HU | EN | DE | FR

Megye

Közgyűlés

Hivatal

Közérdekű adatok

Kattintásra átvált az akadálymentes verzióra!

Kezdőoldal Hírarchívum


A megye települései

Képgaléria


05.20.
2014.
EZÜSTÉREM AZ IFJÚSÁGI SPORTFESZTIVÁLON 
Rendhagyó sportágak és szabályok, világháborús emlékezés-Forrás: jnszm.hu

 Hétfőn este, ezüstéremmel a tarsolyukban érkeztek haza Jász-Nagykun-Szolnok megye fiataljai és edzőik a "Nemzetközi Találkozó" névre keresztelt rendezvényről Franciaországból. A 2014-2018.között zajló I.világháborús centenáriumi emlékévekhez kapcsolódóan  tartották az eredetileg Challenge névre keresztelt ifjúsági sporttalálkozót idén Somme megyében. A sportversenyek mellett kulturális műhelymunka is folyt.

Idén kibővített létszámmal zajlott az esemény, amelyen 8 nemzet - ausztrál, olasz, német, angol, magyar, francia, német, észak-ír - fiataljai képviseltették magukat. A hagyománytoktól igencsak eltérően az öt fős csoportokra osztott ifjak minden sportágban összemérték erejüket egymással, leegyszerűsítve mindenki versenyzett minden számban. A sportágak köre is rendhagyó volt: mountain bike, falmászás, kajakozás, tájékozódási futás, labdarúgás, íjászat.

A sportversenyt kulturális műhelymunka is kiegészítette, amelynek során tánc és film produkciókat alkottak a fiatalok. A sportversenyek összesített eredményeként a nagyszerű 2. helyet hozta el Jász-Nagykun-Szolnok megye csapata, amelyért nagy gratuláció illeti a fiatalokat és edzőiket.


Második hely :)

 

Az eseményen a hivatalos delegáció tagjaként a helyszínen megtekintette a versengést a megyei közgyűlés két alelnöke, Borbás Zsolt és Dr.Csoór György, valamint Galó Anita, irodavezető-helyettes.


A két alelnök az angol és észak-ír delegáció tagjaival 

Az egész rendezvényt szellemiségét meghatározta az I. világháborús centenáriumi emlékévek,  a Somme folyó völgye jelentős harci frontvonal volt. "A somme-i csata néven ismert összecsapás, amelyet 1916. július 1. és november 18. között vívtak a nyugati fronton, az első világháború egyik legnagyobb csatája volt. Ez volt a háború egyik legvéresebb csatája, hiszen a két oldal veszteségei meghaladták a 1,5 millió főt halottakban, sebesültekben és hadifoglyokban. A brit és francia szövetséges csapatok a Somme folyó völgyében 19 km széles arcvonalon kísérelték meg áttörni a német vonalakat. A csata megindításának közvetlen előzménye a verduni csata, ahol a németek igen nehéz helyzetbe hozták a franciákat. A Somme mentén indított támadástól a szövetségesek azt remélték, hogy jelentős német erőket von el Verdun ostromától és ezzel lehetőséget teremt a francia veszteségek pótlására. A somme-i csata veszteségei azonban még a verduni veszteségeket is meghaladták.
Az első világháború jelentős ütközetei közül a verduni lett a franciák nemzeti szimbóluma, míg a somme-i csata ugyanilyen szimbolikus értékkel bír a britek számára. A csata egyik legemlékezetesebb mozzanata az első nap, 1916. július 1-je volt, amikor a britek összesen 57470 fős veszteséget szenvedtek, köztük 19240 halottat – ez máig a brit hadsereg legsúlyosabb, egy napon elszenvedett veszteségének számít." (forrás: wikipédia)


Minden nemzet plakát üzenete is kikerült a falra

Mindezek ismeretében érthető, hogy a történelmi emlékektől áthatva valamennyi nemzet üzenetében visszaköszönt a világbéke, a tolerancia és a tisztelet igénye, és mint ahogy Borbás Zsolt, a megyei közgyűlés alelnöke fogalmazott "ezúttal kevésbé a versengésről szólt ez a  nagyszabású nemzetközi program".

  

Vállalkozás-ösztönzés

Kattintson a térképre a vállalkozások megtekintéséhez.

Hírlevél

A hírlevél feliratkozáshoz kérjük adja meg az email-címét:

Eseménynaptár
KeSzCsSzVa
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
2018. Június
Közadatkereső

A közadatkereső használatával bárki hozzáférhet a közzétételre kötelezett szervek közzétett adataihoz.

Közösség
Partnereink
GFX + DEV + SEO + APP Arculattervezés, Portál fejlesztés, Webáruház készítés, Arculati kézikönyv, Grafikai tervezés, Logó tervezés, Weboldal tervezés, Egyedi fejlesztések, Keresőmarketing, SEO
Köszöntő | Megye | Közgyülés | Hivatal | Közérdekű | Aktuális | HONLAPTÉRKÉP

Jász-Nagykun-Szolnok Megye Önkormányzati Hivatal

5000, Szolnok Kossuth L. u 2. 56/505-200* info@jnszm.hu

Készítette és üzemeltetiEP választás INTERREG IIIC