HU | EN | DE | FR

Megye

Közgyűlés

Hivatal

Közérdekű adatok

Kattintásra átvált az akadálymentes verzióra!

Kezdőoldal Hírarchívum


A megye települései

Képgaléria


03.06.
2013.
NEMZETI VÍZSTRATÉGIA 2013
Megyénkben volt az országjáró szakmai rendezvénysorozat nyitása 

 Kedden este került sor a Nemzeti Vízstratégia 2013 megalkotásához kapcsolódó országjáró szakmai rendezvénysorozat nyitórendezvényére Fegyverneken. Az eseményen Dr. Fazekas Sándor, vidékfejlesztési miniszter mondott nyitóbeszédet, a megjelenteket Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte.

A Nemzeti Vízstratégia megalkotásának célja a vizek mennyiségi és minőségi védelmének, a vízhasználók szükségleteinek, a vizek többletéből, vagy hiányából eredő káros hatások csökkentésének, megelőzésének biztosítása. Az állam szerepének erősítése a vízlétesítmények vagyonkezelésében, a vízszolgáltatásban, a víziközmű szolgáltatásban, a víziközművek állapotának javításában.

Jó, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megyében kezdődik az országjáró szakmai fórumsorozat, hiszen az itt élők a víz áldását és átkos hatását is többször megtapasztalhatták. Áldás a  mezőgazdaságból élők számára, ugyanakkor nem az a belvíz, árvíz sújtotta területen élőknek. Nagy szerénységgel és szakértelemmel kell a témát kezelni - mondta köszöntőjében a megyei közgyűlés elnöke.

Az alkotmányos szabályozás nemzeti kincsként tartja számon a hazai vízvagyont, a vele való gazdálkodás pedig mindannyiunk számára kihívás - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.  A tárcavezető előadásában rámutatott: egyes országok hatalmas gazdasági potenciállal rendelkeznek, de a vízkészlet mindenütt véges, és ez behatárolja a jövőbeni lehetőségeket. Magyarország ebből a szempontból a Kárpát-medencében viszonylag kedvező helyzetben van - jegyezte meg.

 


Fazekas Sándor feltette a kérdést: mi a garancia arra, hogy egy ilyen program megvalósulhat, hiszen hasonlókkal már "tele vannak a tervező intézetek polcai, a hatóságok irattárai"?
Mint kifejtette, az egyik biztosíték, hogy jó programot kell alkotni, a másik pedig: a kormány illetve a vidékfejlesztési tárca nyitott minden olyan megoldásra, amely a feladatokat konkrét elképzelésekkel segíti. Arra is itt a lehetőség, hogy az európai uniós forrásokat, a Start közmunkaprogramban rejlő lehetőségeket, az állam nyújtotta anyagiakat erre a tervre összpontosítsuk - jegyezte meg.

A miniszter tájékoztatása szerint a stratégia három intézkedéscsoportot tartalmaz. Ezek közöl a 2014-ig szóló, rövid távú a már folyamatban lévő vízügyi munkák befejezését, valamint az Európai Unió következő pénzügyi fejezetére való tervezést foglalja magába. A második, 2021-ig terjedő idősávban már az unió hétéves ciklusa kínálta anyagi lehetőségek kiaknázása lesz a teendő, míg a 2027-ig tartó harmadik időszakban várhatóan már egy stabilizált vízgazdálkodási intézményrendszer hasznosítja majd a rendelkezésre álló uniós forrásokat a lehető leghatékonyabban. 

A nyitórendezvényen előadást tartott Dr.Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környzetügyért felelős államtitkára, Jakab István, a MAGOSZ elnöke és Dr.Tóth Albert professor emeritus. 

A stratégia teljes terjedelmében hozzáférhető erre a linkre kattintva.

  

Vállalkozás-ösztönzés

Kattintson a térképre a vállalkozások megtekintéséhez.

Hírlevél

A hírlevél feliratkozáshoz kérjük adja meg az email-címét:

Eseménynaptár
KeSzCsSzVa
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
2018. Június
Közadatkereső

A közadatkereső használatával bárki hozzáférhet a közzétételre kötelezett szervek közzétett adataihoz.

Közösség
Partnereink
GFX + DEV + SEO + APP Arculattervezés, Portál fejlesztés, Webáruház készítés, Arculati kézikönyv, Grafikai tervezés, Logó tervezés, Weboldal tervezés, Egyedi fejlesztések, Keresőmarketing, SEO
Köszöntő | Megye | Közgyülés | Hivatal | Közérdekű | Aktuális | HONLAPTÉRKÉP

Jász-Nagykun-Szolnok Megye Önkormányzati Hivatal

5000, Szolnok Kossuth L. u 2. 56/505-200* info@jnszm.hu

Készítette és üzemeltetiEP választás INTERREG IIIC