HU | EN | DE | FR

Megye

Közgyűlés

Hivatal

Közérdekű adatok

Kattintásra átvált az akadálymentes verzióra!

Kezdőoldal Hírarchívum


A megye települései

Képgaléria


11.22.
2013.
KISTELEPÜLÉSI EGÉSZSÉGÜGYI SZŰRŐPROGRAM 
Más problémákkal kapcsolatban is segítenek az orvosok - Forrás: jnszm.hu

 Az idei évi utolsó megyei egészségügyi szűrés helyszínén, Mesterszálláson tartott ma közös tájékoztatót Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke és Dr.Bene Ildikó, a megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet főigazgatója az elért eredményekkel és tapasztalatokkal kapcsolatban.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés a 2013. február 26-i ülésén döntött    10  millió forint összegű pénzügyi támogatásról  a megyei egészségügyi szűrőprogram folytatása kapcsán.
2009. óta folyik szűrőprogram a megyei önkormányzat, a Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet és az érintett települések önkormányzatainak együttműködésében. Az eltelt időszakban első ütemben a 1.000 fő alatti népességszámú településeken, második ütemben a 1.000 - 1.500 közötti, harmadik ütemben pedig az 1.500 – 2.000 népességszámú településeken történt meg szűrés.  Mivel a 1.000 fő alatti lakónépességű településeken 2010. tavaszán befejeződött a szűrés, az eltelt idő indokolttá tette hogy, újra ezeken a településeken történjenek a szűrések 2013-ban.

 


Megyénkben 13 település van, ahol a népességszám nem haladja meg az 1.000 főt: Hunyadfalva (203 fő), Csataszög (321 fő), Mezőhék (352 fő), Jászivány (395 fő), Tiszainoka (433 fő), Kuncsorba (675 fő), Vezseny (678 fő), Tomajmonostora (741 fő), Jászágó (721 fő), Kétpó (748 fő), Mesterszállás (816 fő), Nagyrév (692 fő), Tiszaigar (874 fő).

A mai eseményen Kiss Gábor, a házigazda település polgármestere köszöntőjében elmondta, hogy kiemelten kezelték a lakosok mozgósítását, minden háztartásba tájékoztatót juttattak el a két napos egészségügyi szűrőprogramról. Ennek köszönhető, hogy már az első nap első óráiban 30 fő vett részt a szűréseken, akiken közel 150 vizsgálatot végeztek el a szakemberek.  


„ Jól látszik, hogy egy rendkívül sikeres kezdeményezésről van szó, amelyre nagy igény mutatkozik Jász-Nagykun-Szolnok megye kistelepülései körében. Minden elismerésem azoké a szakembereké, orvosokat, asszisztenseket és egyéb egészségügyi dolgozókat beleértve, akik szabadidejüket és energiájukat nem kímélve teszik a dolgukat és végzik a szűréseket megyehatáron belül és országhatáron túl.” – tette hozzá Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnöke.

Dr.Bene Ildikó főigazgató elmondta, hogy egy egészségügyi intézmény elsődleges feladata ugyan a gyógyítás, de a megyei kórház szakemberei komoly prevenciós tevékenységet is folytatnak. „ A kihelyezett, kistelepülési szűrések kötetlenebb közegben zajlanak, így többen veszik a bátorságot, hogy eljöjjenek és megvizsgáltassák magukat. Sok komoly problémát tudtunk megelőzni ezeknek a szűréseknek a segítségével. Példaértékű, hogy nem egy öncélú kezdeményezésről beszélhetünk, hiszen kollégáim azonnal előjegyzésbe veszik azokat a betegeket, akikkel további teendő merül fel a vizsgálatok során.”

„Évek óta látjuk, milyen nagy jelentősége van a kistelepüléseken élők életében egy-egy ilyen szűrőprogramnak. Az alapvető vizsgálatoknál – szív- és érrendszeri, belgyógyászati, bőrgyógyászati, légzésfunkciós és szemészeti vizsgálatok - kicsivel megpróbálunk többet adni. Meghallgatjuk a szűrésen résztvevőknek egyéb jellegű egészségügyi panaszait, próbálunk tanácsokkal szolgálni, illetve a megfelelő szakorvoshoz továbbirányítjuk őket – mondta el Dr. Mózer Erzsébet, a Rendelőintézet vezető főorvosa.

A szűrőprogram első üteme 2013. október és november hónapban tíz településen megvalósult, az idei évi utolsó állomása Mesterszállás. A további három település szűrése 2014 tavaszán történhet meg.
 

  

Vállalkozás-ösztönzés

Kattintson a térképre a vállalkozások megtekintéséhez.

Hírlevél

A hírlevél feliratkozáshoz kérjük adja meg az email-címét:

Eseménynaptár
KeSzCsSzVa
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
2018. Április
Közadatkereső

A közadatkereső használatával bárki hozzáférhet a közzétételre kötelezett szervek közzétett adataihoz.

Közösség
Partnereink
GFX + DEV + SEO + APP Arculattervezés, Portál fejlesztés, Webáruház készítés, Arculati kézikönyv, Grafikai tervezés, Logó tervezés, Weboldal tervezés, Egyedi fejlesztések, Keresőmarketing, SEO
Köszöntő | Megye | Közgyülés | Hivatal | Közérdekű | Aktuális | HONLAPTÉRKÉP

Jász-Nagykun-Szolnok Megye Önkormányzati Hivatal

5000, Szolnok Kossuth L. u 2. 56/505-200* info@jnszm.hu

Készítette és üzemeltetiEP választás INTERREG IIIC