HU | EN | DE | FR

Megye

Közgyűlés

Hivatal

Közérdekű adatok

Kattintásra átvált az akadálymentes verzióra!

Kezdőoldal Hírarchívum


A megye települései

Képgaléria


11.23.
2012.
MEGYEI KÖZGYŰLÉS  
Dr.Kállai Mária kormánymegbízott is köszöntötte a közgyűlés tagjait

 Soros ülését tartotta ma délelőtt a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés. A testület döntött többek  a hazai decentralizált forrásokkal kapcsolatos támogatási szerződések lezárásáról. Beszámolókat fogadott el a megye lakosságának egészségi állapotával, közúthálózattal, katasztrófavédelemmel és vízügyi projektekkel kapcsolatban. Döntés született több, területfejlesztési és területrendezési tárgyú napirendről, melyből kiemelt fontosságú a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési Koncepció helyzetfeltáró munkarészének a további tervezés alapjául szolgáló elfogadása. 

Az ülés elején Dr.Kállai Mária, október 1-jével kinevezett megyei kormánymegbízott asszony köszöntötte a megyei közgyűlés tagjait. „Kiemelt feladatunk a járások kialakítása. Köszönet illet  minden közreműködőt azért, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megye mind a 78 településével sikerült megkötni azt a megállapodást, amely a járások működésének kereteit rögzíti. Az elmúlt másfél hónapos munkám eredményeként olyan információkat hordozok a lelkemben, amelyek az Önök munkáját is dicsérik” – mondta el Dr.Kállai Mária.
Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnöke elmondta, hogy zökkenőmentes az együttműködés a megyei önkormányzat és a megyei kormányhivatal között.

Tájékoztató hangzott el a megye lakosságának egészségi állapotával kapcsolatban. A dokumentum alapján változatlanul érvényes az a tendencia, hogy minden évben kevesebb a megye összlakossága, azaz folyamatos fogyás tapasztalható. Jász-Nagykun-Szolnok megye öregedési indexe is a régió megyéi között rosszabb mutatókkal rendelkezik. Az elmúlt években nőtt a várható élettartam, azonban ez még így sem éri el az országos átlagot. 2010-hez viszonyítva jelentős javulás tapasztalható a csecsemőhalálozási adatokban. A dokumentumból kiderül, hogy a megye ellátó rendszerében nagy gondot jelent a háziorvos, házi-gyermekorvos, fogorvos és védőnő hiány. Az alapellátási praxisok és státuszok 10-17%-a üres.

Tóth Tibor tűzoltó ezredes, a JNSZ Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója szóbeli kiegészítést tett a beszámolóval kapcsolatban. Elhangzott, hogy a művelet irányítási ügyeletre napi 10 jelzés érkezik, melyből 360 darab téves hívás, továbbá, hogy jövő évtől működni fog a 112-es segélyhívási rendszer. Egyúttal bejelentette, hogy 2012. december 1-jétől Pintér Sándor, belügyminiszter áthelyezi a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság  élére. A testületnek bemutatkozott Varga Béla, aki Tóth Tibor helyét veszi át a megyei katasztrófavédelem vezetésében. 

A megye állami közúthálózatának állapotával és fejlesztési lehetőségeivel kapcsolatban a dokumentumból kiderül, hogy az országos közúthálózat működtetésére  fordított források nem tartanak lépést a közúti forgalom növekedésével. Jövő évtől jelentős állomásához érkezik az elektronikus útdíj rendszer bevezetése, amely többletforrást teremt a közúti közlekedés minőségi fejlesztésében. Másik fontos jellemző, hogy verseny egyensúlyt teremthet az e-útdíj rendszer az áruszállítási módok (vasút-közút) vonatkozásában.

Kovács Károly, a Magyar Közút Nonprofit Kft megyei igazgatója szóbeli kiegészítésében elmondta, hogy a közelmúlt egyik nagy eredménye, hogy megkezdődött és a tervek szerint ez év december 15-ig befejeződik a Fegyvernek-Tiszagyenda közötti mintegy 11 km-es útszakasz felújítása.
A Széchenyi Programiroda megyei tevékenységével kapcsolatos beszámolóban olvasható, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megyében a 2007-2013-as időszakban eddig megítélt támogatások összege meghaladja a 205 Mrd forintot. Az eltelt időszakból az látszik, hogy a megyében elsősorban a KEOP források lehívása valósult meg jelentősebb mértékben, de intenzíven halad a ROP források felhasználása is.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat és a megye városai közötti, a 2014-2020-as európai uniós fejlesztési ciklus megalapozására irányuló, együttműködési megállapodásra irányuló kezdeményezést fogadott el a testület. A megyei területfejlesztési koncepció helyzetfeltáró munkarésze és az annak keretében kialakított partnerségi terv, valamint a készülő országos tervdokumentumok és a minisztériumi útmutatások széles körű együttműködést céloznak meg. A hazai közigazgatás átszervezése, valamint az uniós kormányzati szándékok is abba az irányba mutatnak, hogy a megyei önkormányzatnak a településhálózatban és a gazdasági-társadalmi életben meghatározó városokkal célszerű szorosabb szakmai együttműködést kialakítani.

A 2014-2020-as EU-s fejlesztési ciklus megalapozását szolgáló Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési Koncepció helyzetfeltáró része munkaanyagának elfogadásáról és a szükséges egyeztetések lefolytatásáról a megyei közgyűlés szeptemberi ülésén döntött. A mai napon elfogadott helyzetfeltáró rész a további tervező munka alapjául szolgál, beépítve az egyeztetések során, 106 szervezetnek kiküldött és  tőlük beérkezett javaslatokat, észrevételeket.
A tervező munka – az aktuális fejlesztési dokumentum és a kapcsolódó háttéranyagok -  folyamatában nyomon követhető a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat honlapján, (
www.jnszm.hu) a Tervezés 2014-20-as menüpontban.

 

  

Vállalkozás-ösztönzés

Kattintson a térképre a vállalkozások megtekintéséhez.

Hírlevél

A hírlevél feliratkozáshoz kérjük adja meg az email-címét:

Eseménynaptár
KeSzCsSzVa
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 
2018. Április
Közadatkereső

A közadatkereső használatával bárki hozzáférhet a közzétételre kötelezett szervek közzétett adataihoz.

Közösség
Partnereink
GFX + DEV + SEO + APP Arculattervezés, Portál fejlesztés, Webáruház készítés, Arculati kézikönyv, Grafikai tervezés, Logó tervezés, Weboldal tervezés, Egyedi fejlesztések, Keresőmarketing, SEO
Köszöntő | Megye | Közgyülés | Hivatal | Közérdekű | Aktuális | HONLAPTÉRKÉP

Jász-Nagykun-Szolnok Megye Önkormányzati Hivatal

5000, Szolnok Kossuth L. u 2. 56/505-200* info@jnszm.hu

Készítette és üzemeltetiEP választás INTERREG IIIC