HU | EN | DE | FR

Megye

Közgyűlés

Hivatal

Közérdekű adatok

Kattintásra átvált az akadálymentes verzióra!

Kezdőoldal Hírarchívum


A megye települései

Képgaléria


12.02.
2013.
SIKERES PROGRAMOKRÓL SZÁMOLT BE KOVÁCS SÁNDOR 
Gazdasági fejlődés a társadalom fejlődése nélkül nem lehetséges

 Sajtótájékoztatón számolt be a megyei önkormányzat aktuális munkájáról ma délben Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnöke. Ezúttal egy sikeres partnerségi projekt, a karácsonyi fotó-és rajzpályázat, valamint a KKVHÁZ által indított vetélkedőn döntőbe jutott szereplés adta az aprópját a tájékoztatónak.

 

A Partnerek vagyunk! c. pályázat kapcsán jelen volt az eseményen  Demény Istvánné, a JNSZ Megyei Nyugdíjasok Kulturális Egyesület elnöke, Dr.Nagyné Varga Ilona,  JNSZ Megye Esély Szociális Közalapítvány – Regionális Szellemi Forrásközpont igazgatója, valamint Csóka János, a JNSZ Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

 "A megyei civil szervezeteknél olyan szellemi erőforrás összpontosul, amit bűn lenne kihasználatlanul hagyni. Ez a gondolat vezérelte többek között a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzatot, amikor benyújtotta a civil és a közigazgatási szféra együttműködésének fejlesztésére irányuló pályázatát a nyár derekán." - mondta Kovács Sándor.

A gazdaság fejlődése lehetetlen a társadolom fejlődése nélkül, a civil szervezetek hálózatosodásának elősegítése egyik kiemelt feladata szervezetünknek - tette hozzá Dr. Nagyné Varga Ilona, a projekt vezető szakmai partneri szerepét ellátó közalapítvány elnöke.

Demény Istvánné szerint nagy kihívás a pályázatban való részvétel, rengeteg energia és kreativitás rejlik a megyei nyugdíjas egyesületben.

A megyei és a roma nemzetiségi önkormányzat együttműködése több ciklusra nyúlik vissza. Ugyanakkor ez az első alkalom, amikor partnerként veszünk részt a megyei önkormányzat pályázatában - mondta Csóka János.

A témákról röviden:

1. "Partnerek vagyunk!- a civil és a közigazgatási szféra együttműködésének erősítése Jász-Nagykun-Szolnok megyében" címmel


Ezzel a címmel nyújtott be pályázatot a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat számos megyei szervezettel partnerségben a 2013. július elején. A napokban megszületett támogató döntésnek köszönhetően hamarosan megkezdődhet a „Partnerek vagyunk! elnevezésű,  a civil és a közigazgatási szféra együttműködését erősítő pályázat megvalósítása.
A megyei önkormányzatnak a teljes igényelt támogatási összeget, 19.984.994 forintot megítélték. Ennek eredményeként számos érdekes program, szakmai fórum valósulhat meg a projekt végéig, 2014. október 31-ig.
Kiemelt cél– mint azt a projekt elnevezése is mutatja –, hogy  a civil és a közigazgatási szféra partnerségének erősítése által fokozódjon a közéleti aktivitás, innovatív kezdeményezések induljanak útjára, továbbá imázs erősítő rendezvények valósuljanak meg rendezvények, vetélkedők, különböző kampányok segítségével, továbbá szakmai rendezvények, kerekasztal fórumok jöjjenek létre.
A projekt konkrét kiemelt fejlesztési célterületei az agrár- és vidékfejlesztés, valamint  a turizmus. Ezen a két területen több szakmai rendezvény és együttműködési platform kialakítása, és ami talán még fontosabb,  fenntartása tervezett.
A projekt egyik legnagyobb rendezvénye egy nagyszabású turisztikai szakmai konferencia lesz jövő év elején.  A konferencia hiánypótló rendezvény lesz, előadói között szerepelnek majd nemcsak a megye, hanem a régió és az ország elismert turisztikai szakemberei. Témáit tekintve pedig az aktuális  helyzet ismertetése mellett egy fajta kitekintést is ad majd a jövőre nézve. A konferencia a tervek szerint a térség turisztikai szereplőinek részvételével egy szakmai kerekasztal beszélgetésbe torkollik majd. Kiemelt turisztikai feladat még a projekt keretében egy új információs portál kialakítása és működtetése, melynek előkészítésére munkacsoport alakul hamarosan.
Emellett további, az itt élő lakosok és az itt tevékenykedő civil szervezetek részvételére építő események is helyet kapnak. „Ismerd meg a megyét, ahol élsz!” címmel családi vetélkedő lesz, de tervezünk ifjúsági megyei közgyűlést is. A megvalósítás része vállalkozásösztönző informatikai fejlesztés, valamint a május 6-i Jászkun Emléknaphoz kapcsolódó rendezvények.

Mivel az egész projekt a partnerségre épít, ezért nagyon fontos  a széles együttműködői kör kialakítása. Ez a munka már a pályázat előkészítésekor megkezdődött. Nagy öröm  a megyei önkormányzatnak, hogy a szakmai vezetői feladatokat elvállalta a JNSZ Megye Esély Szociális Közalapítvány – Regionális Szellemi Forrásközpont. Kiterjedt kapcsolatrendszerükre építve szervezik majd a megye civil partnerségi fórumot és biztosítják az önkénteseket a projekt számára. További kiemelt szerep hárul a Kunszövetségre,  a társadalmi szervezetek megyei egyesületére, a megyei nyugdíjas egyesületre, a megyei roma nemzetiségi önkormányzatra, az „Alföld Szíve” Térségi Turisztikai Egyesületre.

