HU | EN | DE | FR

Megye

Közgyűlés

Hivatal

Közérdekű adatok

Kattintásra átvált az akadálymentes verzióra!

Kezdőoldal Hírarchívum


A megye települései

Képgaléria


04.09.
2013.
A TISZA-TÓ LEGNAGYOBB VÍZÜGYI BERUHÁZÁSA KEZDŐDIK 
Mintegy hat és fél millárdos fejlesztés a Komplex Tisza-tó -Forrás:sajtóközlemény

 Dr.Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, Horváth Béla, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) műszaki igazgató-helyettese és a kivitelező cégek képviseletében Kocsi Mihály közösen helyezték el a Tisza-tó 35 éves fennállásának legnagyobb fejlesztése,  a Komplex Tisza-tó projekt alapkövét Kiskörén. Az eseményen részt vett Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnöke és Borbás Zsolt alelnök.

Több, mint ötéves előkészítő munkát követően ezzel célegyenesbe fordult a Tisza-tó, valamint a Tisza-Körös völgyi Együttműködő Vízgazdálkodási Rendszer (TIKEVIR - Európa egyik legnagyobb összefüggő vízgazdálkodási rendszere) megújítását szolgáló fejlesztés.

A tározó és csatlakozó rendszerei kiemelt szerepet töltenek be az Alföld vízgazdálkodásában, a mind gyakoribb vízhiányos időszakok kiegyenlítésében. Ugyanakkor a Tisza-tó és az ahhoz kapcsolódó vízgazdálkodási rendszer az elmúlt évtizedekben elhasználódott, vízmennyiségi és vízminőségi problémákat idézve elő. Ezért elodázhatatlanok azok a beavatkozások, amelyek révén középtávon fenntartható e létesítmények eredetileg tervezett vízkapacitása, a megfelelő áramlási viszonyok megteremtésével biztosítható a jó vízminőség, és megőrizhetők a környezeti értékek, a páratlan ökológiai sokszínűség.

Az Új Széchenyi Terv keretében megvalósítandó, a tervek szerint 2014 végén záruló ( KEOP-2.2.1/2F/09-2011-0001 azonosító számú) beruházás öt alprojektből áll. Az elsőben a Tisza–tóhoz kapcsolódó vízterek természetközeli állapotba hozása, a tározó kapacitásának növelése valósul meg. A fejlesztés további része a Keleti–főcsatorna létesítményeinek felújítása, a torkolati szakasz feliszapoltságának megszüntetése, szabályozó műtárgyainak rekonstrukciója a mezőgazdaság, a halászat és horgászat vízigényének biztosítása érdekében. Ugyancsak megtörténik a szarvas–kákai szivattyútelep és az öntözőrendszer K1-es főcsatornájának, a Hortobágy–Berettyó árvízkapujának, valamint a Nagykunsági–főcsatorna műtárgyainak rekonstrukciója, ezen kívül pedig olyan, korszerű vezérlő–szabályozó rendszer létesül, amely új alapokra helyezi a térségi vízkormányzást – ismertette a beruházás részleteit Horváth Béla.

Az indokolt felújítási, kotrási munkálatok mellett hallépcső is épül Kiskörén, a vízlépcső szomszédságában. A méreteit tekintve Magyarországon egyedülálló létesítménynek köszönhetően biztosítható a folyóban és a tóban otthonra lelt varázslatos vízi állatvilág „közlekedése”, fel- és leúszása, azaz az alvízi és felvízi életterek ökológiai kapcsolata. Az ökológiai folyosót természet-közeli műszaki megoldásokkal, három szakaszban alakítják ki. Központi elemként 180 méter hosszúságú és 2 méter fenékszélességű tápcsatorna épül a téli kikötő és az üzemi út között, az üzemi út alatt pedig az árvizek kizárását is lehetővé tevő műtárgy létesül.

Horváth Béla beszámolt arról is, hogy a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság a Komplex Tisza-tó Projekt kivitelezési munkálatait megelőzően február 22-én egyeztető megbeszélésre hívta a térség polgármestereit, a természetvédelem, turisztikai szolgáltatók, horgászegyesületek, kikötő üzemeltetők és más, a tározó hasznosításában érdekelt szakmai és civil szervezetek képviselőit. A kiskörei találkozón a kivitelező vállalkozások vezető munkatársai beszámoltak a projekt keretében tervezett műtárgy-rekonstrukciós és kotrási feladatokról, ismertették az egyes helyszíneken elvégzendő munkálatok ütemezését, s az alkalmazott technológiákat azzal a szándékkal, hogy visszajelzéseket kapjanak a tavat használóktól, az érintett és érdekelt szervezetektől a végleges organizációs terv jóváhagyása előtt, lehetőséget teremtve a felmerülő ötletek és javaslatok beépítésére.

Az eseményről készült képgaléria elérhető erre a linkre kattintva: http://www.szoljon.hu/galerialp/64285

 

  

Vállalkozás-ösztönzés

Kattintson a térképre a vállalkozások megtekintéséhez.

Hírlevél

A hírlevél feliratkozáshoz kérjük adja meg az email-címét:

Eseménynaptár
KeSzCsSzVa
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
2018. Április
Közadatkereső

A közadatkereső használatával bárki hozzáférhet a közzétételre kötelezett szervek közzétett adataihoz.

Közösség
Partnereink
GFX + DEV + SEO + APP Arculattervezés, Portál fejlesztés, Webáruház készítés, Arculati kézikönyv, Grafikai tervezés, Logó tervezés, Weboldal tervezés, Egyedi fejlesztések, Keresőmarketing, SEO
Köszöntő | Megye | Közgyülés | Hivatal | Közérdekű | Aktuális | HONLAPTÉRKÉP

Jász-Nagykun-Szolnok Megye Önkormányzati Hivatal

5000, Szolnok Kossuth L. u 2. 56/505-200* info@jnszm.hu

Készítette és üzemeltetiEP választás INTERREG IIIC