HU | EN | DE | FR

Megye

Közgyűlés

Hivatal

Közérdekű adatok

Kattintásra átvált az akadálymentes verzióra!

Kezdőoldal Nemzetközi kapcsolatok


A megye települései

Képgaléria


A megye nemzetközi kapcsolatai | A testvérmegyék rövid bemutatása | Testvérmegyei megállapodások

Asti megye

 

 

A közel 210.000 lakosú Asti megye az észak-olaszországi Piemont régióban, a Tanaro völgyében fekszik. Történelmi és kulturális örökségben, természeti értékekben gazdag terület. Asti Olaszország egyik legjelentősebb borászati központja, híres borai és pezsgői fő exportcikkei. A gasztronómiai és borászati termékek hagyományosan nagy szerepet töltenek be Asti életében, ezt több rendezvény, ünnep is bizonyítja.

 

Almati megye

 

 

 Almati megye Kazahsztán délnyugati részén fekszik. Területe 224 ezer négyzetkilométer. A régió északnyugati része enyhén lejtős és határos a Balhas-tóval. A terület nagy részét a Szaryeszik sivatag foglalja el, délkeleten pedig a Tien-san hatalmas hegyei tornyosulnak a síkság fölé. Gyakorlatilag itt található Kazahsztán víztartalékának a fele. A területet Hétfolyóköznek is nevezik, mivel öt jelentős folyó is keresztülszeli.
A hasznos ásványkincs lelőhelyekről többek között építőiparban felhasználható kő, kőszén, színesfém tárható fel.
Központja az 1944-ben alapított Taldykorgan. Itt van Almati köztársasági jelentőségû város, az ország egyetlen megapolisza, az egykori fõváros.
A területre jellemző a nagyfokú urbanizáció. Az itt élő 1 millió 572 ezer ember 83%-a városi lakossághoz tartozik.
Az ipar fő ágazatai a gépipar és a fémmegmunkáló ipar. Kifejlődött a földgáz és ásványolaj feltáró felszerelések, a bányászati és energiaipari felszerelések gyártása. Sikeresen fejlődik a bútoripar, a nyomdaipar, a gyógyszeripar és az élelmiszeripar is.
A terület mezőgazdasági szektora a köztársaság mezőgazdasági termelésének 13,5 százalékát adja, és ipari növények, zöldség és gyümölcs, rizs, dohány termelésére szakosodott.
 A régió jól fejlett infrastruktúrája, az ország legnagyobb természetvédelmi parkja: az Altin Emel, valamint számos történelmi-kulturális és régészeti emlék alapot ad a turizmus viharos fejlődésére.

 

Bielsko járás

   

Lengyelország déli részén, a Beszkidek lábánál helyezkedik el Bielsko. A járás székhelye a Krakkótól 90 kilométerre található, 180.000 lakosú Bielsko-Biala. A járás egyik legnagyobb vonzereje a változatos táj, mely ideális lehetőséget biztosít a téli sportoknak, a hegyi kerékpározásnak, a gyalogtúrának. A régió csodálatos kulturális és építészeti műemlékekkel büszkélkedhet. A vidék érdekessége a Rudziban található Madárijesztő Galéria.

Brzesko járás

   

A dél-lengyelországi Małopolska vajdaság járása a Sandomierska-völgyben található Brzesko. Lakosainak száma 35.000 főre tehető. A járás székhelye Brzeski, ahol a leghíresebb történelmi épületegység a Götz-család kastélya található. A kastélyt 1898-1900 között bécsi építészek építettek. A Götz-család tulajdona az Okocim sörgyár, ami napjainkban fontos szerepet játszik a kereskedelmi piacon. A járás nevezetessége a Bochnia sóbánya, ami a légúti betegségekben szenvedőknek nyújt gyógyulási lehetőséget.

Brandenburg tartomány

   

Németország észak-keleti részén található Brandenburg. A tartomány központja Potsdam. A 2. világháború pusztításai ellenére Potsdamban nagy számban találhatók régi épületek, amelyek ma az UNESCO világörökségének részei: Sanssouci Kastély, Sanssouci Park, Új Kert, Márványpalota, Babelsbergi Kastély. Az építészeti remekműveken kívül, sok híres ember is ebből a tartományból származik. Brandenburg rendelkezik a leggazdagabb vadállománnyal, erdőállománnyal az új tartományok közül.

Dordogne megye

   

Dordogne megye a dél-nyugat franciaországi Périgord régióban, a Dordogne völgyében fekszik. Lakóinak száma közel 350.000 fő. A megye székhelye Périgueux, ami jellegzetes sárgás színű történelmi épületeiről ismert. A megye másik nevezetessége a Lascaut-barlang, ahol az őskor egyik híres barlangfestményét fedezték fel. A gasztronómiai termékek hagyományosan nagy szerepet töltenek be Dordogne életében. Ezek közül világszerte ismert exporttermék a dió, a libamáj és a szarvasgomba.

