HU | EN | DE | FR

Megye

Közgyűlés

Hivatal

Közérdekű adatok

Kattintásra átvált az akadálymentes verzióra!

Kezdőoldal Hírarchívum


A megye települései

Képgaléria


06.25.
2014.
ÚJRA ROTYOGNAK A BIRKAPÖRKÖLTEK 
Június utolsó hétvégéje a karcagi hungarikumé - Forrás: jnszm.hu

 Június 27- 28. között kerül megrendezés immár 16. alkalommal a Karcagi Birkafőző Fesztivál. A  helyiek nagy büszkesége, hogy az az ünnepinek mondható hagyomány 2009-ben - a Karcagi Birkafőzők Baráti Társasága kezdeményezésére - a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékébe is bekerült, tavaly óta pedig a hungarikumok sorát gazdagítja. Minden évben egy-egy belföldi vagy külföldi város a rendezvény díszvendége - idén Kalocsa.

A kétnapos rendezvény célja a kunsági sajátosságok, karcagi hagyományok megismertetése, népművészeti értékek, népszokások bemutatása, továbbá a birkafőzés hagyományának fenntartása, a 2013 óta hungarikum címmel rendelkező karcagi birkapörkölt népszerűsítése. 


Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnöke is évről-évre fakanalat ragad
 

Az ország egyik legjelentősebb gasztro-kulturális eseményére nagyon sok programmal készülnek a szervezők. Egészen biztos, hogy minden korosztály megtalálja a maga számára kikapcsolódást nyújtó műsorokat. A gyerekeket, családokat népművészeti kirakodóvásárokkal, kézműves foglalkozásokkal, gyermekprogramokkal, csikósbemutatóval várják, míg a fiatalok számára könnyűzenei koncertek és utcabálok jelenthetnek szórakozást.  Lesz még nótaelőadás, népzenei és néptánc műsor is.
A Déryné Kulturális Központ már péntek reggel fél 10-től "Kalocsa képekben" c. fotókiállítással várja az érdeklődőket. Este  koncertek és vásári bábjáték szórakoztatja a nézőközönséget.


A kép a tavalyi fesztiválon készült
 

Másnap reggel nyolc órától kezdődik a fesztivál legnagyobb eseménye, a főzőverseny. Az ünnepélyes megnyitó 10 órakor lesz, végül az egész napos eseményt a Bikini együttes élő koncertje  zárja.
Ez évben első alkalommal a júniusi fesztivált megelőzte egy másik, márciusban megtartott esemény is. Az I. Nagykun Diák Birkapörköltfőző Versenyt a nagykun települések középiskolás tanulói és Karcag testvérvárosainak diákjai részére rendezték meg március 28.-án. Ehhez kapcsolódott az általános iskolások számára meghirdetett „Hungarikumok gyermekszemmel” című rajzpályázat, illetve „ A juhtartástól a hungarikumig” című tudományos ülés is.

Az esemény plakátja megtekinthető erre a linkre kattintva.

  

Vállalkozás-ösztönzés

Kattintson a térképre a vállalkozások megtekintéséhez.

Hírlevél

A hírlevél feliratkozáshoz kérjük adja meg az email-címét:

Eseménynaptár
KeSzCsSzVa
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
2018. Június
Közadatkereső

A közadatkereső használatával bárki hozzáférhet a közzétételre kötelezett szervek közzétett adataihoz.

Közösség
Partnereink
GFX + DEV + SEO + APP Arculattervezés, Portál fejlesztés, Webáruház készítés, Arculati kézikönyv, Grafikai tervezés, Logó tervezés, Weboldal tervezés, Egyedi fejlesztések, Keresőmarketing, SEO
Köszöntő | Megye | Közgyülés | Hivatal | Közérdekű | Aktuális | HONLAPTÉRKÉP

Jász-Nagykun-Szolnok Megye Önkormányzati Hivatal

5000, Szolnok Kossuth L. u 2. 56/505-200* info@jnszm.hu

Készítette és üzemeltetiEP választás INTERREG IIIC