HU | EN | DE | FR

Megye

Közgyűlés

Hivatal

Közérdekű adatok

Kattintásra átvált az akadálymentes verzióra!

Kezdőoldal Hírarchívum


A megye települései

Képgaléria


08.26.
2015.
EU 2014-2020 
Ősszel jelennek meg a TOP pályázati felhívásai - Forrás: jnszm.hu
A 2014-2020-as uniós ciklus pályázati forrásaival, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Integrált Területi Program végrehajtásával kapcsolatban tartott ma sajtótájékoztatót a Megyeházán Dr.Bene Ildikó, megyei fejlesztési biztos, országgyűlési képviselő, Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnöke és Szalay Ferenc, Szolnok megyei jogú város polgármestere. 

 

A korábbi gyakorlattal szemben a Magyar Kormány döntött arról, hogy 2017. június 30-ig meghirdeti pályázatok formájában a 2014-2020-as uniós ciklus teljes támogatási keretösszegét, vállalkozások, önkormányzatok részére. Az összes EU-s pályázat kiírása 2017 júniusáig olyan versenyelőnyt nyújt a hazai szereplőknek, amelyre nem csak hazánkban, de az EU más tagállamaiban sem volt még példa. A kormánynak nem az a célja, hogy a lehető leggyorsabban vigyék el ezeket a pályázati forrásokat, hanem hogy olyan beruházások valósuljanak meg, amelyek az ország exportképességét növelik vagy új munkahelyeket teremtenek. Míg a 2007-2013-as fejlesztési ciklus teljes keretösszegének mindössze 16 %-át, most az ország rendelkezésére álló 12 ezer milliárd forint 60 %-át viszik majd el a gazdaságfejlesztést elősegítő projektek.- mondta el a megyei fejlesztési biztos a tájékoztatón. 
Az Európai Bizottság elfogadta Magyarország 2014-2020-as időszakra vonatkozó Vidékfejlesztési Programját is. A Program összes forrása – a nemzeti társfinanszírozással és a nagyüzemektől átcsoportosított területalapú támogatással együtt – mintegy 1300 Mrd Ft. A Vidékfejlesztési Program legfontosabb célja a vidéki munkahelyek megőrzése és új munkahelyek teremtése. A program középpontjában éppen ezért a jelentős foglalkoztatási potenciállal rendelkező mikro-, kis- és középvállalkozások, családi gazdaságok fejlesztése áll, mégpedig a munkaigényes ágazatok, különösképpen az állattenyésztés, a kertészet, valamint az élelmiszer-feldolgozás kiemelt támogatásával.


Elfogadásra kerültek a megyék és a megyei jogú városok által készített integrált területi programok is, így megnyílt az út a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) végrehajtása előtt. A tervezési és végrehajtási folyamat decentralizált, így a 18 megye és a 22 megyei jogú város a maga által tervezett integrált területi programok alapján juthat támogatáshoz. A megyék összesen 799 milliárd forintos keretösszegre, míg a megyei jogú városok további 387 milliárd forintos keretre tervezték meg fejlesztési programjaikat.
Ez a Jász-Nagykun--Szolnok Megyei Önkormányzat esetében 53,78 Mrd Ft, Szolnok Megye Jogú Város Önkormányzata tekintetében pedig 15,19 Mrd Ft támogatást jelent.
Az integrált területi programok elfogadása az egyik előfeltétele volt a felhívások megjelentetésének. A végleges felhívások várhatóan 2015 őszén jelennek meg.

 

 

A Kormány augusztus 12-én döntött a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program /TOP/ megvalósítását szolgáló megyei és nagyvárosi ITP-ék jóváhagyásáról. A 18 megyei önkormányzat közül 5 megye programja került változtatás nélkül elfogadásra. Ebbe a csoportba tartozik megyénk is. Ezzel a döntéssel megteremtődött az alapja a megyei ITP végrehajtása megkezdésének, a megyére decentralizált 53,78 milliárd Ft felhasználásának- mondta el Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke. 

Az Irányító Hatósági /IH/ funkciót ellátó Nemzetgazdasági Minisztérium /NGM/ Regionális Fejlesztési Programokért Felelős Helyettes Államtitkársága irányításával a megyei önkormányzatok a nyári hónapokban a támogatási felhívások kialakításán és ezen belül a területi sajátosságok meghatározásán dolgoztak. A megyék között jelentős eltérések lesznek
- pl. a támogatható projektméret meghatározásában,
- a kedvezményezett térségek megjelenítésében és
- ITP-jükben jóváhagyott helyi Területi Kiválasztási Kritérium Rendszeren /TKKR/ alapuló értékelési /pontozási/ szempontokban.

Jelenleg a 2016. június végéig meghirdetésre kerülő felhívások előkészítése folyik. Az ez évi kiírások megjelenése szeptember végén várható. Ezt követően 30 nap eltelte után lehet a kérelmeket benyújtani az IH-hoz. A döntés-előkészítés függvényében a jövő év elején születhetnek meg az első támogatási döntések. A szabályozás szerint a két fős Döntés-előkészítő Bizottságban /DEB/ a megyei közgyűlés elnöke delegáltjának lényegében vétójoga lesz, támogatása nélkül nem születhet döntés egy kérelemről sem.

