HU | EN | DE | FR

Megye

Közgyűlés

Hivatal

Közérdekű adatok

Kattintásra átvált az akadálymentes verzióra!

Kezdőoldal Hírarchívum


A megye települései

Képgaléria


10.13.
2016.
KIEMELT BERUHÁZÓKKAL EGYEZTETTEK A MEGYEHÁZÁN 
Új kihívásokkal kell szembe nézni a munkaerő-piacon - Forrás: jnszm.hu
A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánított Jász-Nagykun-Szolnok megyei beruházások vezetőinek és az érintett települési önkormányzatok képviselőinek tartottak szakmai egyeztetést 2016. október 13-án Szolnokon a Megyeházán a megyei foglalkoztatási paktummal kapcsolatban.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzati Hivatal alkotta konzorcium 2016. szeptember 1-jén írta alá a TOP-5.1.1-15 kódszámú pályázati konstrukció keretében benyújtott „Foglalkoztatási-gazdasági együttműködések megvalósítása Jász-Nagykun-Szolnok megyében” című projekt támogatási szerződését.

A projekt egyik kiemelt célja a foglalkoztatás ösztönzése, az álláskeresők munkához juttatása Jász-Nagykun-Szolnok megye teljes területén. Emellett, a röviden megyei foglalkoztatási paktumnak nevezett projekt további célja egy széles körű térségi partnerségen alapuló együttműködés megszervezése és fenntartása a megye foglalkoztatással kapcsolatos problémáinak azonosítása és egy integrált intézkedési stratégia kialakítása érdekében.
Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke köszöntőjében elmondta, a megyei foglalkoztatási együttműködések támogatása nem új keletű gondolat a szakemberek körében. Életre hívását a 2007-2008-as gazdasági világválság okozta helyzet indokolta. Egy olyan körülmény, amikor a regisztrált munkanélküliek száma csúcsokat döntött Magyarországon. Ma, amikor ezek az ún. foglalkoztatási paktumok a megvalósítás szakaszába értek, már egy teljesen más társadalmi-gazdasági környezet áll fent: javuló gazdasági mutatók, javuló foglalkoztatottsági adatok, ezzel egyeneses arányosan csökkenő regisztrált álláskeresői létszám. A megyei foglalkoztatási paktum a kiemelt beruházások gazdáit – mind vállalkozói mind pedig településvezetői szinten – kiemelt partnernek tekinti.

 


Dr. Bene Ildikó Jász-Nagykun-Szolnok megyei fejlesztési biztos elmondta, a 2014-2020-as fejlesztési időszakban két fontos célkitűzés áll Magyarország előtt: a gazdaság fejlesztése és a foglalkoztatás bővítése. A rendelkezésre álló közel 12.000 milliárd forint uniós támogatás 60%-a a gazdaság fejlesztését szolgálja. A foglalkoztatás tekintetében az EU 2020 célkitűzése a 20–64 éves korosztály legalább 75%-ának munkahelyhez juttatása. Ehhez kapcsolódó hazai célkitűzés a foglalkoztatási ráta 75%-ra emelése.
Urbán Ildikó, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal igazgatója hozzászólásában kiemelte, 2010 óta 440 ezer fővel emelkedet a versenyszférában foglalkoztatottak száma. A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások rendszerét azért alakította ki a kormányzat, hogy az engedélyeztetési folyamatok meggyorsításával hozzájáruljanak ezen beruházások mielőbbi megvalósulásához. Hasonló céllal alakította ki a Kormányhivatal a beruházási referensi rendszert. 

Galó Anita projektmenedzser előadásában bemutatta a projekt fő céljait és a megvalósítás kereteit. A felállítandó paktum szervezet – mely a gazdasági szereplők széles körét vonja be - a jövőben kiemelt szerepet kap a megye gazdaság- és foglalkoztatás fejlesztési együttműködési programjának elkészítésében és megvalósításában. Kiemelte, ez az együttműködés nem jöhet létre a kiemelt jelentőségű beruházások részvétele nélkül.
Dr. Németh Mónika, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály vezetője előadásában bemutatta a megye és a kiemelt beruházásokkal érintett járások munkaerő piaci helyzetét. Kitért a nyilvántartott álláskeresők összetételére, ismertette a munkaerő piaci folyamatokat. A megyei foglalkoztatási paktum projekt által kínált lehetőségek ismertetésénél kitért a munkaerő toborzásra, az állásbörzékre, a személyre szabott munkaerő piaci szolgáltatásokra, a munkáltatói igényekre épülő munkaerő piaci képzésekre és a munkavállalói mobilitást elősegítő támogatásokra.
A jövőben a kiemelt jelentőségű beruházások és a megyei foglalkoztatási paktum együttműködése projekt látogatásokkal és szakmai egyeztetésekkel folytatódik.

Az előadások megtekinthetők honlapunk Megyei Foglalkoztatási Paktum menüpontjában. További képek: https://www.facebook.com/jnszm/posts/1283037111728625 

  

Vállalkozás-ösztönzés

Kattintson a térképre a vállalkozások megtekintéséhez.

Hírlevél

A hírlevél feliratkozáshoz kérjük adja meg az email-címét:

Eseménynaptár
KeSzCsSzVa
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
2018. Június
Közadatkereső

A közadatkereső használatával bárki hozzáférhet a közzétételre kötelezett szervek közzétett adataihoz.

Közösség
Partnereink
GFX + DEV + SEO + APP Arculattervezés, Portál fejlesztés, Webáruház készítés, Arculati kézikönyv, Grafikai tervezés, Logó tervezés, Weboldal tervezés, Egyedi fejlesztések, Keresőmarketing, SEO
Köszöntő | Megye | Közgyülés | Hivatal | Közérdekű | Aktuális | HONLAPTÉRKÉP

Jász-Nagykun-Szolnok Megye Önkormányzati Hivatal

5000, Szolnok Kossuth L. u 2. 56/505-200* info@jnszm.hu

Készítette és üzemeltetiEP választás INTERREG IIIC