HU | EN | DE | FR

Megye

Közgyűlés

Hivatal

Közérdekű adatok

Kattintásra átvált az akadálymentes verzióra!

Kezdőoldal Hírarchívum


A megye települései

Képgaléria


05.15.
2013.
MEGNYITOTTÁK A TURISZTIKIAI SZEZONT A TISZA-TÓNÁL 
A szervezők körbekerékpározták a tavat - Forrás: jnszm.hu

 Három napos programsorozattal készültek a szervezők a Tisza-tavi szezon indítására, amelynek előkészítésébe és megvalósításába idén  a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat is bekapcsolódott. Kovács Sándor és Szabó Róbert megyei közgyűlési elnökök kezdeményezésére ma kerékpártúrával hívták föl a szervezők és a térség döntéshozói, politkusai a Tisza-tó értékeire, a helyben előállított termékek fontosságára a figyelmet.

 

2013. május 13-14-15-én tartotta a hatodik hivatalos Tisza-tó Napja programsorozatot a harmincöt évvel ezelőtt emberi kéz alkotta Kiskörei Víztározó. Az idei programsorozat fővédnökei dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. 

A szervezők a tó kezelésében érintett szervezetek:

 • Heves Megyei Önkormányzat
 • Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság 
 • Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat
 • Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság 
 • Magyar Turizmus Zrt. Tisza-tavi Regionális Marketing Igazgatóság
 • Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság
 • Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft.
 • Tisza-tó Programiroda
 • Tisza-tavi Ökocentrum
 • Tisza-tavi Területfejlesztési Önkormányzati Társulás.

A szervezők a Tisza-tó Napja legfontosabb céljának azt fogalmazták meg, hogy a ma itt élő óvodások számára élhető térséget, biztos otthont, munkahelyet és perspektívát jelentsen a Tisza-tó. A cél elérése érdekében szeretnék ösztönözni a Tisza-tó területén prosperáló szakterületek intézményeit az összefogásra, konstruktív együttgondolkodásra.

Ennek nyújtott keretet a Tisza-tó 2014-2020 c. szakmai konferencia, melyet 2013. május 14-én 10 órától tartottak a Kiskörei Szakaszmérnökség épületében. 15 órától szakmai kerekasztal beszélgetés keretében a meghívott szakemberek, térségi polgármesterek, vállalkozók, civil szervezetek képviselői vitatták meg a Tisza-tó turisztikai fejlesztésének irányait.

A szakmai konferencián Búsi Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztéséért felelős helyettes államtitkára üdvözölte a vendégeket, majd ismertette a 2014-2020-as időszak hazai vidékfejlesztési  elképzeléseit.
Az elhangzott előadások és az egész napos program eredményeként született Tisza-tó ajánlás letölthető a
www.itthon.hu/tiszato oldalról.

További események a Tisza-tó Napja kapcsán:

 • Tisza-tavi KI-MIT-TUD?

Nyolc hónapon keresztül zajlott 145 csapat között a Tisza-tavi Ki-mit-tud? vetélkedő sorozat  általános iskola 6. osztályosai számára, melynek döntőjére május 13-án került sor a Tisza-tavi Ökocentrumban, Poroszlón.

A döntőbe jutott hat csapat, az elért helyezés sorrendjében: 
I. Vidrák, Kisköre
II. Halászsasok, Berettyóújfalu
III. Macskabaglyok, Túrkeve
IV. Kérészek, Tiszaszőlős
V. Vadvirágok, Miskolc
VI. Nyurga ponty, Sajókaza

A rendkívül szoros küzdelemben zajlott megmérettetésen a Tisza-tó élővilágára vonatkozó kérdések mellett egyéb, a tóval kapcsolatos turisztikai, vízügyi, vízirendészeti és történelmi kérdésekkel is találkozhattak a csapatok. A hónapokon át tartó ismereti vetélkedő kitartó versenyzői  értékes nyereményekkel  és a Tisza-tó alapos ismeretével lettek gazdagabbak.  Nagyon kiélezett és erős volt a verseny,  így a döntőről senki sem ment üres kézzel haza, kirándulások, könyvek, plakátok találtak gazdára a döntősök között. 

 •  Tisza-tó Napja Horgászverseny

A Tisza-tavi Sporthorgász K.N. kft. és a Tisza-tavi Horgászegyesületek Szövetsége páros, gyermek  horgászversenyt rendez 2013. május 19-én, vasárnap, a Tisza-tó Napja rendezvénysorozat részeként. Helyszín a tiszafüredi Holt-Tisza szabad strand.  

 •  Vízszintavató váltófutás

A rendezvény része évről évre a  725 fő részvételével, a Kisköre felső vízmércén mért 725 cm-es nyári vízszint jegyében zajlik. A résztvevők, a tavat körülvevő települések lakosságának bevonásával, stafétaszerűen – az adott település közigazgatási határai között – futották körbe a Tisza-tavat (mintegy 70 km-t) ismert felvezető futók kíséretében. A „Vízszintavató váltófutás” – melynek célja felhívni a figyelmet az Európában is egyedülálló természeti adottságokkal rendelkező Tisza-tóra, és a Tisza-tavi összefogásra – 2013. május 15-én 9:00 órakor startolt Tiszafüredről, a Hotel Balneumtól.   A Tiszafüred, Tiszaszőlős, Tiszaderzs, Abádszalók, Tiszabura, a Kiskörei Duzzasztómű üzemi hídja, Kisköre, Sarud, Újlőrincfalva, Poroszló útvonal megtétele után, a futók délután 15:30 órakor értek célba a Tisza-tavi Ökocentrumban.

