HU | EN | DE | FR

Megye

Közgyűlés

Hivatal

Közérdekű adatok

Kattintásra átvált az akadálymentes verzióra!

Kezdőoldal Hírarchívum


A megye települései

Képgaléria


09.15.
2015.
DEBÜTÁLT A MEGYEI ÉRTÉKEKET BEMUTATÓ KÖNYV ÉS FILM  
Hat új taggal bővült a megyei értéktár - Forrás: jnszm.hu
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Értéktár Bizottság munkáját és a megyei értékek népszerűsítését szolgáló promóciós eszközökről és az értéktárba frissen felvett újdonságokról tartott ma sajtótájékoztatót Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnöke és Rózsa Lajos, a megyei értéktár bizottság nemrégiben megválasztott elnöke. Emellett a szeptember 12-én második alkalommal megrendezett Magyar Értékek Napjáról Berec Zsolt, a megyei közgyűlés alelnöke beszélt. 

A Földművelésügyi Minisztérium valamennyi megyei önkormányzat részére fejenként 10 millió forintos támogatást biztosított ez év elején a megyei értéktár bizottságok tevékenységének és a megyei értékek népszerűsítésére, széles körű megismertetésére. A megyei önkormányzatok saját maguk dönthettek arról, hogy mire kívánják felhasználni a támogatást - mondta el Kovács Sándor. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat célja az volt, hogy minél sokrétűbben valósítsa meg a kitűzött feladatokat, melynek végeredményeiről az alábbiakban számolunk be:

 1. Elkészült Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Értéktár logó 

Többszörös egyeztetési folyamat eredménye a létrejött arculati elem, amely a megye nevében szereplő három térség megjelenítését az adott tájegységre jellemző kiemelt értékkel párosítja. Jól megfér egymással a kunhímzés, a Lehel-kürt és a Tiszavirág híd egy modern színvilágú logóban. Az elkészült logó valamennyi, a pályázat keretében elkészített marketing eszközökön visszaköszön.

2. Nemzeti értékeink piramisának alapjai c. konferencia

A megyei és megyehatáron túli értékek, az értékőrzés során alkalmazott jó gyakorlatok bemutatása volt a célja a 2015. március 20-án, Szolnokon, a Megyeházán megrendezett szakmai konferenciának.


3. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Értékutca

Marketing eszközök sokaságát foglalja magában a megyei értéktárba 2015. első negyedévéig felvett értékeket bemutató ún. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Értékutca. Kiemelt célja, hogy egy tető alá hozva (sátor alatt) minél több eszközzel – TV; nagy méretű, tematikus, kültéri bemutató falak – népszerűsítse és bemutassa, illetve vigye „házhoz” megyénk értékeit. Az Értékutca sátra több kiemelt megyei turisztikai rendezvényen megjelent. Így pl. Szolnokon, a Jászkun Sokadalomban (itt debütált), utána a Karcagi Birkafőző Fesztiválon, majd a Tiszafüredi Halas Napokon, utána a Hármaskerületi Aratóversenyen Jászapátiban, végezetül Mezőtúron, a Túri Vásárban. A játékos kedvű résztvevők totójátékot is játszhattak a sátorban azonnali nyereményekért.

4. „Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Értéktár 2015” c. könyv

Hiánypótló kiadvány a magyar és angol nyelvű, igényes kivitelezésű közel száz oldalas könyv, mely az Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Értéktárba 2015. első negyedévében felvett valamennyi – 42 db - érték bemutatását tartalmazza.

A rövid szövege mellett a képi látványvilág dominál és hivatott visszaadni mindazt a sokszínű épített örökségi, gasztronómiai, kulturális és természeti kincset, amelyre oly büszkék vagyunk mi, Jász-Nagykun-Szolnok megyeiek.
A szövegírásban közreműködtek a megyei értéktár bizottság tagjai.

5. Promóciós film

A közel 12 perces, magas képi minőséggel készült film egyedi megközelítésben, a kevésbé ismert megyei értékekre is hangsúlyt helyezve ad különleges hangulatot megyénknek. A film megtalálható honlapunkon, illetve megtekinthető ezen a linken: https://www.youtube.com/watch?v=i_Z4xpEGrBk&feature=youtu.be 

 

Berec Zsolt, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés alelnöke a szeptember 12-én a Nemzeti Művelődési Intézet és a megyei önkományzatok szervezésében megtartott Magyar Értékek Napja rendezvényről tájékoztatta a sajtó képviselőit. A nagyszabású rendezvényt idén az időjárás is a kegyeibe fogadta, melynek köszönhetően rengetek érdeklődő kereste fel a Kárpát-haza szellemi és tárgyi kulturális örökségének legjavát felvonultató eseményt a magyarság szimbolikus jelentőségű helyszínén, a Szent István Bazilika előtti téren.A hagyományteremtő szándékkal útjára indított program célja, hogy felhívja a figyelmet a hazánkban fellelhető értékek sokszínűségére, azok megőrzésének és továbbadásának felelősségére. "

 

Az esemény része volt egy ökumenikus szertatrtás, melynek keretében megáldották minden megye egy jellegzetes terményét, vagy terménykosarát. Megyénk a Kárpát-medence kenyerét hozta el a rendezvényre, amelynek további alakotó eleme volt egy kulturális produkció is. Bennünket - nagy sikerrel - a törökszentmiklósi "Ezerjó" Néptáncegyüttes képviselt - tájékoztatott a megyei közgyűlés alelnöke. (Az eseményről készült képgaléria elérhető ezen a linken:  https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1022867301078942.1073741877.183853498313664&type=3 

