HU | EN | DE | FR

Megye

Közgyűlés

Hivatal

Közérdekű adatok

Kattintásra átvált az akadálymentes verzióra!

Kezdőoldal Hírarchívum


A megye települései

Képgaléria


07.21.
2015.
XXI. JÁSZ VILÁGTALÁLKOZÓ
"Legközelebb szívemhez a jászok állnak" - Forrás: jaszsagonline.hu, hirado.hu
Jászalsószentgyörgy adott otthont a XXI. Jász Világtalálkozónak július 18-19-én. Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke a kétnapos rendezvény díszünnepségén arról beszélt, hogy a természethez hasonlóan a szeretetnek is rendje van, az ember szívéhez legközelebb a családjának, népének, nemzetének kell állnia. "Nekem, kunnak, magyarnak szívemhez legközelebb a jászok állnak" - fogalmazott, majd elmondta: a sorsközösség és a történelem két különböző helyről jött népet hozott össze, szorosabban, mint két testvért, és a szorgalmas, hazaszerető jászokat könnyű szeretni.

Balra Rákossy Balázs államtitkár, mellette Pócs János, a Jászság országgyűlési képviselője

 

 

Rákossy Balázs - Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter üdvözletét és szavait tolmácsolva a jelenlevőknek - elmondta: vannak a történelemnek olyan egyetemes értékei, amelyek nem változnak az idő múlásával. Ilyen az ősök világa, mítoszai és hagyományai, amelyek együttesen képezik a nemzeti identitás szilárd talapzatát. "Ha ezek bármelyike is elvész, magyarságunk gyökértelenné válik" - fogalmazott, hangsúlyozva azt is, hogy a döntéseket is mindig ezen alapértékeknek kell meghatározniuk, fontos a nemzetiségi hagyományok, a kultúra és a hovatartozás megőrzése. "Otthonunk ott van, ahol a szívünk otthonra lel" - idézte a mondást Rákossy Balázs.

Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke szerint a jászok 270 évvel ezelőtt, amikor a redemtio kapcsán első helyen a termőföld visszaszerzését jelenítették meg, megfogalmazták: "nem engedhetünk közénk másokat, zárjuk sorainkat, mert ez a mi életünk". Szavai szerint a múlt üzen: most is van mit védeni, nagy jelentősége van ma is az összetartozásnak, az értékek védelmének. "A hitből fakadó erőnk legyen elég, hogy megtartsuk nemzetünket, hogy összefogjunk, vigyázzunk értékeinkre és a gyermekeinknek adjuk át örökségként azt, amit mi megkaptunk és védtünk" - mondta Jakab István.

 

Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke a kétnapos rendezvény díszünnepségén arról beszélt, hogy a természethez hasonlóan a szeretetnek is rendje van, az ember szívéhez legközelebb a családjának, népének, nemzetének kell állnia. "Nekem, kunnak, magyarnak szívemhez legközelebb a jászok állnak" - fogalmazott, majd elmondta: a sorsközösség és a történelem két különböző helyről jött népet hozott össze, szorosabban, mint két testvért, és a szorgalmas, hazaszerető jászokat könnyű szeretni.

Pócs János (Fidesz) országgyűlési képviselő azt emelte ki, hogy a redemptio 270 éve azt üzeni: a jászok egységének nem ára, hanem értéke van. "A történelmi jelentőségű Jász Világtalálkozó legfőbb üzenete, hogy a jászság, az ország, ez a haza csak a miénk" - mondta.

Szarvák Imre Jászalsószentgyörgy független polgármestere nagy kitüntetésnek nevezte, hogy 1999 után másodszor rendezhetik meg a településen a Jász Világtalálkozót. Mint mondta: a rendezvény sikere, jelentősége nem pénzben, javakban mérhető, a világtalálkozóknak értékteremtő erejük van, a szülőföldhöz való kötődést erősítik, a hagyományokra emlékeztetnek.

Az elszármazott jászok nevében a jászalsószentgyörgyi születésű prof. dr. Törőcsik Mária, a pécsi Tudományegyetem egyetemi tanára szólt a jelenlévőkhöz.Petőfi Sándor Szülőföldem című versét Gál Bence előadásában hallhatta a közönség, majd következett az idei Jászságért Díj átadása, melyet a “Jászságért” Alapítvány kuratóriuma megosztva Gubicz András emeritus jászkapitány és neje, Gubiczné dr. Csejtei Erzsébet (Jászkisér) részére ítéli oda, életpályájuk elismeréseként. A díjat és a vele járó egymillió forintot dr. Dobos László adta á. 

A Jász Világtalálkozók legfontosabb hagyományőrző eseménye – a jászkapitány beiktatása – előtt Borbás Ferenc leköszönő jászkapitány számolt be az elmúlt esztendőről, majd Szarvák Imre polgármester bemutatta a beiktatás előtt álló jászkapitányt, Talált Józsefet, aki először 1999-ben kapta meg ezt a kitüntető címet.