Durham megye

    

Anglia észak-keleti részén, az Északi-tenger partján található Durham. A megye székhelye a 41.000 lakosú Durham, ami Anglia építészeti kincsekben egyik leggazdagabb városa. Katedrálisa és vára a világörökség része. A Durhami Székesegyház a Harry Potter filmekből is jól ismert, hiszen a film egyes részeit itt forgatták. Az eredetileg erődítménynek épült vár ma a Durhami Egyetem – Oxford és Cambridge után Anglia harmadik legrégibb egyeteme – egyik  Kollégiuma.

Häme megye

    

Häme megye Dél-Finnország egyik történelmi régiója, Helsinkitől északra található. A megye lakosainak a száma megközelítően 165.000 fő, közülük a legtöbben a megyeszékhelyen, Hämeenlinnában élnek. Häme megye Finnország egyik turisztikailag vonzó területe, ahol a turisták kellemes napokat tölthetnek el. A megye bővelkedik tavakban, amelyek alkalmasak a szaunázás utáni feltöltődésre, felfrissülésre. A finn családoknál nélkülözhetetlen a szaunázás, amelynek külön szertartása van. Häme Finnország egyik legjelentősebb textil- és üveggyártó központja.

Hargita megye

   

Székelyföld egyik megyéjeként, több mint 320.000 lakossal, Belső-Erdély keleti peremén, a keleti Kárpátok ölelésében fekszik. A régi Magyarország részeként a lakosság 84,6 százaléka magyarul beszél. A megye székhelye Csíkszereda, mely a szerdai napokon ott tartott vásárok színhelyén alakult ki. A jellegzetes székely építészet alkotásait a falvakban még ma is őrzik (székelykapu). A megye híres gyönyörű havasairól (Gyergyói, Csíki), a kristálytiszta Szent Anna-tóról és gyógyászati szempontból is híres Gyilkos-tóról.

Henan tartomány

   

A 167.000 km2 területű Henan az ország keleti részén, a Sárga és a Huaihe folyók által határolt területen fekszik. Mivel a tartomány nagy részét délről, mintegy 700 km hosszan a Sárga folyó határolja, nevét a folyóról kapta. (Henan jelentése Déli folyó) Henan kétezer évvel ezelőtt Kína központja volt. Henan Kína egyik legnépesebb tartománya, lakosságszáma 95.55 millió fő.  A lakosság 23,2%-a városban, 76,8%-a vidéken él. A tartományban 51 etnikai csoport él, döntő többségük a han népcsoporthoz tartozik (98.8%) és a mandarin dialektust beszéli.
Henan központja: Zhengzhou.
Kína jelentős kereskedelmi elosztóközpontja, 25 jelentős nagykereskedelmi központ és hatezernél több kiskereskedelmi piac található itt. A tartomány testvérkapcsolatainak száma szintén meghaladja a harmincat, partnerei között japán, kanadai, olasz és amerikai partnerek találhatók.
Henan jelentős mezőgazdasággal bíró tartomány, megművelhető földterülete 6.825 milló hektár. A nemzeti gabonatermesztésben vezető szerepe van a búza-és szezámtermesztésben, a gyapot-dohány-és olajos növények termesztésében pedig második helyen áll országos szinten. A tartomány gazdag erdőben és gyümölcsfákban is.

Kovászna megye

   

Kovászna – történelmi nevén Háromszék – a Székelyföld legtávolabbi, Észak-Erdély délkeleti része; a magyar nyelvterület legkeletibb része. Területét (3710 négyzetkilométer) és lélekszámát (231.172 fő) tekintve Románia legkisebb megyéi közé tartozik. A lakosság háromnegyede magyar nemzetiségű, fennmaradó része pedig román. Területén 5 város –köztük a megyeszékhely, Sepsiszentgyörgy -, 40 község, összesen 123 falu található. A megye történelmi emlékekben és természeti szépségben gazdag táj.  Hírét ásványvizei, vendégszeretete és az innen származó kiemelkedő személyiségek (Gábor Áron, Mikes Kelemen, Kőrösi Csoma Sándor, Dózsa György,  Barabás Miklós, Benedek Elek, stb.) is messze vitték.  A megye nagyszerű síelési lehetőségeket biztosít, de számos kirándulót vonz többek között Bálványosfürdő, a Szent Anna-tó és az Ojtozi-szoros is.
A megye gazdaságában a sikeres ágazatokhoz tartozik a fa-, bútor- és fűrészipar, a nyomdaipar, csomagolóanyag- és az élelmiszeripar. A textilipar különben az egész Székelyföld fejlődésének húzóágazataként vált híressé. A feldolgozóipar mellett fontos szerep jut a kitermelőiparnak, de jelentőséggel bír a mező- és erdőgazdálkodás. Kiemelkedő fontosságú a turizmus.

