HU | EN | DE | FR

Megye

Közgyűlés

Hivatal

Közérdekű adatok

Kattintásra átvált az akadálymentes verzióra!

Kezdőoldal Hírarchívum


A megye települései

Képgaléria


07.26.
2014.
ÁTADTÁK SZOLNOK LEGNAGYOBB ÁRVÍZVÉDELMI BERUHÁZÁSÁT 
Megszépült a Tiszaparti sétány - Forrás: sajtóközlemény

 A 2000-ben Szolnokon, 1041 centiméterrel tetőző rekord tiszai árvizet követő rekonstrukciós munkák során a megyeszékhely térségében több helyszínen megtörtént a védművek előírásoknak megfelelő kiépítése, ám nem mindenütt. A magas szintű árvízvédelmi biztonságot a most befejezett beruházással sikerült megteremteni.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság 2,4 milliárd forintos fejlesztése egyrészt a Tisza-híd és a vízirendészeti kapitányság, valamint a Tisza-híd és a Zagyva-híd között új parapetfal kialakítását, másrészt az iparterületi szakaszon a fővédvonal előírás szerinti kiépítését, a meglévő földművek megerősítését, illetve új nyomvonalra való áthelyezését foglalta magába, összesen 6 kilométer hosszan. A projekt révén megszépült a Tisza-parti sétány.

Az „Árvízvédelmi fővédvonal fejlesztése, Szolnok város térségi fejlesztése a jobb parti árvízvédelmi szakaszon - 10.02 árvízvédelmi szakasz elnevezésű projekt (azonosító száma: KEOP-2.1.1/2F/09-2010-0002) kivitelezése 2012 szeptemberében kezdődött. Az Európai Unió és a Magyar Állam forrásából megvalósuló, 100 százalékos támogatási intenzitású fejlesztés költsége 2 milliárd  412 millió 710 ezer 2 forint. 
A beruházás érintette egyrészt a belvárost, másrészt a déli iparterületet, összesen 6054 folyóméteren. A projektnek köszönhetően új, a korábbinál magasabb parapetfal épült a Tisza-parti sétányon a vízi rendészeti kapitányság és a Tisza-híd, valamint a Tisza-híd és a Zagyva-híd között, az iparterületi szakaszon megtörtént a fővédvonal előírás szerinti kiépítése, valamint immár új nyomvonalú töltés húzódik a városi szennyvíztisztító-telep mögött, 1400 méter hosszban.
A sétány kiszélesítésének igénye, a kerékpározásra alkalmas felület lehetőségének a biztosítása szükségessé tette az új parapetfalnak, a meglévő védmű nyomvonalától - a Tisza meder irányába 3 méterre - történő átépítését. A munkálatok során a rézsűt betonnal, kővel lefedték, így kapta meg végleges, vízzáró formáját a belvárosi Tisza-parti védvonal. A szálloda, illetve az iskolák előtt nagylépcsős szakaszokat alakítottak ki. A térszint alatt 3 méter mélységű, vízzáró résfalat építettek, mely csökkenti az árvízi jelenségek számát. A sétány alatt szivárgó rendszert alakítottak ki, amely összegyűjti és elvezeti a töltésen esetlegesen átszivárgó vizet árvizek idején.

 

A projektgazda KÖTIVIZIG és a kivitelező Tiszavirág Konzorcium nem csak a biztonságra fordított kiemelt figyelmet, hanem az esztétikumra is. Két látványelem is helyet kapott a támfalban. A jövő számára a szakemberek megmentettek egy régi, 8 méter hosszú támfalszakaszt, ugyanazzal a vonalvezetéssel és magassággal, ahogy szolgálta a várost 1934-től 2014-ig. A vízoldali részen pedig elhelyeztek egy úgynevezett emlék-vízmércét, amelyen feltüntették az elmúlt 184 év legmagasabb árvizeit. A másik látványosságot a szolnokiak szavazata alapján építtette a vízügyi igazgatóság, amely virágos és fényvetős kialakításával varázsol hangulatot a Tisza városi hídfőjénél.
Az árvízvédelmi beruházás turisztikai jelentőséggel is bír. Közösségi tér alakult ki, s a beépített két lelátóval újabb idegenforgalmi rendezvények valósíthatók meg kulturált körülmények között.

Fotó: Mészáros János

Visszatekintés
A Közép-Tisza térségében 1999. óta több alkalommal alakult ki olyan árhullám, ami meghaladta a mértékadó árvízszintet. 1999-ben, 2000-ben, 2006-ban, míg a 2010 júniusában levonuló árhullám megközelítette azt. Az árhullámok tetőzési szintjének emelkedése mellett jelentős volt azok tartóssága is, ezáltal a földtöltések állékonysága tovább romlott. Szolnok várost a 2000. évi árvíz veszélyeztette leginkább, amikor is a tetőző vízállás elérte az 1041 centiméteres értéket, amely az árvízvédelmi művekre akkor előírt magasság kiépítési szintjénél mindössze 20 cm-rel maradt el.

  

Vállalkozás-ösztönzés

Kattintson a térképre a vállalkozások megtekintéséhez.

Hírlevél

A hírlevél feliratkozáshoz kérjük adja meg az email-címét:

Eseménynaptár
KeSzCsSzVa
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
2018. Április
Közadatkereső

A közadatkereső használatával bárki hozzáférhet a közzétételre kötelezett szervek közzétett adataihoz.

Közösség
Partnereink
GFX + DEV + SEO + APP Arculattervezés, Portál fejlesztés, Webáruház készítés, Arculati kézikönyv, Grafikai tervezés, Logó tervezés, Weboldal tervezés, Egyedi fejlesztések, Keresőmarketing, SEO
Köszöntő | Megye | Közgyülés | Hivatal | Közérdekű | Aktuális | HONLAPTÉRKÉP

Jász-Nagykun-Szolnok Megye Önkormányzati Hivatal

5000, Szolnok Kossuth L. u 2. 56/505-200* info@jnszm.hu

Készítette és üzemeltetiEP választás INTERREG IIIC