HU | EN | DE | FR

Megye

Közgyűlés

Hivatal

Közérdekű adatok

Kattintásra átvált az akadálymentes verzióra!

Kezdőoldal Hírarchívum


A megye települései

Képgaléria


08.06.
2013.
PROGRAMOKBAN BŐVELKEDŐ AUGUSZTUS  
150 kilós lesz a Kárpát medence kenyere - Forrás: jnszm.hu

 Igazi program dömpinggel várja Jász-Nagykun-Szolnok megye az ide látogatókat és az itt élőket az elkövetkező napokban és hetekben. Ma kezdődik Jászberényben a XXIII. Csángó Fesztivál, tegnap kezdődött Mezőtúron az arTúr Fesztivál, azt követi a Túri Vásár. Karcagon Nagykunsági Kulturális Napok lesznek jövő héten. A megyeszékhely is bővelkedik rendezvényekben a nyár utolsó hónapjában. 150 kilót nyom a Kárpát medence kenyere, melyet idén a 111 éves Szolnoki Művésztelepen épülő óriáskemencében sütnek.

Összesen mintegy 50 kulturális esemény, kereken 700 hazai és külföldi zenés-táncos közreműködő, 20 zenekar, valamint 20 hagyományőrző csapat fellépése szerepel a ma kezdődő jászberényi Csángó Fesztivál programjában.Az egymást váltó népzenei koncertek és folklórműsorok gazdag kínálatát a hazai fellépők mellett panamai, indonéz, török, lengyel és grúz együttes vendégjátéka is színesíti. A rendezvény egyik kiemelkedő eseménye pedig csütörtökön lesz, amikor Lélekképek címmel a 25 éves Csík Zenekar és Presser Gábor közösen ad koncertet. A nyitó napon Nagyszüleink hagyatéka címmel jászsági szokásokból és táncokból ad ízelítőt a Jászberényi Hagyományőrző Együttes, majd a Csángó Fesztivál zászlajának ünnepélyes felvonásával kezdetét veszi a látványos és szórakoztató kavalkád.
Az augusztus 6-11. között zajló fesztivál további napjain fellép többek között a BaHoRka énekegyüttes, a Zagyva Banda és a Besh O drom, láthatók és hallhatók majd a Fölszállott a páva című televíziós vetélkedő kategóriagyőztesei, valamint a rendezvény főszervezője, a Jászság Népi Együttes is.
A gyerek- és családi programok mellett moldvai, gyimesi, erdélyi, felvidéki hagyományőrzők, pálinka- és bormustra, szentmise, gasztronómiai különlegességek és tűzijáték várja a városlakókat és a Jászság központi településére látogatókat.
A Csángó Fesztivál főszereplői a moldvai, gyimesi csángók, akik Somoskáról és Klézséről, Lészpedről, Bogdánfalváról, Trunkról, valamint Gyimesbükkről érkeznek. Az erdélyi, felvidéki, magyarországi csángók autentikus táncait, énekeit bemutató hagyományőrzők pedig olyan kistelepülésekről jönnek, mint Méra, Györgyfalva, Balázstelke, Magyarsülye, Szépkenyerűszentmárton, Magyarpalatka, Szásznagyvesszős, Nyárádselye, Magyarborzás, Ördöngősfüzes, Mezőkölpény, Nagyecsed, Magyarbőd.
A rendezvény hagyományos programelemeként szombaton a hetedik magyar-magyar konferenciát tartják, amelynek részvevői ezúttal a székely magyarság múltjával, jelenével és jövőjével foglalkoznak.
Ugyancsak a fesztivál kísérőprogramja a Jászság Népi Együttes megújult székházában vasárnap kezdődő nemzetközi táncház- és zenésztábor, amelynek táncos kedvű lakói magyarbődi, bonchidai és bálványoscsabai táncokat tanulhatnak, míg kezdő és haladó zenészei Bonchida, Magyarpalatka, Vajdaszentivány és Kalotaszeg zenei világával ismerkedhetnek. (szöveg: MTI)
Részletes program megtalálható a www.csangofesztival.hu honlapon. 
 