Lääne-Viru megye

    

A Finn-öböl déli részén húzódó Észtország egyik északi megyéje Lääne-Viru, ahol megközelítően 70.000 fő lakik. A táj nevezetességei közé tartoznak a fából készült szélmalmok, borókamezők. Lääne-Viru megye székhelye az egyik legrégibb észt város, Rakvere. Nevezetes történelmi épületei közül kiemelkedik a Rakverei Kőkastély és a Rakverei Kiállítóház.

Maros megye

    

Maros megye Erdély központi részén helyezkedik el. A mai Erdély második legnagyobb és harmadik legnépesebb megyéje. Székhelye Marosvásárhely, régi vásárváros. Lakossága 602.426 fős, ebből 309.192 városokban él. Románia egyetlen olyan megyéje, amelyben a románok és magyarok aránya megközelítőleg azonos (2002-ben 53,2% és 39,3%).
A Kárpát-medencében elterülő megye  felszínét a Maros folyó és mellékfolyói szelik át, főbb természeti erőforrásai: a földgáz (Szeben megyével együtt Maros megye szolgáltatja a Romániában kitermelt földgáz 50%-át), az építkezésben felhasznált kőzegek, valamint a nátriumkloridtartalmú ásványforrások. A megye gazdasági életében kiemelkedő helyet foglal el a gépgyártás, a kémiai ipar, a textilipar, a fakitermelés és fafeldolgozás, a gyógyszerészeti ipar és az élelmiszeripar.

Máramaros megye

    

A körülbelül 510.000 lakosú romániai Máramaros megye, a mai Kárpátalja része. Székhelye a tatárjárás után, IV. Béla uralkodása idején alakult Nagybánya. Természeti értékekben gazdag területének mintegy háromnegyed részét erdők és hegyvidéki legelők alkotják. Legjellegzetesebb értékei a faragott kapuk és a híres fatemplomok, amelyek közül 8 az UNESCO védelme alatt áll.

Mielec járás

   

A lengyelországi Kárpátalja (Pod-Karpackie) vajdaság észak-nyugati részén terül el a 136.000 lakosú Mielec járás. Székhelye Mielec. A megfelelő éghajlatnak köszönhetően a járás fejlett mezőgazdasággal rendelkezik, ami húzóágazattá vált. Kárpátalja az aktív természetjárók paradicsoma. A turisták sokféle sportolási lehetőség közül válogathatnak: túrázás, kerékpározás, lovaglás, széllovaglás, síelés. Kárpátalja egyedi építményekkel, faházakkal, pravoszláv templomokkal büszkélkedhet.

Pas-de-Calais megye

    

Pas-de-Calais megye Észak-Franciaország egyik gazdaságilag, turisztikailag fejlett régiója, amely Párizstól északra található. A megye lakosainak a száma megközelítően 1,4 millió fő. Székhelye a 17-18. századi flamand házairól, építményeiről híres és ismert Arras. A megye rendkívül fejlett közlekedési hálózattal rendelkezik. A XX. század legnagyobb építkezésének, a La Manche-csatorna alatti alagútnak a felépítésével, valamint az észak-európai gyorsvasút (TGV) üzembe helyezésével Pas-de-Calais régió az északi zóna középpontjába került.

Shanxi tartomány

   

Shanxi tartomány a kínai civilizáció egyik bölcsője, gazdag és hosszú, 3000 éves történelme meghatározó a kulturális örökségükben. A Sárga folyó középső részén helyezkedik el, székhelye Taiyuan, mely Pekingtől 500 km-re dél-nyugati irányban található. A tartomány hegységekben, folyókban és gazdag terület, számos turisztikai látnivalóval rendelkezik. Shanxi bővelkedik ásványi kincsekben, egyike a világ hat legjelentősebb széntelepének. Ipara és a mezőgazdasága egyaránt jelentős, import és export központ. Fő mezőgazdasági termékei a gabonafélék, napraforgó, gyapot, zöldség és gyümölcs; az iparban az energiaszektor a meghatározó.

Somme megye

    

A közel 500.000 lakosú Somme megye az észak-franciaországi Picardie régióban fekszik. A megye székhelye Amiens, ami Franciaország építészeti kincsekben egyik leggazdagabb városa. Székesegyháza, amely kétszer nagyobb, mint a párizsi Notre-Dame, a világörökség része. Híven ápolják a város egykori tanácsosának, Verne Gyulának az emlékét, aki a La Madelaine temetőben nyugszik.