 

A szervezők a váltófutásra egy hátizsákot is útba indítottak, melyben jelképes tárgyakkal próbálták kifejezni idei üzenetüket a szakmájuknak, a Tisza-tó mellett élőknek és a Tisza-tavat használóknak.

 •  Kerékpáros túra a Tisza-tó körül

Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei és Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke kezdeményezésére idén először kerékpáros túrával is kiegészült a futás.

 

Az esemény keretében hét településen – Tiszafüred, Tiszaderzs, Abádszalók, Kisköre, Tiszanána, Sarud és Poroszló – helyi gazdálkodók termékeiből bemutatót tartottak, amelynek megtekintése a mintegy 25 fős kerékpáros csapat rövid felfrissülését, pihenését is biztosította a túra során.

 

A kezdeményezés  kiemelt célja volt, hogy ráirányítsa a figyelmet  a Tisza-tavi térségre, a helyben előállított termékek fontosságára.
A résztvevők számára a kerékpárokat a CUBE márka biztosította. 


 

 • Vizi és szárazföldi jármű kiállítás és gyakorlat

A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság és az Országos Polgárőr Szövetség Tiszai Vízitagozatának munkatársai május 14-én a Kiskörei Szakaszmérnökség előtti területen bemutatót tartottak a mentésre alkalmas vízi járműveikből és szárazföldi terepjáró gépkocsijaikból.  Külön érdekesség, hogy bemutatásra került egy olyan légpárnás hajó, amely szárazföldi, vízi és jégen való mentésre egyaránt alkalmas. Május 15-én 15 órától Poroszló, a Tisza-tavi Ökocentrum épületében a felsorolt eszközökkel kapcsolatos gyakorlati bemutatót láthattak az érdeklődők. 

 •  A nyári turisztikai szezon indítása a Tisza-tónál

Ennek hivatalos bejelentése történt meg a május 15-én 17 órakor Poroszlón tartott Tisza-tavi Vízszintavató Ünnepségen, a kerékpározást követő sajtótájékoztató. Az eseményen jelen volt Dr.Lenner Áron Márk, belgazdaságért felelős helyettes államtitkár.
A turizmus számára a nyári vízszint azt jelenti, hogy a Tisza-tónál megnyitottak a szabad vízi strandok (Tiszafüred, Abádszalók, Kisköre, Tiszanána, Sarud, Poroszló), az Abádszalóki-öböl vízmélysége alkalmas a vitorlázásra és jet-skizésre, elérhetőek a szigeteken az ökoturisztikai programok (Tiszavirág Ártéri Sétaút, Tisza-tavi Vízi Sétány), a ROBIN kalandsziget és a horgászok számára is bejárhatóvá válnak a belső öblözetek, holtágak.

Molnár Anita, Tisza-tavi RMI igazgató és Lenner Áron, helyettes államtitkár

A turisztikai szezonra vonatkozó előrejelzések igen biztatóak, például a Tisza-tavi Ökocentrum több száz osztálykirándulást, csoportot fogad idén, a cél a 200 ezer fős látogatószám elérése. A szállások foglaltsági adatai a nyári hónapokat érintően kiválóak, a foglalások az előző évekhez képest lényegesen hosszabb tartózkodási időt prognosztizálnak. A Tisza-tó ma már nemcsak kirándulóhely, hanem kiváló elsődleges üdülési célterület.


A galambok elvitték a szezon indításának hírét


A nyári vízszintet az október 23-i hétvégét követően kezdik majd leereszteni. Mindaddig kiemelten számítanak a gyermekes családokra, osztályokra, kerékpárosokra és horgászokra, fotósokra és madarászokra a Tisza-tónál.

Képgaléria:https://www.facebook.com/media/set/set=a.573439582688385.1073741828.183853498313664&type=1

  

Vállalkozás-ösztönzés

Kattintson a térképre a vállalkozások megtekintéséhez.

Hírlevél

A hírlevél feliratkozáshoz kérjük adja meg az email-címét:

Eseménynaptár
KeSzCsSzVa
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
2018. Június
Közadatkereső

A közadatkereső használatával bárki hozzáférhet a közzétételre kötelezett szervek közzétett adataihoz.

Közösség
Partnereink
GFX + DEV + SEO + APP Arculattervezés, Portál fejlesztés, Webáruház készítés, Arculati kézikönyv, Grafikai tervezés, Logó tervezés, Weboldal tervezés, Egyedi fejlesztések, Keresőmarketing, SEO
Köszöntő | Megye | Közgyülés | Hivatal | Közérdekű | Aktuális | HONLAPTÉRKÉP

Jász-Nagykun-Szolnok Megye Önkormányzati Hivatal

5000, Szolnok Kossuth L. u 2. 56/505-200* info@jnszm.hu

Készítette és üzemeltetiEP választás INTERREG IIIC