HU | EN | DE | FR

Megye

Közgyűlés

Hivatal

Közérdekű adatok

Kattintásra átvált az akadálymentes verzióra!

Kezdőoldal Hírarchívum


A megye települései

Képgaléria


11.13.
2015.
HAZAI FORRÁSBÓL FOLYTATÓDHAT AZ M4-ES ÚT  
Homolya Róbert miniszterelnöki biztos volt a megyei közgyűlés vendége
Soros ülését tartotta ma  délelőtt a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés. Tájékoztató hangzott el az M4-es gyorsforgalmi út megvalósításának jelenlegi helyzetéről. Emellett téma volt a megye állami közúthálózatának, valamint a megye lakosainak egészségi állapota és a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerhez. 

 

A napirendek tárgyalása előtt a megyei közgyűlés nevében Kovács Sándor ajándéktárggyal köszönte meg Varga Béla tü. ezredes, a JNSZ Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság volt igazgatójának munkáját, további sikert kívánva a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei igazgatóságnál végzendő feladataihoz.

Dr.Homolya Róbert, miniszterelnöki biztos sokakat érintő és érdeklő témával kapcsolatban kapott meghívást a közgyűlésre. Az M4-es gyorsforgalmi út Abony-Fegyvernek közötti szakaszának jelenlegi helyzetével kapcsolatban elmondta, hogy két Kormányrendelet született a témában. Áprilisban a beruházás leállításáról, nyáron pedig a folytatás kereteinek vizsgálatáról. Előkészült egy előterjesztés, melyet az elkövetkező hetekben tárgyal a Kormány. A Kormány elkötelezett abban, hogy Szolnokot bekapcsolja a gyorsforgalmi közúthálózatba, valamint befejezze az érintett útszakasz fejlesztését. A kérdés az, hogy milyen műszaki tartalommal. Erre vonatkozóan több variációt tartalmaz az előterjesztés. A végleges döntés várhatóan még ebben a hónapban ismertté válik.

Dr.Homolya Róbert elmondta, hogy a Kormány döntést követően válik ismertté a beruházás pontos műszaki tartalma 


A tervek szerint még ez év végén megindul a közbeszerzési eljárás a folytatás kapcsán. Jövőre 160 milliárd forint hazai forrás áll rendelkezésre közútfejlesztésre.
A leállított szakasz első legfontosabb lépése, hogy az elvégzett munka elszámolása megtörténjen, a cégekkel a megállapodások létre jöjjenek jövő év első negyedévéig. 2016. második felében pedig meginduljon a munka. Homolya Róbert hozzátette, hogy a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. eddig 32,9 milliárd forintot fizetett ki a vállalkozóknak a leállított beruházás során megvalósult munkák ellentételezéseként, de az elszámolás még nem fejeződött be.
A megye közgyűlés tagjai arra kérték Dr.Homolya Róbertet, hogy a Kormány felé tolmácsolja az útszakasz megépítésének kiemelt fontosságát a megyében és a megyeszékhelyen élő lakosok életkörülményeinek és a térség gazdaságának fejlődése érdekében.

Vántsa Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatóságának vezetője a megye közúthálózatával kapcsolatos napirend tárgyalásakor elmondta, hogy közbeszerzési okok miatt idén útburkolatjel felújítás nem fog történni sem a megyében sem hazánk többi részén.

Vántsa Zoltán állta a kérdéseket a megyei közúthálózat fejlesztésével kapcsolatban 


A közútjaink állapotát bemutató anyagban bemutatottak is alátámasztják, hogy az országos közúthálózat működtetésére fordított források - néhány pozitívum kivételével - továbbra sem tartanak lépést a közúti forgalom növekedésével. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a 2007-2013. közötti európai uniós finanszírozási időszakban mind a főúthálózat, mind az alsóbbrendű utak állapotának felzárkóztatása tekintetében jelentős eredményeket sikerült elérni - derül ki a tájékoztatóból.

Tájékoztatót olvashattak a képviselők a megyét érintő, nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások közigazgatási eljárásairól.
Következő sarkalatos napirend a Jász-Nagykun-Szolnok megye lakosainak egészségi állapotáról és a szükséges tennivalókról szóló tájékoztató volt. Az eredmények és tennivalók közül járványügyi területen kiemelkedik a megyében kialakult Hepatitis A vírus okozta járványok terjedésének megállítása. Kiemelt feladat a térítésmentesen biztosított influenza elleni oltóanyag felhasználása terén tapasztalt csökkenő trend megállítása és az átoltottság növelése. Közegészségügyi területen - egyebek mellett - az emberek egészségének megóvása érdekében kiemelt hangsúlyt kell fektetni a nemdohányzók védelmével kapcsolatos feladatokra. Az egészségügyi ellátásban a háziorvosok ún. kapuőri szerepének megerősítése, illetve szakmai munkájuk fokozottabb elismerésének megteremtése prioritás.
A képviselők egyhangúlag támogatták a Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjrendszerhez való jövő évi csatlakozást. A többszintű – települési, megyei, szakminisztériumi – támogatási rendszer középső lépcsőjeként a megyei önkormányzatoknak lehetősége van kiegészíteni a települések által megítélt ösztöndíjat. A felhíváshoz felsőoktatásban tanulók és felsőoktatási tanulmányokat kezdeni kívánók pályázhatnak – jövő évtől megyei keretre is. Az erre szánt megyei önkormányzati forrás 1.000.000 forint.

Az előterjesztések megtalálhatók honlapunkon a Közgyűlés menüpontban. 

  

Vállalkozás-ösztönzés

Kattintson a térképre a vállalkozások megtekintéséhez.

Hírlevél

A hírlevél feliratkozáshoz kérjük adja meg az email-címét:

Eseménynaptár
KeSzCsSzVa
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
2018. Június
Közadatkereső

A közadatkereső használatával bárki hozzáférhet a közzétételre kötelezett szervek közzétett adataihoz.

Közösség
Partnereink
GFX + DEV + SEO + APP Arculattervezés, Portál fejlesztés, Webáruház készítés, Arculati kézikönyv, Grafikai tervezés, Logó tervezés, Weboldal tervezés, Egyedi fejlesztések, Keresőmarketing, SEO
Köszöntő | Megye | Közgyülés | Hivatal | Közérdekű | Aktuális | HONLAPTÉRKÉP

Jász-Nagykun-Szolnok Megye Önkormányzati Hivatal

5000, Szolnok Kossuth L. u 2. 56/505-200* info@jnszm.hu

Készítette és üzemeltetiEP választás INTERREG IIIC