HU | EN | DE | FR

Megye

Közgyűlés

Hivatal

Közérdekű adatok

Kattintásra átvált az akadálymentes verzióra!

Kezdőoldal Hírarchívum


A megye települései

Képgaléria


07.11.
2016.
XX.JÁSZ VILÁGTALÁLKOZÓ  
Tiszteltd a múltat, hogy érthesd a jelent....... - Forrás: jaszsagonline.hu 
Július 8-10. között, a várossá válásának 25. éves évfordulóját ünneplő Jászárokszállás volt a házigazdája a XX. Jász Világtalálkozónak. A térség legkiemelkedőbb kulturális rendezvényének fénypontja a díszünnepség, amelynek keretében beiktatják az új jász kapitányt, átadják a Jászságért Díjat, valamint átadják a stafétabotot a következő házigazda település veztőjének. Az eseményen részt vett Piroska Miklós, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés alelnöke. 

Július 8-án a Jászsági Gazdakörök találkozójával, kiállítás megnyitókkal, emlékmű avatással vette kezdetét a háromnapos rendezvénysorozat.

Másnap már kora reggel zenés ébresztő hangjaira ébredhettek a városka lakói, majd a harangszó szólította ünnepi szentmisére a jelenlévőket. A XXII. Jász Világtalálkozó díszünnepségén a vendégeket elsőként Gergely Zoltán, Jászárokszállás polgármester köszöntötte. Büszkék vagyunk mi jászok az összetartozásunkra. Ez az ünnepség is ennek méltó bizonyítéka – mondta a polgármester, megköszönve, hogy minden település önként ajánlotta fel segítségét a rendezvényhez.

 

A jászok tisztelik őseik küzdelmét, ápolják emléküket, ami példát mutat mindannyiunk számára – hangsúlyozta köszöntőjében dr. Kállai Mária, Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormánymegbízott. A jászkun kultúra mára szerves részévé vált a magyar kultúrának, példát mutatva a magyarnak hogyan kell a múltat a jelenben ápolni, hogy az a jövő biztosítsa. A jászok szeretik a földet és a munkát, mindent megtesznek családjaikért, kitartóak, szívósak és amit egyszer elhatároztak véghez is viszik. Ezek a tulajdonságok azok, amelyek a Jászságot Magyarország egyik sikeres térségévé tették gazdaságilag, társadalmilag és kulturálisan egyaránt.

 

Pócs János országgyűlési képviselő elismerését fejezte ki Gergely Zoltán polgármesternek és az önkormányzatnak, amiért minden fejlesztés mögött ott állnak. 

Ezt követően az Oszét küldöttség képviselője, valamint Jászárokszállás testvérvárosának polgármestere köszöntötte a jelenlévőket, majd Tősér János, Jászárokszállás legidősebb, 103 éves lakója szólt az egybegyűltekhez.

A köszöntőket követően Hortiné Dr. Bathó Edit, a Jász Múzeum igazgatója ünnepélyesen átadta a Jászok Nagykönyvét dr. Dobos Lászlónak, a Jászok Egyesülete ügyvivőjének és Gergely Zoltán polgármesternek, melybe a rendezvény látogatói is beírhatták gondolataikat.

Az idei év Jászságért Díj elismerését és a velejáró 1 000 000 forintot, “Jászságért” Alapítvány kuratóriumának döntése alapjának Józsa László tanár, helytörténész (Kunszentmárton) részére adta át dr. Dobos László a Jászok Egyesületének ügyvivője.

A Jászkapitány beiktatási ceremóniáját Talált József leköszönő jászkapitány beszámolója nyitotta, majd ünnepélyesen is beiktatták az újonnan megválasztott Jászkapitányt Csikós Miklós személyében.

 

Az újonnan beiktatásra kerülő jászkapitány fogadalom tételét követően a kapitányi jelképek átadása következett, melyet Hortiné dr. Bathó Edit adott át az új kapitánynak. Elsőként a jász férfiak öltözékének elmaradhatatlan részét a nyakravalót, majd a zsinóros mentét. Ezt követte a bársony süveg, a kapitányi pecsét és a kapitányi medál, s végül az öltözet elmaradhatatlan tartozékát, a kapitányi kardot a jászkun főkapitány nyújtotta át az új kapitánynak. A kinevezésről szóló tanúsítvány szövegét a Jász Múzeum igazgatója olvasta fel. A beiktatási ünnepség zárásaként Csikós Miklós immár, mint regnáló jászkapitány ivott a Jászkürtből a jászok és minden jelenlévő egészségére és dicsőségére, majd hármas ágyúszó mellett ellovagolt.

A díszünnepség végén Gergely Zoltán, a rendező település polgármesterként felkötötte a XXII. Jász Világtalálkozó emlékszalagját a vándorbotra, majd átadta azt a következő találkozót rendező település, Jászladány polgármesterének. Bertalanné Drávucz Katalin megköszönve a megtiszteltetést, szeretettel invitálta már most a jelenlévőket a 2017. júliusában Jászladányon rendezendő XXIII. Jász Világtalálkozóra.

A szombati nap délutánján színvonalas műsort adva mutatkoztak be a nagyszínpadon a jászsági és kirajzott települések kulturális csoportjai.
Fellépett az Alma zenekar, a Kormorán együttes és a Jászmagyarok együttes, valamint a Jászsági Népi Együttes. Emellett különböző kiállítások, íjászokádás, lovaglás, népi játszóház várta az érdeklődőket.

Vasárnap folytatódott a jászsági települések hagyományőrző csoportjainak bemutatkozása, illetve összemérték tudásukat a települések a Jász Ízek főzőversenyén, a Jász Virtus vetélkedőn, valamint a Jász Horgászversenyen.

A térségben folytatódik a vigasság, hiszen július 19-24. között kezdetét veszi a XXVI. Csángó Fesztivál. A fórum a jászsági, Kárpát-medencei valamint a diaszpórában élő magyar kulturális közösségek és vállalkozók találkozója, ahol új lehetőséget kívánnak teremteni a kulturális szakembereknek, vállalkozóknak a kapcsolatok építéséhez, a szülőföldön maradáshoz és az anyaországhoz történő kötődés megerősítéséhez - mondta el a rendezvény kapcsán Szűcs Gábor, az esemény szervezője, a Jászság Népi Együttes vezetője. 

  

Vállalkozás-ösztönzés

Kattintson a térképre a vállalkozások megtekintéséhez.

Hírlevél

A hírlevél feliratkozáshoz kérjük adja meg az email-címét:

Eseménynaptár
KeSzCsSzVa
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
2018. Június
Közadatkereső

A közadatkereső használatával bárki hozzáférhet a közzétételre kötelezett szervek közzétett adataihoz.

Közösség
Partnereink
GFX + DEV + SEO + APP Arculattervezés, Portál fejlesztés, Webáruház készítés, Arculati kézikönyv, Grafikai tervezés, Logó tervezés, Weboldal tervezés, Egyedi fejlesztések, Keresőmarketing, SEO
Köszöntő | Megye | Közgyülés | Hivatal | Közérdekű | Aktuális | HONLAPTÉRKÉP

Jász-Nagykun-Szolnok Megye Önkormányzati Hivatal

5000, Szolnok Kossuth L. u 2. 56/505-200* info@jnszm.hu

Készítette és üzemeltetiEP választás INTERREG IIIC