Suski járás

   

A dél-lengyelországi Małopolska vajdaság egyik járása Suski, ahol mintegy 80.000 ember él. A járás székhelye Sucha Beskidzka. A járási székhely nevezetességei közül meg kell említeni a híres reneszánsz kastélyt, a Kicsi Wawelt és a szabadtéri múzeumokat, amelyek közül a leghíresebb Zawojában található. A járás másik vonzereje a Kárpátok hegyvonulata, ahol egész télen a síelés szerelmesei hódolhatnak a szenvedélyüknek. Suski járás híres sí központja Zakopane.

Tarnów járás

   

Tarnów az egyik legnagyobb lengyelországi járás Małopolska vajdaságban. A járás a Kárpátok legészakibb nyúlványa, a Szent Márton-hegy lábánál fekszik, ahol több mint 180.000 ember él. Tarnów a Szent Márton-hegy oldalában nőtt kökényről kapta a nevét. A járás székhelye a Krakkótól 100 kilométerre lévő Tarnów, amely felé egykor történelmi kereskedelmi út vezetett. A járás büszkélkedhet a legszebb és legrégibb faépítészeti műemlékekkel, amelyeket a turisták előszeretettel látogatnak.

Teltow-Fläming járás

   

Brandenburg tartomány részeként Teltow-Fläming járást közel 162.000-en lakják. A járás székhelye Luckenwalde. A járás két fő régióból tevődött össze: a mezőgazdasággal foglalkozó Teltow régió, és a dombos Fläming régió. A járás kiváló sportolási lehetőségeket és aktív pihenést nyújt az odalátogatóknak. Az Európai Unió legnagyobb kerékpár- és görkorcsolya pályája található a járásban (Fläming Skate, 160 km).

Vajdaság Autonóm Tartomány

   

 A Vajdaság, teljes nevén Vajdaság Autonóm Tartomány Szerbia északi, Magyarországgal határos, részben magyarok által lakott területe, közigazgatásilag autonóm tartomány. Etnikai összetétele rendkívül változatos: több mint 25 különböző etnikai csoport teszi ki a régió lakosságának egyharmadát. Vajdaságnak hat hivatalos nyelve van (horvát, magyar, román, ruszin, szerb, szlovák). Három nagy folyója, a Duna, a Tisza és a Száva három nagy földrajzi egységre osztja a tartományt. (Bácska ; Bánság; Szerémség). A 2011-es népszámlálás adatai szerint Vajdaság Autonóm Tartománynak 1 916 889 lakosa van. A magyar lakosság aránya 14.28%. A tartomány idegenforgalmi kínálatának alapját a terület természeti és kulturális kincsei képezik. A Vajdaság Szerbia iparilag legfejlettebb részévé nőtte ki magát. Legjelentősebb iparágai: mezőgazdaság,  élelmiszer-, fém- és vegyipar, továbbá az építő- és a textilipar. 

Żywiec járás

    

Lengyelország dél-nyugati részén, Bielsko járás szomszédságában, Szilézia és Małopolska vajdaság határán helyezkedik el a járás. Lakóinak száma megközelítően 150.000 fő, székhelye az ugyanolyan nevű Żywiec. A járás gazdaságát főleg a turisztika jelenti, mivel nyáron és télen is sok turista keresi fel a Żywiec Nemzeti Parkot. A turisztika mellett a Żywieci Sörgyár és terméke, a „táncos” sör ad hírnevet a városnak és a járásnak. Természeti szépsége, számos történelmi emlékhelye, templomai, gasztronómiai különlegességei által méltán nevezik a „Beszkidek gyöngyének”.


Vállalkozás-ösztönzés

Kattintson a térképre a vállalkozások megtekintéséhez.

Hírlevél

A hírlevél feliratkozáshoz kérjük adja meg az email-címét:

Eseménynaptár
KeSzCsSzVa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
2019. Április
Közadatkereső

A közadatkereső használatával bárki hozzáférhet a közzétételre kötelezett szervek közzétett adataihoz.

Közösség
Partnereink
GFX + DEV + SEO + APP Arculattervezés, Portál fejlesztés, Webáruház készítés, Arculati kézikönyv, Grafikai tervezés, Logó tervezés, Weboldal tervezés, Egyedi fejlesztések, Keresőmarketing, SEO
Köszöntő | Megye | Közgyülés | Hivatal | Közérdekű | Aktuális | HONLAPTÉRKÉP

Jász-Nagykun-Szolnok Megye Önkormányzati Hivatal

5000, Szolnok Kossuth L. u 2. 56/505-200* info@jnszm.hu

Készítette és üzemeltetiEP választás INTERREG IIIC