HU | EN | DE | FR

Megye

Közgyűlés

Hivatal

Közérdekű adatok

Kattintásra átvált az akadálymentes verzióra!

Kezdőoldal Hírarchívum


A megye települései

Képgaléria


07.17.
2014.
TISZA-TAVI TEMPLOMOK ÚTJÁN PROJEKT   
65 évvel ezelőtti üzenetre leltek Tomajmonostorán - Forrás: sajtóanyag

 A napokban Tomajmonostorán, a katolikus templom felújítása közben a toronyban, a keresztgömbben találtak egy levelekkel, üzenetekkel teli kis üveget. Amikor ilyen pillanatot élünk át, sok mindenen elgondolkodunk – mondta köszöntőjében Kovács Sándor Tisza-tavi miniszteri megbízott, a megyei közgyűlés elnöke. Emlékezünk az előttünk élőkre, a templomot építőkre és bízunk abban, hogy a mi kezünk munkáját is megbecsülik az utánunk jövőnk – mondta a megyei elnök ma délelőtt a Fazekas Szabolccsal, Tomajmonostora polgármesterével közösen megtartott sajtótájékoztatón.

A legtöbb beruházás indulását egy időkapszula elhelyezése előzi meg. Ebben üzenünk a jövőnek, hogyan éltünk, mit teszünk a jövő fejlesztéséért, mit építünk, milyen pénzünk van. Újságcikkek, fényképek, térképek, jelvények kerülnek az időkapszulába, majd mélyre ássuk azt, nem tudva, hogy vajon mikor, kik találnak rá.

A napokban, Tomajmonostorán, a katolikus templom felújítása közben a toronyban, a keresztgömbben találtak egy levelekkel, üzenetekkel teli kis üveget. Ebben 1939-ben tintával íródott emléksorokat olvashatunk, az akkor épülő templom bádogosától, a templom mellett élő Ádám Sándortól. Barczi József kántortanító így fejezi be sorait: „Utókor! Gondolj hálával elődeid nehéz verítékes munkájára!”  Bernáth István fűszeres, rőfös kereskedő 1939. június 22-én pedig többek között ezt írja: „Isten kegyelméből éltünk és jelen voltunk ezen gömb lezárásánál, melynek hosszú évezredeken keresztül hirdetni kell az igaz keresztény hitet. Átkozott legyen az a kéz, mely romboló szándékkal hozzá nyúlna.”

Amikor ilyen pillanatot élünk át, sok mindenen elgondolkodunk – mondta köszöntőjében Kovács Sándor Tisza-tavi miniszteri megbízott, a megyei közgyűlés elnöke. Emlékezünk az előttünk élőkre, a templomot építőkre és bízunk abban, hogy a mi kezünk munkáját is megbecsülik az utánunk jövőnk – mondta a megyei elnök.
A település polgármestere örömtelinek nevezte az eseményt, hiszen a településen többen élnek leszármazottak, vagy akik ismerték a 65 évvel ezelőtti sorok íróit. Fazekas Szabolcs tájékoztatta a sajtó képviselőit és a jelenlévőket a Tisza-tavi templomlomok felújításáról. Elmondta, hogy szeptember végére mindenhol befejeződnek a beruházások.
A sajtótájékoztató végén Mészáros Ferenc plébános megáldotta a kapszulába helyezett régi és új leveleket, emléktárgyakat, majd visszahelyezték azt a toronyba, a keresztgömbbe.

2014 tavaszán nyitórendezvénnyel indult Tomajmonostorán a „Tisza-tavi templomok útján” elnevezésű projekt, amelyen részt vett Fazekas Sándor miniszter. A fejlesztés hét település (Abádszalók, Kunhegyes, Kunmadaras, Tiszaderzs, Tiszaszőlős, Tomajmonostora, Újszentgyörgy) 13 helyszínét érinti, ebből összesen 8 templom rekonstrukciója, 4 vallási kegyhely és 1 vallási turisztikai szálláshely kialakítása valósul meg. A munkálatok elkezdődtek, a befejezés szeptember végére várható. Minden helyszínen istentisztelet és tiszafa ültetése előzte meg a felújítások elkezdését.
A 493.567.538 Ft összköltségű projekt az Új Széchenyi Terv keretében, az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott 100%-os támogatással valósul meg, amelynek kedvezményezettje Tomajmonostora Község Önkormányzata. A beruházások megvalósításával Jász-Nagykun-Szolnok megye több műemléke megújul, ezzel hozzájárulva a turizmus és a régió versenyképességének növekedéséhez.

A tomajmonostorai katolikus templom 1938-ban épült a lakosság, az egyház és gróf Nemes János közreműködésével. A felújításnál a tetőfedés cseréjével megszűnik a hajórész beázása, megtörténik a villámhárító rendszer felújítása, a nyílászárók, a padlóburkolat, az elektromos hálózat cseréje. A homlokzati festéssel, a növények telepítésével, a kerítés átépítésével kívül-belül megszépül a közösség háza.

A mai napon, azaz július 17-én az akkori feljegyzések kiegészülnek a máról szóló üzenetekkel, amelyek időkapszulába helyezve visszakerülnek az eredeti helyére.


  

Vállalkozás-ösztönzés

Kattintson a térképre a vállalkozások megtekintéséhez.

Hírlevél

A hírlevél feliratkozáshoz kérjük adja meg az email-címét:

Eseménynaptár
KeSzCsSzVa
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
2018. Április
Közadatkereső

A közadatkereső használatával bárki hozzáférhet a közzétételre kötelezett szervek közzétett adataihoz.

Közösség
Partnereink
GFX + DEV + SEO + APP Arculattervezés, Portál fejlesztés, Webáruház készítés, Arculati kézikönyv, Grafikai tervezés, Logó tervezés, Weboldal tervezés, Egyedi fejlesztések, Keresőmarketing, SEO
Köszöntő | Megye | Közgyülés | Hivatal | Közérdekű | Aktuális | HONLAPTÉRKÉP

Jász-Nagykun-Szolnok Megye Önkormányzati Hivatal

5000, Szolnok Kossuth L. u 2. 56/505-200* info@jnszm.hu

Készítette és üzemeltetiEP választás INTERREG IIIC