HU | EN | DE | FR

Megye

Közgyűlés

Hivatal

Közérdekű adatok

Kattintásra átvált az akadálymentes verzióra!

Kezdőoldal Hírarchívum


A megye települései

Képgaléria


12.19.
2012.
MEGYEI KÖZGYŰLÉS  
Címzetes főjegyzőnek javasolják Rentzné Dr.Bezdán Editet - Forrás: jnszm.hu

 Közmeghallgatással egybekötött soros ülését tartotta ma délelőtt a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés. A testület döntött többek  a hazai decentralizált forrásokkal kapcsolatos támogatási szerződések lezárásáról. Tájékoztató hangzott el a megyét érintő közlekedésfejlesztésekről, kiemelten az M4-es gyorsforgalmi út megvalósítására vonatkozóan, valamint a megye mezőgazdaságának aktuális helyzetével kapcsolatban. Elfogadta a testület a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat 2013. évi költségvetési koncepciójára vonatkozó előterjesztést.

A megye mezőgazdasági helyzetével kapcsolatban az agrárkamara beszámolójából kiderül, hogy az idei év rendkívülinek minősül. A 2011-től jellemző csapadékmentes időszak következtében a talaj nedvességtartalma egyre alacsonyabbá vált. Az év első tíz hónapjában csapadékösszege 38%-kal maradt el az elmúlt 30 év csapadék átlagától. Azokban a térségekben, ahol az aszály átlagon felüli mértékű volt „a kialakult helyzet túlzás nélkül nevezhető tragikusnak”.
A hazai forrásokkal kapcsolatos előterjesztés tárgyalása előtt bemutatkozott Mező Ferenc, az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. 2012. december 15-i hatállyal kinevezett ügyvezetője.  Mező Ferenc elmondta, hogy az ÉARFÜ jelen EU-s fejlesztési ciklusban 321 milliárd összegű pályázati forrást kezel, melyből közel 140 milliárd forint támogatás kifizetése már megtörtént.

 

A napirendhez kapcsolódóan Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnöke tájékoztatta a tagokat, hogy a tegnapi nap során egyeztetés zajlott az M4-es autópálya Abony-Fegyvernek közötti szakaszának aktuális helyzetével kapcsolatban. A 4-es főút 96 125-ös kilométer szelvényét érintő projekt új szakaszba lépett, mivel  elkészültek az autópálya szakasz és a Tiszapüspökinél megépülő új Tisza-híd kiviteli tervei. A tervek szerint a beruházás 2013-ban indulhat el és 2,5-3 év alatt fejeződhet be.  Politikai hovatartozástól függetlenül a szándék meg van a fejlesztés minél hamarabb történő megvalósítása érdekében – tette hozzá a megye közgyűlés elnöke.
A megyében működő LEADER közösségekre kiemelt együttműködő partnerként számít a megyei önkormányzat a készülő területfejlesztési koncepció és a stratégiai program területfejlesztési részeinek megalkotása során.

A megyei önkormányzat 2013. évi költségvetési koncepciójában, a bevételi szerkezet alakulásában meghatározó a működési  költségvetési támogatás alakulása, mely a törvényjavaslat szerint megegyező mértékű a 2012. évivel - 245, 9 millió forint. A koncepcióval kapcsolatban a testület határozatot fogadott el, mely alapján a megyei önkormányzat fejlesztéspolitikai centrumként való tényleges működése a megye társadalmi-gazdasági fejlődését szolgáló tevékenységek aktívabb végzését feltételezik nagyobb nyilvánosság és partnerség mellett 2013-ban.
A tagok egyhangúlag támogatták a kezdeményezést, hogy Rentzné Dr.Bezdán Edit megyei főjegyző részére – munkája elismeréséül – címzetes főjegyzői cím kerüljön adományozásra. A tartósan kiemelkedő munkát végző jegyzők részére, a cím adományozásáról a megyei kormányhivatal javaslatára a miniszterelnök dönt
A megyei közgyűlés támogatta az „Alföld Szíve” turisztikai kedvezménykártya jövőbeni kiadását. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat támogatásával 2008. nyarán egy tíz éves marketing akció keretében került bevezetésre a kártyarendszer, amelynek célja  megyében található turisztikai attrakciók, vonzerők és szolgáltatások minél szélesebb körben történő megismertetése és az ide érkező vendégek számának növelése. Az akció működtetésében érdekelt felek, a JNSZ Megyei Önkormányzat, az „Alföld Szíve” Térségi Turisztikai Egyesület és a szolnoki Aba Novák Kulturális Központ együttműködési megállapodásban rögzítik a feladatkörök pontos lehatárolását.

 

Kovács Sándor képviselői kérdésre válaszolva elmondta, hogy a megyei önkormányzatok várhatóan kibővülő területfejlesztési feladatkörével és növekvő hatáskörével kapcsolatban jelenleg egyeztetések zajlanak a Miniszterelnökséget Vezető Államtitkársággal és a tervek szerint jövő év márciusára készül el a vonatkozó jogszabály.

  

Vállalkozás-ösztönzés

Kattintson a térképre a vállalkozások megtekintéséhez.

Hírlevél

A hírlevél feliratkozáshoz kérjük adja meg az email-címét:

Eseménynaptár
KeSzCsSzVa
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
2018. Június
Közadatkereső

A közadatkereső használatával bárki hozzáférhet a közzétételre kötelezett szervek közzétett adataihoz.

Közösség
Partnereink
GFX + DEV + SEO + APP Arculattervezés, Portál fejlesztés, Webáruház készítés, Arculati kézikönyv, Grafikai tervezés, Logó tervezés, Weboldal tervezés, Egyedi fejlesztések, Keresőmarketing, SEO
Köszöntő | Megye | Közgyülés | Hivatal | Közérdekű | Aktuális | HONLAPTÉRKÉP

Jász-Nagykun-Szolnok Megye Önkormányzati Hivatal

5000, Szolnok Kossuth L. u 2. 56/505-200* info@jnszm.hu

Készítette és üzemeltetiEP választás INTERREG IIIC