HU | EN | DE | FR

Megye

Közgyűlés

Hivatal

Közérdekű adatok

Kattintásra átvált az akadálymentes verzióra!

Kezdőoldal Hírarchívum


A megye települései

Képgaléria


05.09.
2014.
I. JÁSZKUN EMLÉKÜLÉS  
Az ünnepnap mérföldkő a Jászkunság történelmében

 Rendkívül lélekemelő ünnepségnek volt a házigazdája a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat ma délelőtt a Megyeháza dísztermében. A Magyar Országgyűlés május 6-át, a Redemptió kihirdetésének, s egyben az egykori Hármas Kerület autonómiájának emléknapjává nyilvánította.

Ezen a napon a Jászkun Hármas Kerület önmegváltását, a Redemptiót lehetővé tevő diploma aláírását ünnepeljük, melyet Mária Terézia látott el kézjegyével. A nemzeti emléknaphoz kapcsolódva tartották meg május 9-én az I. Jászkun Emlékülést a Megyeházán, Szolnokon. Az esemény a nemzeti mellett a Jász Himnusszal és a Kun Miatyánkkal vette kezdetét, majd a Szolnoki Légierő Zenekar előadásában a Jászkun indulóra vonultak be a regnáló és emeritus jászkun főkapitányok, jász és kun kapitányok.

 

A több évszázados kapitányság intézménye 1876-ban szűnt meg. Azóta eltelt 138 év, ám az nem változott, hogy a kapitányi, főkapitányi tisztség nagy rangot és megtiszteltetést jelent napjainkban is. Ennek jegyében név szerint köszöntötték a személyesen megjelent kapitány urakat az ünnepségen.

Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke köszöntőjében elmondta: " Önök itt ma nem vendégek, hanem őseink jussán ez az épület az Önöké is. A sors egy múltat és egy jövőt adott nekünk."

Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, a Kunszövetség elnöke ünnepi beszédében kiemelte azt a megújulási készséget, makacs, nyakas kitartást, amely a két népben, az itt élőkben jelen van.

Dr.Szabó Tamás, Jászberény polgármestere elmondta, hogy az új parlament tagjainak ajándékként hamarosan át fogják nyújtani a Mária Terézia által aláírt diplomát.


Hortiné Dr.Bathó Edit, a Jász Múzeum igazgatója Jászkun Autonómia címmel tartott érdekes előadást, melyet a jászberényi Árendás Gyermek Táncegyüttes és a kisújszállási Nagykun Táncegyüttes műsora követett.

Az eseményről képgaléria a www.facebook.com/jnszm oldalon található.

  

Vállalkozás-ösztönzés

Kattintson a térképre a vállalkozások megtekintéséhez.

Hírlevél

A hírlevél feliratkozáshoz kérjük adja meg az email-címét:

Eseménynaptár
KeSzCsSzVa
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
2018. Április
Közadatkereső

A közadatkereső használatával bárki hozzáférhet a közzétételre kötelezett szervek közzétett adataihoz.

Közösség
Partnereink
GFX + DEV + SEO + APP Arculattervezés, Portál fejlesztés, Webáruház készítés, Arculati kézikönyv, Grafikai tervezés, Logó tervezés, Weboldal tervezés, Egyedi fejlesztések, Keresőmarketing, SEO
Köszöntő | Megye | Közgyülés | Hivatal | Közérdekű | Aktuális | HONLAPTÉRKÉP

Jász-Nagykun-Szolnok Megye Önkormányzati Hivatal

5000, Szolnok Kossuth L. u 2. 56/505-200* info@jnszm.hu

Készítette és üzemeltetiEP választás INTERREG IIIC