HU | EN | DE | FR

Megye

Közgyűlés

Hivatal

Közérdekű adatok

Kattintásra átvált az akadálymentes verzióra!

Kezdőoldal Hírarchívum


A megye települései

Képgaléria


08.29.
2014.
SORON KÍVÜLI MUNKAÜLÉST TARTOTT A MEGYEI KÖZGYŰLÉS
Elfogadták a területfejlesztési programot - Forrás: jnszm.hu 
Soron kívüli munkaülést tartott ma a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés. Három téma szerepelt napirenden. Megválasztották a Területi Választási Bizottság (TVB) tagjait, valamint elfogadták a „Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési Program 2014-2020” c. dokumentumot. 

A választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI törvény 21.§-a alapján a Területi Választási Bizottság 3 tagját, valamint legalább két póttagot a megyei közgyűlés köteles megválasztani legkésőbb a szavazás napja előtti 42. napon. A megyei közgyűlés a TVB tagjának választotta Dr.Gulyás Zoltánt, Dr.Juhász Ádámot és Sarkady Lászlót. Póttagok: Csörgő László és Dr.Temesváry Tamás.

A TVB tagjai és póttagjai eskütétel közben 

A megváltozott törvényi szabályozások 2012. évtől a megyei önkormányzatokat a fejlesztéspolitika területi centrumaivá tették. A legfontosabb jelenlegi és jövőbeni szakmai feladat a 2014-2020 közötti Európai Uniós fejlesztési ciklusra való felkészülés és annak végrehajtásában, megvalósításában való aktív közreműködés.

A megyei tervezési folyamat alapdokumentumát, a megyei területfejlesztési koncepciót 2013. decemberében fogadta el a Megyei Közgyűlés. A tervezés következő lépése a stratégiai célok megvalósításához szükséges teendőket feltáró és azokat az igénybe vehető forrásokhoz igazító megyei területfejlesztési program megalkotása. A dokumentum mai elfogadását számos egyeztetés előzte meg ( közvita, térségi egyeztetések, Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal, Nemzetgazdasági Minisztérium).
Jelenleg a programozási munka zajlik, mely akkor lépett új szakaszába, amikor a Kormány június 6-án kiküldte Brüsszelbe azokat az operatív programokat, amelyeket 2014 és 2020 között kíván megvalósítani. Ezek közül a megyei önkormányzatokat érintő leglényegesebb a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP), amely decentralizált módon megyei és megyei jogú városi hatáskörbe került. A Megyei Tervezési Koordinációs Testület 2014. június 2-án megtárgyalta a megyei projektlistákat és az ágazati kiemelt fejlesztési javaslatokat, amelyeket akkor megküldtek a minisztériumoknak. Azóta változások következtek be a TOP struktúrájában. Összesen mintegy 60 milliárd forint jut a megyének, de legfontosabb változás, hogy a források szétválnak:

  • a 14,3 milliárd Ft-os keret Szolnok város minden fejlesztési igényét, így a gazdaságfejlesztést is fel kell, hogy ölelje,
  • a 28 milliárd Ft keretű megyei gazdaságfejlesztési program – Szolnok kivételével – a megye 77 településére vonatkozik,
  • a 18 milliárd Ft keretű megyei településfejlesztési program – amely mindig is a megye 77 településére vonatkozott és járási tagolásban kerül dokumentálásra – egy egységes megyei program keretében fog megvalósulni.

A Megyei Közgyűlésnek szeptember végéig – a tervek szerint szeptember 26-ai ülésén – el kell fogadnia egy megyei integrált területi programot (ITP), amely két részből áll:

  • a megye 77 településére kiterjedő 28 milliárd Ft keretű megyei gazdaságfejlesztési részprogramból
  • és szintén a megye 77 településére kiterjedő 18 milliárd Ft keretű településfejlesztési részprogramból.

Jelenleg folyik a megvalósítani kívánt projektek rangsorolása és ütemezése, szeptember 2-án és 3-án járási munkaértekezletekre kerül sor.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat www.jnszm.hu honlapjának „Tervezés 2014-2020” menüpontjában folyamatosan nyomon követhetők az aktuális munkafolyamatok, az egyeztetés alatt álló és elfogadott dokumentumok.

  

Vállalkozás-ösztönzés

Kattintson a térképre a vállalkozások megtekintéséhez.

Hírlevél

A hírlevél feliratkozáshoz kérjük adja meg az email-címét:

Eseménynaptár
KeSzCsSzVa
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
2018. Június
Közadatkereső

A közadatkereső használatával bárki hozzáférhet a közzétételre kötelezett szervek közzétett adataihoz.

Közösség
Partnereink
GFX + DEV + SEO + APP Arculattervezés, Portál fejlesztés, Webáruház készítés, Arculati kézikönyv, Grafikai tervezés, Logó tervezés, Weboldal tervezés, Egyedi fejlesztések, Keresőmarketing, SEO
Köszöntő | Megye | Közgyülés | Hivatal | Közérdekű | Aktuális | HONLAPTÉRKÉP

Jász-Nagykun-Szolnok Megye Önkormányzati Hivatal

5000, Szolnok Kossuth L. u 2. 56/505-200* info@jnszm.hu

Készítette és üzemeltetiEP választás INTERREG IIIC