HU | EN | DE | FR

Megye

Közgyűlés

Hivatal

Közérdekű adatok

Kattintásra átvált az akadálymentes verzióra!

Kezdőoldal Hírarchívum


A megye települései

Képgaléria


03.21.
2014.
PARTNERSÉG A TURIZMUSBAN IS!  
Új szellemiséget és megújuló lendületet kívánt adni a rendezvény

 Hiánypótló turisztikai szakmai napot szervezett március 20-án a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat. A Partnerek vagyunk! nemcsak a címe, hanem az üzenete is volt a rendezvénynek. A délelőtti fórumon a hazai turizmusfejlesztési trendek mellett,a TDM-ek, az előző és a jelenlegi uniós ciklus megyei fejlesztései is kiemelt szerepet kaptak, délután egy kötetlenebb platform keretében nyílt lehetőség a gyakorlatban felmerülő helyzetek, problémák feldolgozására, megbeszélésére. A résztvevők és az előadók között a fórum és a kerekasztal során is aktív párbeszéd alakult ki. 

 

Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnöke, Tisza-tavi miniszteri megbízott megnyitójában hangsúlyozta, hogy a mennyiség helyett a minőségi szolgáltatások kialakítására kell törekedni. "Az esemény rangját jelzi, hogy a védnöki posztot Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter vállalta el."

Fejér Andor, az "Alföld Szíve" Térségi Turisztikai Egyesület elnöke elmondta: ahhoz, hogy a kirándulókból turisták legyenek komplex turisztikai kínálatra és kínálati csomagokra van szükség, melyek fontos elemét képezik a rendezvények, attrakciók.

Fodor Olivér, a Nemzetgazdasági Minisztérium Vendéglátóipari és Turisztikai Főosztályának osztályvezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a SZÉP kártya zsebeiben még több mint 3 milliárd forintnyi összeg maradt a tavalyi feltöltésekből, melyet május 30-ig lehet felhasználni. Örvendetes, hogy a zsebek átjárhatósága következtében a fürdő belépők mindhárom alszámláról fizethetők. Elmondta, azt is, hogy a tavalyi rekordév volt a turizmusban, kedvező adatok mutatkoztak a vendégforgalomban és a vendégéjszaka számban hazánkban. A 2014-2020-as uniós ciklussal kapcsolatba elmondta, hogy nagyságrendileg ugyanakkora források állnak majd rendelkezésre turizmusfejlesztési célokra ebben a ciklusban, mint a 2007-2013-asban.

Berki Judit, az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető-helyettesétől megtudtuk, hogy 42 darab turisztikai projekt valósult meg 2007-2013. között a megyében, melynek eredményeként eddig mintegy 11 milliárd forintot fizetett ki a közreműködő szervezet.

Katona Ilona, a Magyar Turizmus Zrt. Észak-Alföldi Regionális Marketing igazgatója előadásából kiderült, hogy a régió vezető turisztikai terméke az egészségturizmus, melynek része a megfelelő orvosi háttér, az oktatás, az egészségügyi és turisztikai szolgáltatók, az egészséges levegő és az egészséges ételek is.

Molnár Anita, a Tisza-tavi régió marketing igazgatója előadásából kiderült, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok megye adja a térség vendégéjszakáinak 70%-át, illetve a megyei vendégéjszakák 40%-a a Tisza-tónál realizálódik. Elhangzott, hogy a Tisza-tónál a vendégforgalom a Kisköre-Abádszalók tengelyről a Tiszafüred-Poroszló tengelyre helyeződött át. Hangsúlyozta, hogy a növekedés kulcsa az összehangolt kínálatfejlesztés, stratégiai gondolkodás, a szakmai párbeszéd és a szervezeti háttér megteremtése.

Lakatos István, a megyei önkormányzat Térségfejlesztési és Külügyi Irodájának vezetője szerint a közeljövő kiemelt feladata a megye, mint turisztikai fogadótérség újrapozícionálása, amelyben a turisztikai vállalkozások mellett szerepet kell vállalnia az önkormányzatoknak is.

Galó Anita, az "Alföld Szíve" Térségi Turisztikai Egyesület  titkára felhívta a figyelmet arra, hogy a megye vendégéjszakáinak 74%-a négy településen (Cserkeszőlő, Tiszafüred, Szolnok, Berekfürdő) realizálódik. Hozzátette, hogy a vezető turisztikai termékek sorában kiemelt figyelmet szükséges szentelni az egészségturizmusra, a kulturális turizmusra és a természet-közeli élményekre. 

Kertészné Bokor Zsuzsa, a Szolnoki Városfejlesztő Zrt. projektmenedzsere Szolnok város turisztikai jövőképét vázolt a nagyszámú hallgatóságnak.Beszélt a városban jelenleg is folyó turisztikai fejlesztésekről, úgy mint a  REPtár Interaktív Repülőmúzeum és a SÖRÁRIUM interaktív sör és gasztronómiai pincemúzeum, ez utóbbi a Városháza pincéjében kerül kialakításra és várhatóan ez év őszén nyílik meg.

A délutáni kerekasztalon Dr. Kóródi Márta, a Szolnoki Főiskola rektor-helyettesének vezetésével gyakorlatiasabb és kötetlenebb program várta a résztvevőket. Somossy Eszter, a Magyar TDM Szövetség alelnöke a helyi és térségi TDM működésének és működtetésének tapasztalatairól beszél. Sikeres vállalkozások a turizmusfejlesztésben címmel Tomasovszky László, a Martfű Thermál SPA-t működtető Toma-Bau Zrt. vezérigazgatója és Szokolai Lajos, Cserkeszőlő polgármestere tartott előadást.

 

A megkezdett munka folytatódik, a turisztikai kerekasztal következő ülése a tervek szerint 2 hónap múlva lesz.

A rendezvényen a hazai turisztikai szaksajtó is szép számmal képviseltette magát, az információ és a megye turisztikai kínálatának bemutatása és megismertetése céljából lehetőség nyílt a résztvevőknek kiadványok, prospektusok formájában is a bemutatkozásra.

A Partnerek vagyunk" - a civil és a közigazgatási szféra együttműködésének erősítése Jász-Nagykun-Szolnok megyében című, ÁROP-1.A.6.-2013-2013-004 azonosító számú projekt az Európai Uniót támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

  

Vállalkozás-ösztönzés

Kattintson a térképre a vállalkozások megtekintéséhez.

Hírlevél

A hírlevél feliratkozáshoz kérjük adja meg az email-címét:

Eseménynaptár
KeSzCsSzVa
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
2018. Április
Közadatkereső

A közadatkereső használatával bárki hozzáférhet a közzétételre kötelezett szervek közzétett adataihoz.

Közösség
Partnereink
GFX + DEV + SEO + APP Arculattervezés, Portál fejlesztés, Webáruház készítés, Arculati kézikönyv, Grafikai tervezés, Logó tervezés, Weboldal tervezés, Egyedi fejlesztések, Keresőmarketing, SEO
Köszöntő | Megye | Közgyülés | Hivatal | Közérdekű | Aktuális | HONLAPTÉRKÉP

Jász-Nagykun-Szolnok Megye Önkormányzati Hivatal

5000, Szolnok Kossuth L. u 2. 56/505-200* info@jnszm.hu

Készítette és üzemeltetiEP választás INTERREG IIIC