HU | EN | DE | FR

Megye

Közgyűlés

Hivatal

Közérdekű adatok

Kattintásra átvált az akadálymentes verzióra!

Kezdőoldal Hírarchívum


A megye települései

Képgaléria


02.01.
2016.
EMLÉKNAP A TISZA ÉLŐVILÁGÁÉRT 
Kiállítás nyílt a szolnoki Galériában - Forrás: szolnok.hu
A tizenhat esztendővel ezelőtti ciánszennyezésre emlékeztek február 1-jén a megyeszékhely lakosai a Tisza élővilágának emléknapja alkalmából tartott ünnepségen, amely egyúttal a Tisza – A mérgezett  folyó című tárlat megnyitója is volt a Szolnoki Galériában. A szörnyű tragédiát Szalay Ferenc polgármester és Lovas Attila, a Kötivizig vezetője idézte fel, valamint felolvasták Áder János köztársasági elnök levelét is. A megyei önkormányzat képviseletében Berec Zsolt Miklós és dr.Csoór György alelnökök vettek részt az eseményen. 

 

Ki ne emlékezne ma közülünk arra a rettenetes képre, amikor haltetemek százai, ezrei lebegtek a Tisza felszínén 2000 februárjában?! A szőke folyóért egy ország aggódott, hiszen a romániai Nagybánya mellett 2000. január 31-én egy aranybányából százezer köbméternyi ciánvegyület került egy patakba, majd onnan a Szamosba és a Tiszába. A hatalmas mennyiségű, súlyosan mérgező nehézfémek a folyók élővilágának egy tekintélyes részét elpusztították, ürességet és elkeseredést hagyva maguk után.

Azonban a Tisza ismét megmutatta páratlan erejét, azt a csodát, amiért mi annyira szeretjük. Néhány év alatt kiheverte a szörnyű katasztrófát, s ismét gyönyörködhetünk júniusban a kérészek násztáncában, avagy a Tisza virágzásában, újra ehetünk ízletes halaiból, fürödhetünk selymes vizében.

Immár nyolc esztendeje annak, hogy Áder János köztársasági elnök még európai parlamenti képviselőként a Tisza- A megmérgezett folyó című tárlatot bemutatta Brüsszelben. Bár akkor még nem tudtuk, de ez a kiállítás megteremtette az esélyét a cianidos bányászati technológia európai tiltásának. Ezek nélkül a rendkívül szuggesztív fotók nélkül ma talán már épülne Romániában a verespataki tárló, s továbbra is félnünk kellene attól, hogy mikor történhet ismét tragédia.

Amint azt Szalay Ferenc polgármester elmondta, mindig tudnunk kell, hogy sokkal tartozunk ennek a folyónak. Vigyáznunk, óvnunk, féltenünk kell. Reméljük a nagyvilág számára is intő jel volt a katasztrófa, mert a kizsákmányolt természet sokáig már nem tudja folyamatosan helyrehozni a mások által ejtett sebeket.

A rendezvény végén a résztvevők a Tiszavirág hídról szórták koszorúikat és virágaikat a folyóba. 

  

Vállalkozás-ösztönzés

Kattintson a térképre a vállalkozások megtekintéséhez.

Hírlevél

A hírlevél feliratkozáshoz kérjük adja meg az email-címét:

Eseménynaptár
KeSzCsSzVa
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
2018. Április
Közadatkereső

A közadatkereső használatával bárki hozzáférhet a közzétételre kötelezett szervek közzétett adataihoz.

Közösség
Partnereink
GFX + DEV + SEO + APP Arculattervezés, Portál fejlesztés, Webáruház készítés, Arculati kézikönyv, Grafikai tervezés, Logó tervezés, Weboldal tervezés, Egyedi fejlesztések, Keresőmarketing, SEO
Köszöntő | Megye | Közgyülés | Hivatal | Közérdekű | Aktuális | HONLAPTÉRKÉP

Jász-Nagykun-Szolnok Megye Önkormányzati Hivatal

5000, Szolnok Kossuth L. u 2. 56/505-200* info@jnszm.hu

Készítette és üzemeltetiEP választás INTERREG IIIC