HU | EN | DE | FR

Megye

Közgyűlés

Hivatal

Közérdekű adatok

Kattintásra átvált az akadálymentes verzióra!

Kezdőoldal Hírarchívum


A megye települései

Képgaléria


04.07.
2016.
MUNKÁLTATÓI FÓRUM A MEGYEHÁZÁN 
Cél a fiatalok mielőbbi bekapcsolása a gazdasági életbe - Forrás: JNSZM KH
Az Európai Munkáltatói Napok elnevezésű programsorozat keretében a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya Munkáltatói Fórumot szervezett. A megye kis-és közepes vállalkozásainak megjelent képviselői tájékoztatást hallhattak a munkahelyteremtést támogató megyei munkaerő-piaci programokról, a fiatal munkavállalók elhelyezkedési esélyeit javító támogatási lehetőségekről, a nyilvántartott álláskeresők foglalkoztatása esetén nyújtható bér-és járuléktámogatás módjairól, valamint segítséget kaptak a munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzésekre való felkészüléshez is. A résztvevőket Dr. Kállai Mária megyei kormánymegbízott, Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnöke és Szalay Ferenc a megyeszékhely polgármestere köszöntötte. 

Hazánk gazdasági fejlődése mindannyiunk közös célja, hiszen a vállalkozások sikeres tevékenysége javítja a foglalkoztatást, ezáltal pedig az ország versenyképességét. Öt évvel ezelőtt az ország gazdasági sérülékenysége igen aggasztó volt, amely azóta sokat javult.
Ebben a mostani pozitív kép kialakulásában jelentős szerepet játszott az új gazdaságpolitika, a vállalkozások eredményt hozó, igen sok szervezeti és személyes erőfeszítéssel járó feladatok teljesítése, melynek következménye lett a foglalkoztatás folyamatos növekedése- mondta Dr. Kállai Mária.

 

A megyei kormánymegbízott szavait adatokkal is alátámasztotta. Az országban hónapok óta folyamatosan 4 millió felett van a foglalkoztatottak száma, a versenyszférában is jelentős a foglalkoztatás, a magánszférában 2015-ben 320 ezerrel dolgoztak többen mint 2010-ben.A munkanélküliségi ráta 6,1 százalékra süllyedt, ami 11 év óta az ország legjobb mutatója. A 2016. februári adatok alapján a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszterében 366,6 ezer álláskereső szerepelt, amely 64,1 ezer fős csökkenést jelent egy év alatt. Így 2015. februárhoz képest az álláskeresők száma 14.9%-kal csökkent.
Jász-Nagykun-Szolnok megyében a foglalkoztatottak száma tavaly 156,6 ezer fő volt. A foglalkoztatási arány a 15-74 éves népességet tekintve 54,5% volt, amely az előző évhez képest kis mértékben, 0,3 százalékponttal javult. A munkanélküliségi ráta 7,2 százalékot tett ki 2015-ben, ez a mutató alig marad el az országos átlagtól. 2016. február végén a megyében nyilvántartott álláskeresők száma 21. 736 fő volt, az előző év februárjához képest 6,2%-kal csökkent a számuk. A hónap során 1.738 új álláshelyet jelentettek be a munkáltatók, ebből 697 közfoglalkoztatásra irányult, 715 pedig piaci, támogatást nem igénylő állásbejelentés volt. Az újonnan bejelentett álláshelyek száma az előző év februárjához képest 10,1%-kal emelkedett.


A megyei kormánymegbízott kiemelte: Az ország biztos jövője szempontjából rendkívül fontos a fiatalok mielőbbi bekapcsolása a gazdasági életbe. Az ez évi februári adatok alapján az országban a 25 év alatti korosztályba tartozó fiatalok közül 11 ezerrel többen dolgoznak, mint tavaly. Ezzel foglalkoztatási arányuk 26,3 %-ra nőtt. A 25 év alatti fiatalok foglalkoztatását segíti az Ifjúsági Garancia Program, melynek keretében megyénk 2,240 milliárd forinthoz jut, melyből eddig majd 1,5 milliárd forintot használtunk fel.
Megyénkben 3.453 az ebbe a kategóriába eső nyilvántartott álláskereső vár valamilyen támogatásra.


Kovács Sándor, a megyei Közgyűlés elnöke a megye gazdasági fejlődése szempontjából az összefogás fontosságáról beszélt. Ahhoz, hogy az elmúlt években elindult pozitív tendencia tovább folytatódjon, a gazdaság és a közélet szereplőinek hosszú távú együttműködése szükséges- mondta.
Szalay Ferenc, a megyeszékhely polgármestere kiemelte, az ország ma már gazdaságilag önállóvá vált, hiszen a kormány tegnap visszafizette annak a hitelcsomagnak az utolsó részletét is, amelyet az akkori kormány 2008-ban és 2009-ben az IMF-től, illetve az Európai Bizottságtól felvett. A kormány emellett arra törekszik, hogy a jelenlegei pénzügyi ciklus uniós forrásaink 60%-át a hazai vállalkozások fejlesztésére fordítsa. Mindezek lehetőséget adnak a további erősödésre, melyhez még a megyei vállalkozások ötleteire, kreativitására is szükség van.
A fórumon a megye kis-és közepes vállalkozásainak megjelent képviselői tájékoztatást hallhattak a munkahelyteremtést támogató megyei munkaerő-piaci programokról, a fiatal munkavállalók elhelyezkedési esélyeit javító támogatási lehetőségekről, a nyilvántartott álláskeresők foglalkoztatása esetén nyújtható bér-és járuléktámogatás módjairól, valamint segítséget kaptak a munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzésekre való felkészüléshez is.

 

  

Vállalkozás-ösztönzés

Kattintson a térképre a vállalkozások megtekintéséhez.

Hírlevél

A hírlevél feliratkozáshoz kérjük adja meg az email-címét:

Eseménynaptár
KeSzCsSzVa
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
2018. Április
Közadatkereső

A közadatkereső használatával bárki hozzáférhet a közzétételre kötelezett szervek közzétett adataihoz.

Közösség
Partnereink
GFX + DEV + SEO + APP Arculattervezés, Portál fejlesztés, Webáruház készítés, Arculati kézikönyv, Grafikai tervezés, Logó tervezés, Weboldal tervezés, Egyedi fejlesztések, Keresőmarketing, SEO
Köszöntő | Megye | Közgyülés | Hivatal | Közérdekű | Aktuális | HONLAPTÉRKÉP

Jász-Nagykun-Szolnok Megye Önkormányzati Hivatal

5000, Szolnok Kossuth L. u 2. 56/505-200* info@jnszm.hu

Készítette és üzemeltetiEP választás INTERREG IIIC