Rózsa Lajos, a megyei értéktár bizottság elnöke beszámolt a szeptember 10-ei ülésen hozott döntésekről. Elmondta, hogy a 16 beérkezett javaslatból hatot támogatott felvételre a bizottság, további hármat átdolgozás céljából visszaküldtek a felterjesztőnek. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Értéktárba felvett új értékek: 

 • A Kiss Pál Múzeum, mint muzeális intézmény. A tiszafüredi múzeum Magyarország ötödik legrégebbi vidéki gyűjteménye. 1877. április 17-én alapították, Tiszafüred-vidéki Régészeti Egyesület néven. Az alapítók, majd a lokálpatrióták szorgalma és szakértelme eredményeképp a múzeum túlélt minden nehéz időszakot, s mára a térség legfontosabb muzeális intézménye.
 • Kupai Sándor fafaragó munkássága
  Kupai Sándor 1900-ban született Mezőtúron. Egyéni gazdálkodóként mezőtúron élt családjával. A munka mellett autodidaktaként képezte magát, sokat rajzolt, festett. A híres mezőtúri fazekasok közül fafaragásaival emelkedett ki. A Pro-Urbe díjas művész 1973-ban megkapta a Népművészet Mestere címet. A paraszti életet bemutató karakteres fafaragásai az ország több gyűjteményében megtalálhatóak.
 • A Szolnoki Belvárosi szentháromság Templom, volt Ferences Templom és Rendház
  A barokk stílusú katolikus templom Giovanni Battista Carlone építész tervei szerint épült 1724 és 1754 között. Mai formáját az 1800-as években nyerte el. A templom fennállásának 250. évfordulóján restaurálták a nyugati főkapu feletti Szentháromság szoborcsoportot, s a kapu kőkeretét, s új megjelenést kapott a templom előtti Szentháromság tér is. Az épületegyüttes Szolnok város legrégebbi és legjelentősebb barokk műemléke.
 • Szabó Gyula színművész, a Nemzet Színésze, Kossuth-, és kétszeres Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művész életműve
  Szabó Gyula 1930. július 15-én született Kunszentmártonban. Már gyermekkorában színpadra lépett, később a katolikus legényegylet, majd az üzemi színjátszó csoport előadásain szerepelt nagy sikerrel. Tanulmányait a Színművészeti Főiskola koronázta.
  Művészi kiválóságát díjak sokasága tanúsítja. Emberi nagyságát, szülőföldjéhez való hűségét szülővárosa díszpolgári címmel ismerte el. Munkássága, teljes művészeti öröksége kiemelkedő helyet foglal el a magyar filmművészetben.
  A MÉB javasolja Szabó Gyula színművész életművének felterjesztését a Magyar Értéktárba.
 • A Tiszavirág és a Tiszavirágzás
  A tiszavirág (Palingenia longicauda) a kérészek Ephemeroptera) rendjébe tartozó, 8-12 cm hosszú rovar. A kifejlett kérészek csapongva repülnek, s bár repülésük koránt sem tökéeletes, mégis elérhetik akár a 15-20 km/óra sebességet is. A faj legnagyobb állománya a Tiszában és annak mellékfolyóiban él. A faj különleges életmódjának betetőzése a rajzás, a szaporodás röpke időszaka, a páratlan természeti jelenség: a tiszavirágzás.
  A MÉB javasolja „A Tiszavirág és a Tiszavirágzás” felterjesztését a Magyar Értéktárba.
 • A Tiszai Halászlé
  A magyar halászleveknek három fő családja van: a balatoni, a dunai és a tiszai. Bár mindhárom halászlé alapja a jó minőségű hal, a hagyma és a paprika, hármójuk között a különbség az elkészítés módjában van. A klasszikus tiszai halászlé a fehérhúsú halakból, a ponty fejéből, farkából és hagymából készülő alaplé készítésével kezdődik, majd a passzírozás után a felöntött alaplébe kerül a só, a piros paprika, s a pontyszeletek. A halfőzés a Tisza-mentén egészségőrző ősi hagyomány, melynek ápolásában a Tiszafüredi Halasnapok korunk élenjáró turisztikai rendezvénye.
  A MÉB javasolja „A Tiszai Halászlé” felterjesztését a Magyar Értéktárba.

 

  

Vállalkozás-ösztönzés

Kattintson a térképre a vállalkozások megtekintéséhez.

Hírlevél

A hírlevél feliratkozáshoz kérjük adja meg az email-címét:

Eseménynaptár
KeSzCsSzVa
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
2018. Április
Közadatkereső

A közadatkereső használatával bárki hozzáférhet a közzétételre kötelezett szervek közzétett adataihoz.

Közösség
Partnereink
GFX + DEV + SEO + APP Arculattervezés, Portál fejlesztés, Webáruház készítés, Arculati kézikönyv, Grafikai tervezés, Logó tervezés, Weboldal tervezés, Egyedi fejlesztések, Keresőmarketing, SEO
Köszöntő | Megye | Közgyülés | Hivatal | Közérdekű | Aktuális | HONLAPTÉRKÉP

Jász-Nagykun-Szolnok Megye Önkormányzati Hivatal

5000, Szolnok Kossuth L. u 2. 56/505-200* info@jnszm.hu

Készítette és üzemeltetiEP választás INTERREG IIIC