2. „Karácsonyi fények” fotó- és rajzpályázat

Idén is indul a Karácsonyi fények fotó- és rajzpályázat a megyében élők számára. Az előző három év kedvező tapasztalatainak köszönhetően a megyei önkormányzat 2013-ban is felvállalta az advent időszakához kapcsolódó kezdeményezést. A több éves hagyományokra visszatekintő verseny tavaly egészült ki első alkalommal rajzpályázattal is, s rendkívül népszerűnek bizonyult szerte a megyében. A beküldés határideje ebben az évben karácsony utánra tolódik, azért, hogy a fa alatti készült képeknek, a családi együttlétet és az ajándékozás örömét megörökítő fotóknak se maradjunk híján . Ezért december 1-27. között lehet majd beküldeni a pályaműveket.
Közönségszavazás is lesz 2013. december 28 – 2014. január 6. között a megyei önkormányzat Facebook oldalán (
www.facebook.com/jnszm). A legtöbb szavazatot kapott fotó és rajz kapja a közönségdíjat. A szakmai zsűri valamennyi - postán, személyesen behozott és a megadott linkre feltöltött - művet értékeli, döntésük alapján kategóriánként az első öt értékes díjat nyer.
 
A pályázat Jász-Nagykun-Szolnok megye lakosainak, az állami és civil szféra szereplőinek aktív bevonását célozza meg az adventi készülődés időszakában. A fotók és rajzok feldíszített, kivilágított épületek, közterek, lakóházak, udvarok mellett a karácsonyhoz kötődő életképeket, hangulatot, életérzést is megörökíthetnek az advent jegyében. A képeknél kitétel, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megyében kell készülniük. 

 

3. KKVHÁZ Összefogás Vetélkedő

A Nemzetgazdasági Minisztérium, a megyei közgyűlési elnökök, valamint számos állami szerv és civil szervezet védnökségével indult el 2013. szeptemberében a KKVHÁZ Összefogás Magyarország 2013 Vetélkedő. A három fordulós vetélkedő során különböző, természetesen a kis- és középvállalkozás mindennapi működésével kapcsolatos kérdések kapnak helyet. Az első két fordulóban közönségszavazatok, illetve támogatói regisztrációk döntötték el a csapatok sorsát.
Jász-Nagykun-Szolnok megye lelkes csapata csoport elsőként jutott tovább az első fordulóból, a másodikból pedig összesítésben is toronymagasan – 1861 ponttal – végzett az abszolút első helyen a középdöntőbe jutott  tíz megye csapatából.
A vetélkedő első fordulóján „Vegyél a megyédből – egyél a megyédből!” – elnevezéssel hozott létre megyénk csapata egy képzeletbeli üzlethálózatot, amelynek célja a helyi termékek piaci jelenlétének erősítése, elősegítése.

A december 4-én, Budapesten, a NAV Főigazgatóságán megrendezésre kerülő döntőbe megyénk mellett Hajdú-Bihar (1140 pont), Komárom-Esztergom (1125 pont), Szabolcs-Szatmár-Bereg (1125 pont) és Zala (1065 pont) megyék csapatai jutottak be. Az észak-alföldi megyék mindegyike ott lesz a döntőben!
Jász-Nagykun-Szolnok megye lakosai és az itt tevékenykedő kis- közép- és nagyvállalatok kiválóra vizsgáztak összefogásból, melyért  köszönet illet mindenkit, aki hozzásegítette csapatunkat a döntőbe jutáshoz!
Mi várja a csapatokat a döntőben? A döntőbe jutott öt, egyenként 11 főből álló csapatok egyszerre kapják meg a kérdéseiket, amit Dr. Bod Péter Ákos ismertet. A téma az előzetes tájékoztatás alapján  a  cég kilépése a nemzetközi porondra és az exportképessé válás nehézségei. Egyformán 35 perc gondolkodási idő áll a rendelkezésére a csapatoknak. A végső sorrendet a közönség független tagjai és a megjelent díszvendégek titkos szavazással döntik el.
Megyénk csapatának tagjait úgy állítjuk össze, hogy valamennyi kapcsolódó tématerület szakértői helyet kapjanak benne: adózás, szakképzés, foglalkoztatás, biztosítás, külkereskedelem, exportképesség, vállalati üzemvitel, logisztika, K+F).

  

Vállalkozás-ösztönzés

Kattintson a térképre a vállalkozások megtekintéséhez.

Hírlevél

A hírlevél feliratkozáshoz kérjük adja meg az email-címét:

Eseménynaptár
KeSzCsSzVa
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
2018. Április
Közadatkereső

A közadatkereső használatával bárki hozzáférhet a közzétételre kötelezett szervek közzétett adataihoz.

Közösség
Partnereink
GFX + DEV + SEO + APP Arculattervezés, Portál fejlesztés, Webáruház készítés, Arculati kézikönyv, Grafikai tervezés, Logó tervezés, Weboldal tervezés, Egyedi fejlesztések, Keresőmarketing, SEO
Köszöntő | Megye | Közgyülés | Hivatal | Közérdekű | Aktuális | HONLAPTÉRKÉP

Jász-Nagykun-Szolnok Megye Önkormányzati Hivatal

5000, Szolnok Kossuth L. u 2. 56/505-200* info@jnszm.hu

Készítette és üzemeltetiEP választás INTERREG IIIC