Mezőtúron tegnap kezdődött az arTúr Fesztivál, rögtön utána, vasárnap pedig a Túri Vásár várja a vendégeket. Komoly- és könnyűzenei koncertek mellett fellép tűzzsonglőr, óriásbábos, de lesz bohócműsor vásári mókázás és felvonulás is. Az augusztus 6-11. között tartó esemény plakátja letölthető innen.

Karcagon augusztus 17-20. között rendezik meg a XXII. Nagykunsági Kulturális Napokat, mely állami ünnepünkön tűzijátékkal zárul. Érdekes programnak ígérkezik a "Karcagi és Karcagról elszármazott alkotók" tárlata, valamint a Karcagi Szimfonikus Zenekar koncertje a Múzeumparkban szombaton. A vasárnap nyílt horgászversennyel várja a korán kelőket,majd 8 órától kerékpártúra indul a Városi Sportcsarnoktól. Délelőtt még mindig a mozgásé  a főszerep, nyárbúcsúztató streetball bajnokság lesz, délután helyi zenekaroké a színpad,17 órától a Holdvirág Duó ad koncertet gyerekeknek. Este Aratóbálra várják a meghívottakat. 19-én, pénteken 15 órától nyílik a Kunok Konyhája, utána kun harcos bemutató hangolja a nézőket. Részletes programok itt.  

A megyeszékhely sem marad el programok tekintetében. Augusztus 10-én a Szolnoki Szimfonikus Zenekar nyáresti hangverseny sorozatában Latin Karnevál várja a zenekedvelőket a Tiszai Hajósok terén 20.30 órától. Szintén ezen a napon tartják a VI. Szandai Halétel Főzőversenyt 8 órától a Szandaszőlősi Általános Iskola udvarán. Augusztus 18-20-án igazi zenei csemegének ígérkezik a XVIII. Örökség Világzenei Fesztivál.
 

Két éve indította útjára Jász-Nagykun-Szolnok Megye és Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata - a Szolnok Televízióval együtt - hagyományteremtő céllal a Nemzet kenyere címet viselő, Szent István király napjához kapcsolódó kezdeményezését, mely idén Kárpát medence kenyere néven fut tovább. Központi eseménye a határokon átívelő összefogással készülő rekord méretű kenyér megsütése és megszentelése. Idén a 111 éves Művésztelepen épülő óriáskemencében sül a várhatóan 150 kg-ot nyomó kenyér határon túli pékmesterek közreműködésével, Diószegi László pékmester vezetésével. Az óriáskemencét a tervek szerint Fazekas Sándor, vidékfejlesztési miniszter avatja fel augusztus 19-én délelőtt, majd délután kezdetét veszi a kenyér gyúrása alföldi és bácskai lisztből, felvidéki és székely pityókából, kárpáti forrásvízből. Augusztus 19-20-án számos izgalmas program vármindenkit Szolnokon! Részletek itt.

  

Vállalkozás-ösztönzés

Kattintson a térképre a vállalkozások megtekintéséhez.

Hírlevél

A hírlevél feliratkozáshoz kérjük adja meg az email-címét:

Eseménynaptár
KeSzCsSzVa
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
2018. Június
Közadatkereső

A közadatkereső használatával bárki hozzáférhet a közzétételre kötelezett szervek közzétett adataihoz.

Közösség
Partnereink
GFX + DEV + SEO + APP Arculattervezés, Portál fejlesztés, Webáruház készítés, Arculati kézikönyv, Grafikai tervezés, Logó tervezés, Weboldal tervezés, Egyedi fejlesztések, Keresőmarketing, SEO
Köszöntő | Megye | Közgyülés | Hivatal | Közérdekű | Aktuális | HONLAPTÉRKÉP

Jász-Nagykun-Szolnok Megye Önkormányzati Hivatal

5000, Szolnok Kossuth L. u 2. 56/505-200* info@jnszm.hu

Készítette és üzemeltetiEP választás INTERREG IIIC