Megyénkben a megyei ITP-ének megfelelően 2015. 4. negyedévében 9 intézkedés kerül meghirdetésre 17,978 milliárd Ft felhasználását lehetővé téve, míg 2016. 2. negyedévében további 7 intézkedés keretei nyílnak meg 8,151 milliárd Ft felhasználását biztosítva. Vagyis egy éven belül lekötésre kerülhet a megyei keret 43%-a.

Az idén meghirdetésre kerülő intézkedések közül az alsóbb rendű utak felújítására a Magyar Közút Zrt, míg a megyei foglalkoztatási paktum kialakítására a Megyei Önkormányzat a Megyei Kormányhivatallal együtt nyújthat be támogatási kérelmet.

A többi 7 intézkedésre – ipari park és iparterület fejlesztés, turizmusfejlesztés, gyermekintézmények bővítése, belterületi belvízrendezés, települési közlekedésfejlesztés, önkormányzati tulajdonú épületek energetikai korszerűsítése, helyi közösségi energetikai fejlesztés – mind az érintett 77 településről benyújtható támogatási kérelem. Az önkormányzatok és gazdasági társaságaik, az egyházak és a nonprofit és civil szervezetek lehetnek a TOP általános szabályai szerint a kedvezményezettek.

2016. 2. negyedévében inkubátorházak létesítésére, a helyi gazdaság fejlesztésére, az egészségügyi, illetve a szociális alapellátásra mind a 77 településről érkezhet kérelem, míg a barnamezős városfejlesztésre, az ún. zöldváros intézkedésre és a helyi komplex programok megvalósítása csak a 21 város számára lesz elérhető.

A gazdaság fejlődését célzó üzleti infrastruktúra és turisztikai beruházások kivételével 100%-os lesz a támogatási intenzitás.

Mivel a TOP egyike azon három operatív programnak, amelyek az összes uniós forrás 60%-ának gazdaságra való koncentrálását szolgálják, ezért minden megyei támogatási kérelemnél elvárt – és az értékelési szempontokban hangsúlyosan megjelenített – a foglalkoztatottak létszámának megtartása, illetve legalább 1 fővel való növelése.

A további teendőkről szeptember elején járásonkénti egyeztetések zajlanak, melyeken fő cél a lehetőségek és az igények összehangolása. A megbeszéléseken részt vesz Dr. Bene Ildikó, megyei fejlesztési biztos is.

Szolnok Megyei Jogú Város fejlesztéseiről szólva Szalay Ferenc kifejtette, hogy egy komoly előkészítési folyamat vége előtt állunk. Az előző (2007-2013-as) uniós ciklus 16%-ával ellentétben 2014-2020. között 60%-os összpályázati forrást kell gazdaságfejlesztésre fordítani. Ez az exportképességünk, a munkahelyteremtés és a bérek erősödését jelenti majd. A megyeszékhely uniós források mellett a Kormánnyal kötött külön megállapodás keretében több milliárdos nagyságrendű fejlesztési forrást kap, melynek részeként sor kerül a Mester út fejlesztésére ( Zagyva-híd koreszerűsítése, volt Tüdőkórház épületének lebontására, iparterület kialakítására), kikötő és fürdőfejlesztésre, a Művésztelep fejlesztésére, a Véső úti atlétikai centrum kialakítására, a MÁV strand fejlesztésére, illetve nem utolsó sorban az M4-es autóút Szolnoktól a Liszt Ferenc Repülőtérig, valamint keleti irányba  történő megépítésére- sorolta Szalay Ferenc. 

Jász-Nagykun-Szolnok megye integrált területi programja és a 2014-2020-as uniós ciklus dokumentumai megtalálható honlapunk Tervezés 2014-2020 és Fejlesztés 2014-2020-as menüpontokban, a megyeszékhely programja a www.szolnok.hu oldalon. 

  

Vállalkozás-ösztönzés

Kattintson a térképre a vállalkozások megtekintéséhez.

Hírlevél

A hírlevél feliratkozáshoz kérjük adja meg az email-címét:

Eseménynaptár
KeSzCsSzVa
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
2018. Június
Közadatkereső

A közadatkereső használatával bárki hozzáférhet a közzétételre kötelezett szervek közzétett adataihoz.

Közösség
Partnereink
GFX + DEV + SEO + APP Arculattervezés, Portál fejlesztés, Webáruház készítés, Arculati kézikönyv, Grafikai tervezés, Logó tervezés, Weboldal tervezés, Egyedi fejlesztések, Keresőmarketing, SEO
Köszöntő | Megye | Közgyülés | Hivatal | Közérdekű | Aktuális | HONLAPTÉRKÉP

Jász-Nagykun-Szolnok Megye Önkormányzati Hivatal

5000, Szolnok Kossuth L. u 2. 56/505-200* info@jnszm.hu

Készítette és üzemeltetiEP választás INTERREG IIIC