Astana Expon. A kapitányok és a huszárok élőzenés kísérete már önmagában jelentős figyelemfelhívó erővel bír majd az augusztus 18-ai programok kapcsán. 
  • a Nagykunság kézműves öröksége, megyénk gasztronómia és turisztikai értékei: a kunhímzés, az abádszalóki és karcagi csipkével díszített ruhák, nagyobb turisztikai projektjeink, „Karcagi Ízek” szörp és lekvár kóstoló, túrkevei "kevi" perec kóstoló.  

 

  

Vállalkozás-ösztönzés

Kattintson a térképre a vállalkozások megtekintéséhez.

Hírlevél

A hírlevél feliratkozáshoz kérjük adja meg az email-címét:

Eseménynaptár
KeSzCsSzVa
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
2019. Február
Közadatkereső

A közadatkereső használatával bárki hozzáférhet a közzétételre kötelezett szervek közzétett adataihoz.

Közösség
Partnereink
GFX + DEV + SEO + APP Arculattervezés, Portál fejlesztés, Webáruház készítés, Arculati kézikönyv, Grafikai tervezés, Logó tervezés, Weboldal tervezés, Egyedi fejlesztések, Keresőmarketing, SEO
Köszöntő | Megye | Közgyülés | Hivatal | Közérdekű | Aktuális | HONLAPTÉRKÉP

Jász-Nagykun-Szolnok Megye Önkormányzati Hivatal

5000, Szolnok Kossuth L. u 2. 56/505-200* info@jnszm.hu

Készítette és üzemeltetiEP választás INTERREG IIIC