HU | EN | DE | FR

Megye

Közgyűlés

Hivatal

Közérdekű adatok

Kattintásra átvált az akadálymentes verzióra!

Kezdőoldal Hírarchívum


A megye települései

Képgaléria


10.09.
2015.
MEGYEI KÖZGYŰLÉS 
A TOP pályázatai várhatóan november végén jelennek megForrás: jnszm.hu
Soros ülését tartotta ma délelőtt a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés. Az eredetileg első napirendként jelölt M4-es gyorsforgalmi úttal kapcsolatos tájékoztató előadója Dr.Homolya Róbert,miniszterelnöki biztos, a Miniszterelnökség Fejlesztéspolitikai Koordinációs Bizottságának elnöke nem tudott részt venni az ülésen. A téma a következő megyei közgyűlés ismét napirenden lesz.   

 

A képviselők az ülés elején Göncz Árpád előtt tisztelegtek egy perces néma főhajtással. Ezt követően tájékoztatót hallgattak meg a Széchenyi Programiroda Jász-Nagykun-Szolnok megyei tevékenységéről.  A beszámolóból kiderült, hogy a 2007-2013-as időszakban Jász-Nagykun-Szolnok megye teljes uniós forrásfelhasználása 686 Mrd Ft. 

A megyei kereskedelmi és iparkamara tájékoztatója szerint megyénk gazdasági teljesítménye az elmúlt évben kiemelkedő volt és dinamikusnak mondható a 2015. évi folytatás is. "Az elért eredmények a kétpólusúvá vált megye bázisán jöttek létre. Az elmaradó kistérségekben a humán erőforrás gyengesége a foglalkoztatás minden szintjén legjelentősebb korlátja a felzárkózásnak. Az alacsony innovációs potenciálon a képzésfejlesztéssel van esély középtávon változásokra. A tartósan kialakult alacsonyabb életminőségen nagyobb vállalkozási aktivitással új munkahelyek teremtésével tudunk változásokat elérni. A gazdaságfejlesztésre rendelkezésre álló megnövelt (60 %) forrásokkal jó esély kínálkozik céltudatos pályázással az előrelépésre." - áll a beszámolóban összegzésként. 

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Integrált Területi Program 2014-2020 c. tervdokumentum elfogadási folyamatáról és a végrehajtással kapcsolatos előkészítő munkáról is tárgyaltak a képviselők. 
A Megyei Közgyűlés a 66/2015. (V.13.) számú határozatával fogadta el a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból /TOP/ a megyére dedikált 53,78 milliárd Ft-os keret felhasználását szabályozó „Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Integrált Területi Program 2014-2020” /ITP/ című tervdokumentumot.

Az 1562/2015. (VIII.12.) Kormányhatározat szerint az érintett 18 megye közül 5 megye – benne Jász-Nagykun-Szolnok megye – és a 22 megyei jogú város közül 3 megyei jogú város ITP-jét fogadta el változtatás nélkül a Kormány.

A Kormányhatározat – összhangban a Megyei Közgyűlés által elfogadott ITP-vel, meghatározza az elérendő indikátorokat, mint azokat a konkrét elvárt eredményeket, amelyeknek a megye 77 településén meg kell valósulniuk az uniós fejlesztési ciklusban.
A hatályos szabályozási környezet szerint a nevesített területi szereplő – esetünkben a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat – felelős a megyei ITP megvalósulásáért, a fenti indikátorok teljesülésének – a települési fejlesztéseken keresztül történő – előmozdításával.
Az ITP-ék kormányzati jóváhagyásának folyamatával párhuzamosan megkezdődött a TOP végrehajtásának előkészítése.

Összefoglalóan a Megyei Önkormányzat szerepe az ITP végrehajtásában a következők útján biztosított:

a) a TKKR értékelési szempontok kialakítása,
b) a felhívások megyei specifikumainak meghatározása,
c) a támogatási kérelmek orientálása és koordinálása, a lehetséges kedvezményezettek informálása és szakmai segítése,
d) projektgyűjtés és projektgenerálás,
e) a döntésre alkalmas kérelmeket tárgyaló Döntés-Előkészítő Bizottságban /DEB/ – amely az adott területi szereplő és az IH vezetőiből/delegáltjaiból áll – való együttdöntési jog gyakorlása,
f) a települési önkormányzatok megkeresése esetén a fejlesztések előkészítésében és megvalósításában való kötelező részvétel.

Jelen fázisban a megyei ITP szerint 2015. évre és 2016. évre ütemezett intézkedések forrásai felhasználására vonatkozó kérelmek kiírása 2015. november végi és 2016. január, július és szeptember eleji megjelenésekkel tervezett. 

Egy-egy felhívás általában 3 hónapig lesz nyitva. Minden beadási lehetőség megnyitását megelőzi egy úgynevezett nulladik hónap, amikor a felhívások már nyilvánosak, de még a kitöltő program hiányában nincs lehetőség kérelem benyújtására.
A pályázati felhívások tartalma általában a megalapozottabb és fenntartható fejlesztések megvalósulásának biztosítása irányába mozdult el, a támogatási források lehetőleg teljes körének felhasználása érdekében.

A megyei közgyűlés előterjesztései elérhetők honlapunkon a Közgyűlés menüpontban, a Közgyűlési meghívó menüpontban. 

  

Vállalkozás-ösztönzés

Kattintson a térképre a vállalkozások megtekintéséhez.

Hírlevél

A hírlevél feliratkozáshoz kérjük adja meg az email-címét:

Eseménynaptár
KeSzCsSzVa
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
2018. Június
Közadatkereső

A közadatkereső használatával bárki hozzáférhet a közzétételre kötelezett szervek közzétett adataihoz.

Közösség
Partnereink
GFX + DEV + SEO + APP Arculattervezés, Portál fejlesztés, Webáruház készítés, Arculati kézikönyv, Grafikai tervezés, Logó tervezés, Weboldal tervezés, Egyedi fejlesztések, Keresőmarketing, SEO
Köszöntő | Megye | Közgyülés | Hivatal | Közérdekű | Aktuális | HONLAPTÉRKÉP

Jász-Nagykun-Szolnok Megye Önkormányzati Hivatal

5000, Szolnok Kossuth L. u 2. 56/505-200* info@jnszm.hu

Készítette és üzemeltetiEP választás INTERREG IIIC