HU | EN | DE | FR

Megye

Közgyűlés

Hivatal

Közérdekű adatok

Kattintásra átvált az akadálymentes verzióra!

Kezdőoldal Hírarchívum


A megye települései

Képgaléria


05.02.
2013.
FELAVATTÁK JAN ANTONÍN BATA SZOBRÁT MARTFŰN  
A település létrejöttében vitathatatlan érdemei vannak a cseh iparmágnásnak

 Május elsején, a Martfűiek Napján avatták föl Jan Antonín Bata emlékszobrát a településen. Jelentős esemény ez Martfű életében, ugyanis több mint hetven év elteltével emlékeznek meg méltó módon a város alapítójáról. Az ünnepségen köszöntőt mondott Dr. Kiss Edit polgármester, Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnöke és Helena Bambasová, a Cseh Köztársasák magyarországi nagykövete. A város lakóit John Nash, Jan Antonín Bata unokája üdvözölte.

Jan Antonín Bata, zlíni születésű cseh iparmágnás Európa és világszerte sok korszerű üzemet épített az 1930-as 40-es években.


A Martfűt, mint települést is életre hívó Cikta Cipőgyártó Rt-t 1938-ban alapította meg, akkor még Érsekújvári székhellyel. A magyar piacok felé – az akkori magyar kormány kifejezett kérésére – a Bata konszern azzal a feltétellel terjeszkedhetett, hogy nyilvánvaló gazdaságfejlesztési szándékkal, az elmaradott Alföld területére kellett gyárat telepítenie.
A város története a Jan Antonín Bata által alapított Cikta Cipőgyár megépítésével vette kezdetét. A gyár alapítója az üzem építésével egyidejűleg 1943-ban megkezdte az alkalmazottak elhelyezését szolgáló lakótelep építését Martfű-Pusztán. A kétemeletes gyárépület 1943 közepén lett kész. Jan Antonín Bata az új gyárteleppel kapcsolatban nagyszabású tervet dolgozott ki - gyár melletti partszakaszon hajókikötőt és repülőgép leszállópályát tervezett a személy- és postaforgalom számára. A II. világháború forgataga sajnos elsöpörte a tervek egy részét.
A mostani város helyén akkoriban mezőgazdasági területek voltak. A mai település létrejötte egyértelműen a cipőgyár építéséhez és így Jan Antonín Bata személyéhez kapcsolható.

 

Az 1949-es államosítást követően mintegy három- három és fél évtizeden keresztül épült fel a Tisza Cipőgyár és Martfű. A A település 1950-ben lett önálló – addig Tiszaföldvár külterülete volt -, 1970-ben nagyközség majd 1989-ben város lett. A cipőgyár és a Bata-féle „munkaiskolából” kifejlődött középiskola az eltelt évtizedek alatt kapcsolatot ápolt Zlín és Érsekújvár városokkal és tanintézményeikkel.


Martfűn most is működik egy több mint 800 alkalmazottat foglalkoztató cipőgyár (ma már osztrák érdekeltségű), de megtalálható növényolajgyár (Bunge), sörgyár (Heineken) és fémmegmunkáló üzem is. Mára lendületet vett a turizmus fejlődése is a városban.
Az emlékszobor felállításáról Martfű Város Önkormányzatának képviselő testülete döntött.

  

Vállalkozás-ösztönzés

Kattintson a térképre a vállalkozások megtekintéséhez.

Hírlevél

A hírlevél feliratkozáshoz kérjük adja meg az email-címét:

Eseménynaptár
KeSzCsSzVa
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
2018. Április
Közadatkereső

A közadatkereső használatával bárki hozzáférhet a közzétételre kötelezett szervek közzétett adataihoz.

Közösség
Partnereink
GFX + DEV + SEO + APP Arculattervezés, Portál fejlesztés, Webáruház készítés, Arculati kézikönyv, Grafikai tervezés, Logó tervezés, Weboldal tervezés, Egyedi fejlesztések, Keresőmarketing, SEO
Köszöntő | Megye | Közgyülés | Hivatal | Közérdekű | Aktuális | HONLAPTÉRKÉP

Jász-Nagykun-Szolnok Megye Önkormányzati Hivatal

5000, Szolnok Kossuth L. u 2. 56/505-200* info@jnszm.hu

Készítette és üzemeltetiEP választás INTERREG IIIC