 

Ezt követően vette kezdetét a ceremónia, melyet az újonnan beiktatásra kerülő jászkapitány fogadalomtétele nyitott meg. Majd következett a kapitányi jelképek átadása, melyet Hortiné dr. Bathó Edit adott át az új kapitánynak. Elsőként a jász férfiak öltözékének elmaradhatatlan részét a nyakravalót, majd a zsinóros mentét. Ezt követte a bársony süveg, a kapitányi pecsét és a kapitányi medál, s végül az öltözet elmaradhatatlan tartozékát, a kapitányi kardot a jászkun főkapitány nyújtotta át az új kapitánynak.
A kinevezésről szóló tanúsítvány szövegét a Jász Múzeum igazgatója olvasta fel.A beiktatási ünnepség zárásaként Talált József immár, mint regnáló jászkapitány ivott a Jászkürtből a jászok és minden jelenlévő egészségére és dicsőségére, majd hármas ágyúszó mellett ellovagolt.

 

A díszünnepség végén Szarvák Imre, a rendező település polgármesterként felkötötte a XXI. Jász Világtalálkozó emlékszalagját a vándorbotra, majd átadta azt a következő találkozót rendező település, Jászárokszállás polgármesterének. Gergely Zoltán megköszönve a megtiszteltetést, szeretettel invitálta már most a jelenlévőket a 2016. júliusában Jászárokszálláson rendezendő XXII. Jász Világtalálkozóra.

A szombati nap délutánján színvonalas műsort adva mutatkoztak be a nagyszínpadon a jászsági és kirajzott települések hagyományőrző népdalkörei, kulturális csoportjai.
A látogatók többek között megtekinthették a Hagyományos mesterségek utcáját, a “Pusztai Róka” nomád hagyományőrző egyesület, valamint Buck Viktor jászberényi csikós bemutatóját is. Emellett számos érdekes program szórakoztatta az egybegyűlteket a rendezvény főhelyszínén a Vadasparkban, ahol a szombati napot a Jászmagyarok együttes koncertje zárta.

 

A XXI. Jász Világtalálkozó további helyszínein is mindkét nap nagy szeretettel várták és fogadták az érdeklődőket. A Lovas Centrum és Magyar Udvar íjászkodást, lovaglási lehetőséget biztosított. Az 1825-ben épült, a közelmúltban felújított Erzsébet Malomban a gabonaőrlés folyamatával és a kovácsmester munkájával ismerkedhettek meg az odalátogatók. A Faluházban a jászsági művészek, iparművészek alkotásaiból összeállított kiállítással várták a látogatókat.

A találkozó második napján is a hagyományőrzésé volt a főszerep, mely meg is mutatkozott a Jász Virtus vetélkedő versenyszámaiban. A versenyző csapatok összemérhették tudásukat, sodrófa és gumi csizma hajításban, fűrészelésben, futhattak zsákban, guríthattak hordót, és kiderült az is ki a legjobb a petrencerúd tartásában.

A virtus vetélkedővel párhuzamosan zajlott a Jász ízek főzőversenye, ahol finomabbnál finomabb alapanyagok kerültek a bográcsokba a jászság egész területéről. Az elkészült étkeket – marhapörkölt, birkapörkölt, pandúrgulyás, slambuc – szakavatott zsűri bírálta el. A legkisebbek sem unatkoztak, hiszen népi játszótérrel, kézműveskedéssel, bábszínházzal, gólyalábas bemutatóval kedveskedtek nekik a szervezők.

Vasárnap is volt lovas- és kutyás bemutató, kulturális műsorok, fellépett a Jászság Népi Együttes. A Jászsági Sasközpont jóvoltából az érdeklődők többek között a madárgyűrűzéssel is megismerkedhettek.

 

  

Vállalkozás-ösztönzés

Kattintson a térképre a vállalkozások megtekintéséhez.

Hírlevél

A hírlevél feliratkozáshoz kérjük adja meg az email-címét:

Eseménynaptár
KeSzCsSzVa
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
2018. Április
Közadatkereső

A közadatkereső használatával bárki hozzáférhet a közzétételre kötelezett szervek közzétett adataihoz.

Közösség
Partnereink
GFX + DEV + SEO + APP Arculattervezés, Portál fejlesztés, Webáruház készítés, Arculati kézikönyv, Grafikai tervezés, Logó tervezés, Weboldal tervezés, Egyedi fejlesztések, Keresőmarketing, SEO
Köszöntő | Megye | Közgyülés | Hivatal | Közérdekű | Aktuális | HONLAPTÉRKÉP

Jász-Nagykun-Szolnok Megye Önkormányzati Hivatal

5000, Szolnok Kossuth L. u 2. 56/505-200* info@jnszm.hu

Készítette és üzemeltetiEP választás INTERREG IIIC