HU | EN | DE | FR

Megye

Közgyűlés

Hivatal

Közérdekű adatok

Kattintásra átvált az akadálymentes verzióra!

Kezdőoldal Hírarchívum


A megye települései

Képgaléria


06.25.
2013.
EGYÜTTMŰKÖDÉS SZOLNOK ÉS KECSKEMÉT KÖZÖTT 
A két város közötti gazdasági tengely erősítése a cél  - Forrás: sajtóközlemény

 A 2014-2020-as Európai Uniós fejlesztési ciklusra történő felkészülés jegyében a Szolnoki Városfejlesztő Zrt. és a Kecskeméti Városfejlesztő Kft. együttműködési megállapodást kötött ma délelőtt ünnepélyes keretek között a szolnoki városházán.  A megállapodás célja a két megyei jogú város, Kecskemét és Szolnok, illetve várostérségeik fejlesztési céljainak összehangolása, az egymást erősítő hatások kiaknázása, a Kecskemét-Szolnok gazdasági tengely megerősödésének elősegítése.

 A 2014-2020 közötti Európai Uniós fejlesztési időszakot előkészítő stratégiákból és programtervezetekből kiolvasható, hogy a siker kulcsát, azaz a fejlesztési források hatékony megszerzését a versenyszellem helyett egyre inkább az együttműködési készség fogja befolyásolni.

A klasszikus „kispályázatok” mellett a tervezetekben a több település összefogásával előkészített, térségi hatású projektcsomagok preferáltak. A források megszerzéséért folytatott „harcban” az a város lehet tehát sikeres, amely meglátja és megragadja az együttműködésben rejlő lehetőségeket.
Az Országos Fejlesztési és Területfejlesztési Koncepció (OFTK) „csapágyvárosokként” definiálja a Budapesttől 40-80 km-es sugarú városgyűrűben elhelyezkedő, kedvező logisztikai és gazdasági potenciállal rendelkező középvárosokat. Kecskemét és Szolnok természet- és közlekedésföldrajzi adottságai, közigazgatási szerepköre és a városok előtt álló hasonló kihívások következtében, a települések érdekei és fejlesztési céljai bizonyos területeken összekapcsolódnak. A két város felismerte az együttműködésben és az összefogásban rejlő szinergikus, azaz egymást erősítő lehetőségeket. A városok fejlesztésével megbízott két önkormányzati gazdasági társaság kapcsolatfelvétele elindította a közös gondolkodást, az együttműködési megállapodás megfelelő alapot biztosít majd az összehangolt fejlesztési akcióik előkészítéséhez és megvalósításához.

Az együttműködési megállapodás, melyet városfejlesztő társaságok vezetői, Kecskemét részéről Uhlig Rita ügyvezető asszony és a szolnoki fél részéről Csatári István vezérigazgató ír alá, különösen a következő tevékenységek megvalósítását célozza:

  • stratégiai tervezés összehangolása,
  • aktív részvétel a Bács-Kiskun megye és Jász-Nagykun-Szolnok megye területfejlesztési dokumentumai társadalmasítási folyamatában, a közös fejlesztési elképzelések és programok képviselete; részvétel és érdekképviselet a megyeközi, térségi és országos szintű egyeztetéseken;
  • közös fejlesztési programok megfogalmazása (pl. régiókon átnyúló Integrált Területi Beruházások), a tervezési folyamatok összehangolása, kölcsönös részvétel az Integrált Településfejlesztési Stratégiák megalkotásában;
  • Közép-Alföldi Gazdaságfejlesztési Program kidolgozása az agrár-élelmiszeripar és járműipar fejlesztési környezetének kialakítása, erősítése érdekében;
  • hazai, uniós és egyéb nemzetközi (pl. Norvég és Svájci Alap) projektek kidolgozása és megvalósítása;
  • közös beszerzések (pl. térinformatikai szoftverek, adatbázisok) lebonyolítása;
  • szakmai fórumok, konferenciák és városfejlesztési programok szervezése.

A városfejlesztő társaságokat az önkormányzatok 2007 és 2008 között az integrált városfejlesztési stratégiában kijelölt akcióterületeken megvalósítandó város-rehabilitációs beavatkozások végrehajtására hozták létre. A cégek hatékonyabb, rugalmasabb, átláthatóbb, piaci szemléletű menedzsmentet képesek biztosítani a projektek megvalósításához, olyan forrás és tervezési koordinációt valósítanak meg, mely révén a város-rehabilitációs tevékenységek tervezhetők lesznek, és finanszírozásuk is kiszámíthatóbbá válik. A szervezetek alkalmasak partnerségi együttműködésre, esetlegesen magántőke bevonására is.
Működésük első négy éve alatt a két városfejlesztő társaság számtalan projekt előkészítésével és lebonyolításával, több milliárd forint pályázati támogatás elnyerésével bizonyította életképességét és rátermettségét.
A cégek vezetőiben komoly a szándék a hosszú távú és eredményekben mérhető kapcsolat kialakítására, az együttműködés következő fázisaként egy közös stratégia tervezési munkacsoport elindítását tervezik.
Az országos szinten is példaértékű kezdeményezés a városok elöljáróinak maximális támogatását élvezi, Szalay Ferenc és Dr. Zombor Gábor polgármesterek a megállapodás aláírását a Közép-Alföldi Gazdasági Együttműködés megvalósulása érdekében megtett első lépésnek tekintik. 

 

  

Vállalkozás-ösztönzés

Kattintson a térképre a vállalkozások megtekintéséhez.

Hírlevél

A hírlevél feliratkozáshoz kérjük adja meg az email-címét:

Eseménynaptár
KeSzCsSzVa
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
2018. Június
Közadatkereső

A közadatkereső használatával bárki hozzáférhet a közzétételre kötelezett szervek közzétett adataihoz.

Közösség
Partnereink
GFX + DEV + SEO + APP Arculattervezés, Portál fejlesztés, Webáruház készítés, Arculati kézikönyv, Grafikai tervezés, Logó tervezés, Weboldal tervezés, Egyedi fejlesztések, Keresőmarketing, SEO
Köszöntő | Megye | Közgyülés | Hivatal | Közérdekű | Aktuális | HONLAPTÉRKÉP

Jász-Nagykun-Szolnok Megye Önkormányzati Hivatal

5000, Szolnok Kossuth L. u 2. 56/505-200* info@jnszm.hu

Készítette és üzemeltetiEP választás INTERREG IIIC